Kuo ypatingi identiški dvyniai?

Kuo ypatingi identiški dvyniai?

28. Jul 2015, 13:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar žinojote, kad dvyniai iš vieno kiaušinėlio arba identiški dvyniai yra panašūs kaip du vandens lašai?

Jie turi vieną lytį, vienodą išvaizdą, vienodus plaukus, jų formą ir spalvą, tą pačią akių ir odos spalvą, antakių, nosies ir ausų bei lūpų formą, vienodą dantų morfologiją, panašų svorį ir ūgį ir net panašią encefalogramą. 97% dvynių turi tuos pačius protinius sugebėjimus, 92% - sutampa pirštų atspaudai.

Kaip vyksta tokių dvynių apvaisinimas?

Monozigotiniai dvyniai arba identiški dvyniai gimsta, kai iš vienos apvaisintos kiaušialąstės susiformuoja viena zigota, iš kurios vėliau susidaro du embrionai.

Viena placenta ar dvi?

Galimi abu variantai. Jei skilimas įvyko pirmąsias penkias dienas po apvaisinimo, tai abiejų vaisių vystymasis yra panašus į dvynukų - kiekvienas turi savo placentą, amniono burbulą ir pan. Tokie dvyniai, nors ir labai panašūs vienas į kitą, bet juos atskirti vis dar įmanoma. Bet jei skilimas įvyko penktą - septintą dieną, tai abu vaisiai turi vieną placentą ir dvynių panašumas bus visapusiškas.

Kokia tikimybė pagimdyti identiškus dvynius?

To neįmanoma suplanuoti, nes tai nesusiję nei su paveldimumu, nei su kitais veiksniais. Šių dvynių gimimas sudaro 3 iš 1000 nėštumų, t.y. 0,3%.

Kas yra “veidrodiniai” dvyniai?

Apie 25% identiškų dvynių yra “veidrodiniai”. Jie turi veidrodinius pirštų atspaudus, vienas iš jų yra kairiarankis, kitas dešiniarankis, jų plaukai krinta į priešingas puses ir pan.