Mažylis dieną supainiojo su naktimi: ką daryti

02. Feb 2014, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kartais kūdikiai sumaišo dieną su naktim, tuomet tenka nemažai pasikankinti ir ištverti bemiegių naktų. Ką daryti tokiu atveju? Ar galima kelių mėnesių kūdikį jau pratinti prie miego režimo?

Dieną su naktimi dažnai painioja naujagimiai

Pasak šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytojos Laimos Bulikaitės, kūdikiai nuo pat gimimo pripranta prie valgymo ir miego režimo. Kai pilvelyje buvo tamsu, neaišku ar diena, ar naktis, tuomet vos gimęs kūdikis dažnai painioja dieną su naktimi.

Tačiau dviejų trijų mėnesių mažylis turi atrasti režimą pats ir tikrai nepanioti dienos su nakties miegu.

Kaip padėti kūdikiui užmigti?

Jei taip nutinka, reikia šiek tiek padėti vaikučiui - neleisti miegoti per ilgai dieną (nors ir kaip keistai tai skambėtų). Tikrai didelė tikimybė - kad naktį miegos ilgai.

Labai svarbi - dienos ir nakties šviesa. Kai naktį vaikutis pabunda, neįjunkite visų šviesų, tik blankią naktinę lempą, kad galėtumėte kūdikį pamaitinti ar nuraminti.

Dviejų-trijų mėnesių kūdikis jau turi turėti savo miego režimą, siekite jį įvesti palaipsniui. Jei visgi naktį kankina vaikutį nemiga ir jis ilgai būdrauja, štai kelios priežastys, kodėl taip nutinka.

Priežastys, kodėl naktį nesimiega:

1) mitybos problemos (įpratęs valgyti naktimis)

2) pilvelio pūtimas (taip vadinamieji diegliukai)

3) trys mėnesiai - gali pradėti formuotis pirmųjų dantukų užuomazgos (paskaudenimai)

4) mitybos sunkumai dieną (ko neprivalgė dieną, keliasi naktį)

5) jei įpratęs miegoti tylioje aplinkoje, tuomet bet koks buitinis garsas ar gatvės triukšmas jį pažadina

6) vaikas emociškai pervargo dieną. Dažnai pasitaiko taisyklė - jei dieną kūdikis prastai miegojo, naktį taip pat blogai miegos.

7) gali kamuoti ir rimtesnės ligos (virškinimo ir kt).

Verta atkreipti dėmesį į visas šias priežastis ir stengtis, kad mažylis turėtų savo miego režimą. Labai padeda savas miego ritualas, kurio kasdien laikomasi - maudynės, paglostymai, sauskelnių keitimas, lopšinės ir kt.

"Atminkite, kad tokio amžiaus vaikutis jau gali užmigti ir pats. Tad pabandykite ir turėkite kantrybės leisti užmigti savarankiškai. Vaikutis gali ir paverkti truputį (kantrybės) arba kartais užmigdyti gali ir tėtis, kad kūdikis nejustų mamos pieno kvapo - tuomet žymiai ramiau miegos", - patarė gydytoja.

Ar jūsų mažylis nesupainiojo nakties ir dienos miego?


20131209161636-74280.jpg

Ekspertai

Laima Bulikaitė

Šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytoja
Laima Bulikaitė in-vecaku-skola
02. Feb 2014, 16:33

Pirmasis buvo supainiojes.Buvau gavus patarima,kad vaikuti lovyteje reik apsukt,kad vaikucio galvyte butu priesingam lovytes gale negu pries tai buvo 😀 nebandziau nes greit pats atsipainiojo 😃