Kodėl mamos bučiuoja savo mažylius?

Kodėl mamos bučiuoja savo mažylius?

31. Dec 2013, 09:38 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Atrodo visai natūralu, jog mama dažnai priglaudžia ir bučiuoja savo ką tik gimusį kūdikį. Viena, yra manyti, kad tai yra dėl emocinio ryšio, kuris susiformuoja tarp mamos ir mažylio, bet ir yra ir antra nuomonė. Manoma, kad tai mamos daro ir dėl biocheminių priežasčių. Mūsų kūnai turi vidinę išmintį, kuri žino tam tikrus dalykus, pavyzdžiui, kaip pagimdyti. Juk nereikia baigti jokių kursų, o gimdymas vis tiek įvyks, tas pats yra ir su mamos bei kūdikio ryšiu. 

Penki pojūčiai

Kai gyvūnui gimsta mažylis, galima pamatyti, kaip mama praleidžia pirmąsias valandas šalia jo laižydama gleivėtą kūnelį. Taip parodo visais savo penkiais pojūčiais - skoniu, kvapu, jausmais, garsais ir ženklais, jog tai jos naujas kūdikis. Tai lyg koks oficialus pareiškimas ir prieš kitus bandos narius, kad jie nebandytų savintis mažylio.

Kuomet moteris mama pagimdo vaikelį ir jau gali juo džiaugtis, aplinkiniai taip pat pastebi jos elgesyje pokyčius. Mama rūpinasi mažyliu, liečia jo švelnia odelią ir turbūt skaičiuoja kojų bei rankų pirštukus. 

Greičiausiai, ji bando įsivaizduoti į ką jos naujagimis panašus, spėja jo plaukų ir akių spalvą bei kitus fizinius duomenis. Mama taip pat girdi savo kūdikio verkimą kai kiti to nepastebi ir atskiria jį iš daugelio kūdikių verkimo. Ir, žinoma, palinkusi žemyn prie mažylio ji užuodžia jo kvapą bei neatsispiria jį pabučiuoti: ji nori koks jo yra "skonis".

Kaip ir patelė motina, ji nori visais savo penkiais pojūčiais pajusti, kad tai jos mažylis. Tai sustiprina ryšį tarp jo ir jos. 

Sveikatos privalumai

Rodomas elgesys, toks kaip bučiavimas, turi ne tik emocinę, bet ir biologinį aspektą. 

"Kuomet mama bučiuoja savo kūdiki, ji susiduria su patogenais, kurie yra ant kūdikio veido. Jie patenka ant mamos lūpų ir ji juos prarija, jie keliaudami per organizmą migruoja iki mamos krūtų ir ląstelės atsimena, kokių antikūnių reikia kūdikiui ir būtent tokius gamina kartu su pienu", - knygos "Kaip veikia imuniteto sistema" autorė Lauren Sompayrac.

Juk mes daug kalbame apie mamos pieną ir kaip jis apsaugo naujagimį nuo ligų. Pasirodo, kokių antikūnių reikia kūdikiui, mamos kūnas sužino tik susipažinęs su gimusiu mažyliu. Kūdikio bučiavimas yra labai svarbi veikla, atnešanti emocinės ir biologinės naudos. Tai padeda mamai atrasti ryšį su kūdikiu ir apsaugoti jį. 

Taigi, bučiuokime savo mažylius!