Kodėl naujagimiai dažnai žagsi?

Kodėl naujagimiai dažnai žagsi?

25. Mar 2019, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Tai, kad kūdikis žagsi, mamos sužino dar tada, kai jis gyvena pilvelyje. Pastabios moterys atskiria, kad ritmingas bilsnojimas pilve yra ne kas kita, o žagsulys. O kodėl žagsi naujagimiai?

Mama Laura dalinasi patirtimi:

"Pirmą kartą Rapolas žagsėti kelių savaičių, prisipažinsiu, man tai pasirodė labai juokinga. Miega ir žagsi... Net neatsimerkęs... Pasikviečiau vyrą pažiūrėti, nufilmavom tai telefonu. Tačiau kai jis ėmė žagsėti kone kiekvieną dieną, jau nebuvo juokinga, pasidarydavo gaila mažiuko, nes atrodydavo, kad jam tai nėra malonu. Nėštumo kursuose buvau girdėjusi, kad žagsint vaikučiui, reikia jam pasiūlyti pieno, taip dažniausiai ir darydavom. Kartais padėdavo, o kartais ne, tada žagsuliukas liaudavosi pats".

Jei žagsi per ir po valgio

 Medicinos diagnostikos centro vaikų ligų gydytoja Lilija Žirgulienė sako, kad nesvarbu, kaip kūdikis maitinamas – mamos pienu ar pieno mišinuku, jei jis žagsi po maitinimo, reikėtų atkreipti dėmesį į keletą dalykų: 

- jei kūdikis maitinamas dirbtinai ir valgio metu dažnai žagsi, reikėtų patikrinti, ar nėra per didelė skylutė;

- jei bemaitinant krūtimi dažnai mažylis žagsi, tuomet reikalinga daryti nedideles pertraukas – palaikyti, kad vaikas atsirūgtų, išeitų oras iš skrandžio, tada vėl maitinti. 

Kitos priežastys

Vaikų ligų gydytoja Lilija Žirgulienė sako, kad vaiko žagsėjimas gali būti nesusijęs su maitinimu. Tada apžiūrėkite, ar vaikučiui nešalta, nes šaltis gali būti žagsulio priežastis. O gal maistelis (pieno mišinukas), kurį valgo mažylis, yra vėsokas? Priežasčių gali būti ne viena. Gydytoja Žirgulienė sako, kad žagsėti vaikas gali pradėti ir nuo nervinės įtampos ar stipriai susijaudinęs.

Kaip padėti žagsinčiam mažyliui? 

Kaip ir straipsnio pradžioje pasakojo Rapolo mama, vienas iš pagalbos būdų - duoti vaikui atsigerti. "Žindanti mama gali pasiūlyti savo pienuko, kitos – vandens, sulčių" - sako vaikų ligų gydytoja. Kitas būdas – priglausti vaikutį prie savęs ir leisti jam atsirūgti. -Taip pat labai neblogai pamasažuoti pilvelį pagal laikrodžio rodyklę švelniais judesiais, daugiau kairėje pusėje po šonkauliu. Kartais padeda paplekšnojimas delnu per nugarytę.  

Ar žagsulys gali pranašauti ligą? 

Medicinos diagnostikos centro vaikų ligų gydytoja Lilija Žirgulienė: "Žagsulys gali būti ir ligos pranašas. Tačiau tokį žagsėjimą tikrai atskirsite. Jei yra nepertraukiamas žagsėjimas, kuris tęsiasi ilgai ir trukdo kvėpavimui, tuomet nedelsiant kreipkitės į gydytoją. Tokį žagsėjimą gali išprovokuoti ir rimtos ligos – plaučių patologija, gastroezofaginis refliuksas ir kt" - retus atvejus vardija gydytoja. 

Ar Jūsų kūdikis dažnai žagsėdvo? Ką darydavote Jūs?

Sauskelnės naujagimiams HUGGIES® ELITE SOFT pagamintos iš unikalių, minkštų, kvėpuojančių medžiagų su mikroporomis, kurios ir leidžia odai kvėpuoti!