Mėnesio trukmės tėvystės atostogos

Mėnesio trukmės tėvystės atostogos

30. Dec 2011, 00:00

Ar jūsų šeima pasinaudojo šia galimybe, gimus vaikučiui, tėčiui išeiti Tėvystės atostogų ir pabūti vieną mėnesį drauge?

 

9 faktai apie Tėvystės atostogas

 

1. Tėvystės pašalpa skiriama, jeigu vyras yra draudžiamas ligos ir motinystės socialiniu draudimu ir jam suteiktos tėvystės atostogos, bet ne ilgiau kaip iki vaikui sukaks vienas mėnuo.

 

2. Tėvystės atostogos nesuteikiamos vyrams, dirbantiems tik pagal autorines, sporto, atlikėjo veiklos sutartis ir savarankiškai dirbančius asmenis - jie, pateikę vaiko gimimo liudijimą, prilyginami asmenims, kuriems suteiktos tėvystės atostogos (jiems tėvystės pašalpa mokama vieną mėnesį nuo vaiko gimimo).

 

3. Tėvystės pašalpa mokama, kai iki pirmosios tėvystės atostogų dienos vyras turi ne trumpesnį kaip 12 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą arba neįgijo nustatyto ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo, nes:

 

- yra iki 26 metų amžiaus ir nurodytu laikotarpiu mokėsi nustatyta tvarka įregistruotose bendrojo lavinimo ar profesinėse mokyklose pagal dieninę mokymo formą bei aukštosiose mokyklose pagal dieninę ar nuolatinę studijų formą ir pertrauka nuo mokslo pabaigos (pagal mokslo baigimą įrodantį dokumentą) iki tapo apdraustuoju, neviršija 3 mėnesių;

 

- nurodytu laikotarpiu buvo pareigūnu, profesinės karo tarnybos kariu ar statutiniu valstybės tarnautoju, ir pertrauka nuo tarnybos pabaigos iki tapo apdraustuoju neviršija 3 mėnesių.

 

4. Tais atvejais, kai asmuo neturi reikiamo ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo, nes prieš tai buvo išleistas vaiko priežiūros atostogų, ligos ir motinystės socialinio draudimo stažas skaičiuojamas iš 24 mėnesių laikotarpio iki vaikui sukako 2 metai.

 

5. Tėvystės pašalpos dydis – 100 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

 

6. Kompensuojamasis uždarbis, pagal kurį nustatomas pašalpos dydis, apskaičiuojamas pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš tėvystės atostogų pradžios mėnesį. Pavyzdžiui, asmenims, įgijusiems teisę į pašalpą 2011 m. liepos mėn., kompensuojamasis uždarbis apskaičiuojamas iš laikotarpiu nuo 2010-06-01 iki 2011-05-31 gautų draudžiamųjų pajamų.

 

7. Asmens draudžiamosios pajamos – visos asmens pajamos, nuo kurių buvo mokamos ar turėjo būti mokamos socialinio draudimo įmokos ligos ir motinystės socialiniam draudimui, apdraustajam priskaičiuotos ligos (įskaitant darbdavio mokamas 2 pirmąsias ligos dienas), profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) pašalpos, ligos dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės ligos pašalpos, taip pat nedarbo socialinio draudimo išmokos.

 

8. Minimalus mėnesio kompensuojamasis uždarbis – trečdalis einamųjų metų draudžiamųjų pajamų, galiojančių tėvystės atostogų pradžios mėnesį. Maksimalus mėnesio kompensuojamasis uždarbis – einamųjų metų draudžiamųjų pajamų, galiojančių tėvystės atostogų pradžios mėnesį, 4 dydžių suma.

 

9. Tėvystės pašalpa mokama tėvystės atostogų laikotarpiu (nuo vaiko gimimo dienos iki vaikui sukanka vienas mėnuo) už darbo dienas. Jeigu apdraustasis pasinaudoja ne visomis tėvystės atostogomis, o tik dalimi, tėvystės pašalpa mokama už šią atostogų dalį, bet ne ilgiau kaip iki vaikui sukanka vienas mėnuo. Tėvystės pašalpa išmokama pasibaigus tėvystės atostogoms (ne vėliau kaip per 5 darbo dienas).

 

Smulkesnė informacija - www.sodra.lt, taip pat teikiama kiekviename „Sodros“ teritoriniame skyriuje

 

Ar Jūsų šeima pasinaudojo šia galimybe? 

 

 

30. Dec 2011, 14:19

O ex maniškį apgavo, teko jam vargšui eit nemokamų dviems savaitėms... gerai gyvenimą paėdė per tas dvi savaites 😃

30. Dec 2011, 10:28

aisku pasinaudojom,ir net nebuvo kalbu ar minciu,kad gali buti kitaip😀

30. Dec 2011, 09:39

Taip, pasinaudojome.