Kodėl kūdikiai atsibunda naktį?

Kodėl kūdikiai atsibunda naktį?

15. Jun 2014, 14:07 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Dažnai mamos nerimauja dėl naktinio vaikučio pabudimo naktį. Tačiau, pasirodo, naktinis prabudimas – normalus vaiko veiksmas.

Pasak žindymo skatinimo veikla užsiimančios organizacijos „Pradžių pradžia“ konsultantės, mamos Rasos, yra daug priežasčių, dėl kurių kūdikiai keliasi naktį ir nori žįsti:

ALKIS

Ne visi kūdikiai sugeba prisivalgyti visos nakties periodui, dauguma kūdikių keliasi naktį po 2-3 kartus, pažinda ir vėl ramiai miega. Mamos, miegodamos kartu su kūdikiais, net neskaičiuoja kiek kartų per naktį žindo, vaikas šalia, ūgtelėjęs sugeba pats susirasti krūtį.

Visi žinduoliai miega su savo palikuonimis. Žmogus - toks pats žinduolis ir mūsų kūdikiai turi nenuslopintus instinktus, vienas iš jų pats svarbiausias – jei nori išgyventi, turi glaustis prie mamos krūties. Kūdikiai patiria augimo šuolius, tad mamos krūtis dieną naktį darbuojasi. Jūsų kūdikis elgiasi kaip sveikas vaikas! Džiaukitės!

LAKTACIJOS STIMULIACIJA

Laktacijos stimuliacija – tai pieno gamyba. Motinai miegant ir žindant naktimis, ypač gausiai išsiskiria hormonas prolaktinas, kuris atsakingas už pieno gamybą sekantiems maitinimams. Naktinis žindymas – tai garantas, kad dieną pieno nepritrūks!

NERVŲ SISTEMOS ATSTATYMAS

Nervų sistemos atstatymas. Jūsų mažyliai per dieną patiria vis daugiau ir daugiau įspūdžių, jo nebrandžiai nervų sistemai - tai didelis iššūkis. Gamta taip sutvarkė, kad naktiniame motinos piene yra ypač daug brandinimo faktorių, vieni iš jų - atstato nervų sistemą ir ją brandina.

Vaikelis auga, domisi aplinka, pamato vis daugiau objektų (katė, šuo, vyresnių vaikų žaidimai ir pan.), pavargsta, o naktį atsistato. Tokiu būdu mes visi kūdikystėje išmokome nuvargti ir atsistatyti. Mokslininkai naktinį motinos pieną dėl ypatingos sudėties baltymų, net vadina smegenų maistu. 

NERIMAS

Praktikoje dažnai pasitaiko, kad naktinis žindymas labai padažnėja atsiradus nerimui ar nervų sistemos perkrovai. Jei iki šiol kūdikis naktimis žįsdavo retai, o pastaruoju metu ieško krūties labai dažnai, paieškokite kūdikio aplinkoje dirgiklių.

Konsultuodama kitas mamas, pastebėjau, kad dirgikliai iš esmės yra tie patys: dažni ir gausūs svečiai, per anksti pradėta lankyti muzikos mokyklėlė arba baseinas, persikraustymai, įtampa šeimoje, ypač daug judrių ir lavinančių žaidimų vaiko dienotvarkėje, kelionės ir pan. Pašalinus dirgiklį, viskas vėl sugrįžta į normalų ritmą.

O jūsų mažylis - ar dažnai atsibusdavo naktį? 

16. Jun 2014, 23:58 Justina21.

Tai taviskis sumaise diena su naktim 😀 diena neleisk tiek daug miegoti ir taip po truputi susitvarkys. Aciu Dievui mano mergina nuo pat pradziu susiprato kas kada, bet pusseseres dukryte buvo sumaisiusi, tai sake diena pavargindavo labiau ir po truputi po truputi susitvarke 😀

16. Jun 2014, 23:51

Mano mergyte nuo pat pradziu tik du-tris kartus keldavosi, o dabar dukrytei dar nei treju menesiu nera ir jau keliasi viena, kartais du kartus per nakti 😀

ODISEJAaa ODISEJAaa 15. Jun 2014, 17:22

Kas 2-3 val atsibusdavo,o jei serga tai dar dazniau. Man jau tas etapas baigesi nesenai,dabar metuku mazoji 2 kartus arba 1 keliasi. 😀 rytais tik anksti keliasi 6val ar puse 7. 😀

15. Jun 2014, 16:48

maniskei dar tik 5 diena, o diena miega neprikelsi, o naktim zadina kas valanda ir buna budri, tai vargstu naktim...

15. Jun 2014, 14:25

kol buvo kudikis kelesi du kartus per nakty, o dabar jam jau metukai, tai naktys tragedija ☹ kai auga dantys tenka pranesioti po dvi valandas, rankos tirpsta, jau kartais net silnumas jauciasi, bet nieko nepadarysi. tik padedu y lovyte ir rekia o atrodo jau miegojo ant ranku 😥 laukiu kada sis etapas pasibaigs. p.s. augindama antra mazyly supratau tik viena dalyka: trecio vaiko tikrai nenoriu 😃😃