Kuo ypatingas naujagimio kvėpavimas?

Kuo ypatingas naujagimio kvėpavimas?

26. Nov 2020, 10:37 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kvėpavimas – gyvenimas. Galima ir taip perfrazuoti žinomą posakį, pakeitus žodį „judėjimas“. Atkreipiame dėmesį į naujagimių kvėpavimą, nes jis yra ypatingas. Daugelis tėvų dažnai klausosi, ar mažylis kvėpuoja. Kvėpuoja, bet ne taip kaip mes.

Naujagimis kvėpuoja tris kartus dažniau nei suaugęs. Norma laikoma, jei kūdikis kvėpuoja 40-60 kartų (įkvėpimas-iškvėpimas) per minutę.

Pasak šeimos gydytojo Ignato Kulišovo, kuo arčiau metų amžiaus, šie skaičiai mažėja iki 30-35 kartų per minutę, apie 5-6 metus – iki 20-25 kartų, o apie 10 m. - 18-20 kartų.

Tačiau reikia atminti, kad kai kurių naujagimių kvėpavimas būna nereguliarus. Bet ir tai yra norma. Tačiau tai patikslins tik Jūsų vaikučio šeimos gydytojas.

Dar viena naujagimių kvėpavimo ypatybė – jie nemoka kvėpuoti per burną, tik per nosytę. Tad jei nosytė užsikimšo, vaikas ima šnopuoti ar knarkti. Tokiu atveju būtina kuo skubiau nosytę išvalyti – susuktu vatos gabalėlliu (tik ne ausų krapštuku).

Apsunkinti mažylio kvėpavimą gali ir alerginė reakcija dėl kokio nors alergeno.

Egzistuoja taip pat „įgimtų“ priežasčių, kurios gali iššaukti kūdikio knarkimą:

  • nosiaryklės struktūra. Gali būti įgimta nosies pertvaros patologija. Tuomet vaikas turi apsunkintą kvėpavimą, blogai miega, dažnai nubunda ir knarkia.
  • adenoidai. Mažylis gali gimti su įgimtais adenoidais. Nosiaryklės tonzilės gali padidėti ir nubeatlikti savo įprastos apsauginės funkcijos. Todėl kūdikis sunkiai kvėpuoja. Adenoidų gydymą paskiria LOR specialistas (gydymas gali būti ir medikamentinis, ir chirurginis).

Kvėpavimo dažnumas kinta priklausomai nuo to, miega ar būdrauja mažylis. Priklausomai nuo miego fazių mažylio kvėpavimo dažnumas taip pat keičiasi (gali sumažėti iki 32-42 kartų per minutę).

Kai kurie tėvai, negirdėdami mažylio kvėpavimo, kviečia greitąją pagalbą.

Tačiau kvėpavimą galite patikrinti ir patys. Tam nereikia žadinti mažylio. Pirma, atklokite kūdikį ir pažiūrėkite, ar šiek tiek kilnojasi krūtinės ląsta. Antra, prie kūdikio nosytės pridėkite savo drėgną pirštą ir pajusite kvėpavimą.

Pirmomis savaitėmis specialistai pataria mažylį guldyti miegoti ant šoniuko, keičiant padėtis kas 2-3 val.