Mamos kvapas kūdikį ramina

Mamos kvapas kūdikį ramina

11. Jan 2013, 11:00

Kodėl naujagimiui ir kūdikiui yra svarbus mamos kvapas?


Konsultuoja Jolanta Ugnė Vilkaitė, IBCLC konsultantė, „Pradžių pradžia“ savanorė

 

Iš kvapo naujagimis atpažįsta mamą


Taip, žinoma, vaikui mamos kvapas yra svarbus vienareikšmiškai. Su mama vaikas pirmiausia susipažįsta ne iš akių, o per kitus pojūčius, ir vienas pirmųjų - kvapas. Vaikas, būdamas įsčiose gali ne tik ragauti vaisiaus vandenis, jis juos užuodžia, ir taip savotiškai susipažįsta su mama. Žinoma, veikia ir kiti pojūčiai - klausa, jutimas. Vėliausiai įsijungia regos pojūtis. 

 

Ką tik gimęs kūdikis atpažįsta mamą iš kvapo. Ir šį mamos kvapą sudaro ne tik mamos pieno kvapas, bet ir apie spenelį esančios liaukutės, kurios išskiria specialų sekretą, kuris pritraukia vaikutį prie krūties. Taigi, pačios pirmos mamos ir vaikučio susipažinimo akimirkos vyksta per kvapą.

 

Mamos kvapas kūdikį ramina


Yra atliktų mokslinių tyrimų (o ir mamos pačios tą pamato), kad mamos kvapas vaiką ramina. Pavyzdžiui, vienas tyrimas parodė, kad duodant skirtingus kvapus vaikui, kuriam atliekam skausminga procedūra, tarkim, ligoninėje duriama į kulniuką paimti kraujo, vaikas nusiramina labiau, jei prieš tai buvo pauostęs mamos kvapo.  Vaikas, kuris yra šalia mamos, užuodžia jos drabužį ar kitą detalę, turinčią mamos kvapo, jaučiasi ramiau.

 

Reikia pasakyti, kad tėčio kvapas vaikui taip pat yra labai svarbus, jis irgi gali nuraminti. Juk tėtis yra šeimos dalis, dalinasi bendra lova, todėl kūdikį jo kvapas taip pat ramina. Ramina kūdikį ir žinomi garsai – tėčio ir mamos kalba, širdies plakimas.

 

Ką daryti, jeigu mama negali būti šalia? Ar trumpam pagelbėtų mamos kvapo įsigėręs žaisliukas?


Kūno kvapas ir visi skysčiai, kurie išsiskiria - pieno kvapas, prakaitas, kitų medžiagų likučiai - įsigėrę į tam tikrą daiktą, gali trumpam nuraminti vaikutį. Tai gali būti kasdien naudojamas buities daiktas – medžiagos skiautė, su kuria nuvalome pieno likučius, apklotėlis, rūbas. Įsupamas į tokią palutę, kūdikis kažkurį laiką jausis saugiau. Tačiau mamai išėjus į darbą, vien skiautelės vaikui neužteks, tai tik trumpalaikė priemonė. Žaislas irgi gali būti tam naudojamas, bet rečiau, nes jis paprastai laikomas toliau, ir jame kvapų mažiau.

 

Tinka tik patiems mažiausiems


Paveikiausia tokia priemonė yra patiems mažiausiems. Kuo kūdikis mažesnis, tuo daugiau naudojasi primityviais būdais priimti aplinką. Gimusio naujagimio rega ir klausa nėra stiprioji pusė, o uoslė labai stipriai išreikšta. Jei mamai tenka trumpam palikti tokį mažylį, ir nėra kitos išeities, nepadeda nei nešiojimas, nei raminimas, tada galima pabandyti minėtą būdą mažyliui nuraminti.

 

Ar esate pastebėję, kad vaikutis yra ramesnis, kai jūsų šalia nėra, bet jis turi jūsų kvapo prisigėrusį daiktą?