Momenėlio paslaptys

Momenėlio paslaptys

05. Jul 2012, 07:40

Momenėliai naujagimio galvoje tėvams kartais kelia baimę – gal prausdami, nešiodami ar kitoje situacijoje netyčia pažeis ir taip pakenks vaikučiui.

 

Iš tiesų, tai yra mitas. Nei švelniai šukuojant galvytę, nei ją glostant ar bučiuojant, nešiojant, prausiant, momenėlio pažeisti beveik neįmanoma.

 

Didysis ir mažasis


Iš viso naujagimis turi net 6 momenėlius, tačiau tėvų akiai pastebimi ir apčiuopiami yra du – didysis ir mažasis. Didysis momenėlis yra pakaušyje, jį tėvai paprastai ir geriausiai žino, nes vizito pas gydytoją metų vaikučio gydytojas paprastai jį apžiūri ir apčiuopia, įvertindamas, ar viskas gerai. Kitas, mažesnis, momenėlis yra užpakalinėje galvos dalyje.

 

Didžiojo momenėlio dydis gimimo metu būna vidutiškai 30*30 mm, visiškai jis užsidaro apie 1,5 metus. Momenėlio užsidarymo laikas dažniausiai yra genetiškai paveldėtas, ir mes to įtakoti negalime.

 

Kam reikalingas momenėlis?


Nemanykite, kad momenėlis yra „kažkas nereikalingo“, iš tiesų, fiziologiniu požiūriu, jis atlieka gana svarbią funkciją. Visų pirma, padeda vaikučiui gimti, praeinant visą kelią iki tos minutės, kol jis išvysta dienos šviesą. Kita momenėlio funkcija- termoreguliacinė. Kaip žinia, naujagimių termoreguliacinė sistema netobula – jų temperatūrą gali labai greitai pakilti ar svyruoti. Kai mažylio kūno temperatūra tampa virš 38 laipsnių, didžiojo momenėlio membrana padeda pasišalinti šilumos pertekliui nuo galvos smegenų.

 

Kaip prižiūrėti?


Nei specialiai prižiūrėti, nei stebėti ar matuoti momenėlį, tėvams nereikia. Nuėjus vizito pas vaikučio gydytoją, jis apžiūrės ir įvertins momenėlį. Tačiau kartais tam tikra momenėlio būklė tėvams gali įspėti apie tam tikrą vaikučio savijautą. Pavyzdžiui, įdubęs momenėlis. Tai gali būti ženklas, kad kūdikiui trūksta skysčių ir reikia padėti organizmui atkurti tinkamą skysčių balansą.

 

Didžiojo momenėlio dydis


Nuo gimimo iki 1 mėnesio – 26-28 mm

1-2 mėnesiai – 22-25 mm

2-3 mėnesiai – 23-24 mm

3-4 mėnesiai – 20- 21 mm

4-7 mėnesiai – 16-18 mm

8- 10 mėnesiai – 9 - 14 mm

10 – 11 mėnesių – 9-12 mm

11 mėn. -  1 metai – 5 -8 mm

 

Kokio amžiaus buvo Jūsų vaikas, kai jam užsidarė didysis momenėlis?