Mama: Kūdikis žinda be sustojimo - padėkite

Mama: Kūdikis žinda be sustojimo - padėkite

12. Apr 2018, 06:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

Gavome Andželikos laišką, kuriame ji prašo patarti dėl mažylio maitinimo - kodėl jis valgo be perstojo.

Sveiki,

Prašau patarkite teisingai. Mano kūdikiui 10 savaičių. Nusprendžiau maitinti pati 6 mėnesių. Nuo pat pradžių labai nesisekė, ligoninėje vaikas nenorėjo žįsti, bet po paros įsigudrinau atsigulus ant jo taip pasvirti, kad pagaliau jis valgė, nes laikomas ant rankų vis tingejo pats ir taip mus išleido namo. Dabar maitinu kūdikį ir atsisėdus, ir atsigulus prie šono kasdien, bet tai kažkoks košmaras ir stresas. Jis visą laiką valgo be perstojo. Pvz. vakar nubudo 12 val. nakties, valgė iki 4 val. (pakeičiu sauskelnes), tada 7.30, dienos eigoje kelis kartus ėjo miegoti ir valgė. Tada dar prabudo trumpam pažįsti ir nuo 17.30 iki 1 val. nakties jis nuolat valgo. Būna lengvesnių dienų, kai kartais pakanka valandos, bet maitinu 1.5 - 3 val.

Niekada neturėjau vaikų, nesuprantu, ar čia mano pienas, jo turiu, nors kai jis valgo, aš pradedu bijoti, kad baigsis ir vaikas rėks. Niekas man patarti negali, namuose esu viena, gyvenu Jungtinėje Karalystėje, tėvų nėra, vyras darbe iki 20 val. Visi galvoja, kad aš dramatizuoju. Kai atvykdavo seselės, kūdikis kaip tyčia miega, nes iki jų aš nuolat maitinau.

Turiu nusipirkus brangų elektrinį pientraukį. Kai vieną tokių naktų vėl nemiegojau, jau apimta nevilties norėjau panaudoti, bet nedrįsau, bijojau, kad speneliai nesuskilinėtų. Sakykite, gal esu be reikalo užsispyrus ir man tiesiog reikia pereiti prie mišinukų. Išmaitinti dar du mėnesius savo pienu labai norėčiau, bet nežinau, ar pajėgsiu (man po nėštumo iki šiol skauda dešinį riešą, kai rytais kūdikį keliu atrėmusi tik į viena ranką, nes kita per skausminga). Prašau patarkite, ką daryti. Vaikas priaugo 1 kg, tai visiems aš atrodau isteriška mama, kuri viską perdeda, bet aš tiesiog noriu vaikui geriausio. 

Konsultuoja "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė

Mamyte, Anželika,

Kaip suprantu, ligoninėje Jūsų neaplankė maitinimo specialistė ir nepamokė, kaip geriau parinkti maitinimo pozą. Teisingai darote, kad norite pati maitinti, Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja bent 6 mėnesius kūdikį maitinti mamytės pieneliu.

Noriu pabrėžti tai, kad kūdikų žindymas negali būti skausmingas, o priešingai – malonus. Pagrindinė maitinimo klaida – blogai kūdikio apžiojami mamytės speneliai. Kūdikis turi kuo daugiau apžioti Jūsų krūties aureolės. 

Jūsų kūdikiui auga svoris (jei teisingai supratau), mamytės pienelio pakanka, tačiau, kad būtumėte rami ir tikra, su pientraukiu nusitraukite pienelį, tada žinosite kiekį.

Dėl ilgo maitinimo tikriausiai kaltas netaisyklingas maitinimas, na, o gal ir pienelio stoka. Žinoma, jei nerasite tinkamos maitinimo pozicijos, mamytės pienelio nepakaks kūdikėliui, tada reiks pradėti maitinti mažylį mišinukais.

Tikiuosi, nors kiek padėjau, didžiausios sėkmės. 

20180118134400-84171.jpg

Dvigubai daugiau švelnumo, dvigubai daugiau laimingų naujagimių - su pačiomis minkščiausiomis sauskelnėmis Huggies® Elite soft!


floryte floryte 13. Apr 2018, 22:17

O Jūsų mažylis bevalgydamas neprisnūsta?...Gal Jums atrodo, kad jis visą laiką valgo, tačiau gali būti ir kitaip. Mano dukrytė irgi pradžioje buvo linkusi pasnausti įsikandusi papuką.

pamliv pamliv 13. Apr 2018, 21:00

Pirmiausia sveikinu sulaukus kudikelio 😀 Saunu, jog stengiates maitinti vaikeli savo pienu, ir matau, kad jums puikiai sekasi ( tai rodo priaugtas vaikelio svoris). Jeigu vaikelis pasislapina daugiau negu sesis kartus, tustinasi, tai yra zenklas, kad pienelio pakanka. Jokiu budu nepatariu jums nusitraukineti su pientraukiu, nes taip tik suklaidinsite savo organizma, liepdama jam gaminti daugiau pieno (galite sau sukelt sveikatos problemu). Pienas gaminasi zindant, jo kiekio pamatuot neimanoma. Jusu vaikutis siuo metu isgyvena viena augimo suoliu, todel valgo daug ir ilgai. Sitaip jis "uzsako" jam reikalinga pienelio kieki.
As taip pat gyvenu Jungtineje Karalystteje, auginu keturis vaikus, kuriuos zindziau ilgiau negu metai, o mazylis iki pat siol geria mamos pienuka, jam 2 metai ir 3 men. Jeigu kyla kokiu klausimu, galite man parasyti, mielai patarsiu. Sekmes! 😉