Kiek "turi" miegoti vaikai?

Kiek "turi" miegoti vaikai?

24. Jul 2012, 08:00

Straipsnelio pavadinime žodžius "turi miegoti" į kablelius paėmėme neatsitiktinai. Nes viena rašo vadovėliai, o kiekvienas vaikas yra asmenybė, ir kartais pasielgia kitaip.

 

Miegas - viena iš dažniausių jaunų mamų temų. "Kiek miega taviškis? ", "O kiek išmiega naktį?" - tai vienos dažniausių temų, kuriomis kalbasi susitikusios jaunos mamos. Atsakymai kartais nuvilia, nes du panašaus amžiaus mažyliai neretai turi du visiškai skirtingus miego grafikus. Ir žinok, žmogau, kuris teisingas?...

 

Visgi egzistuoja tam tikros normos, tam tikras vidurkis, kiek turi miegoti skirtingo amžiaus mažyliai. taigi, trumpai drūtai apie tai:

 

Nuo gimimo iki dviejų mėnesių

 

Tokio amžiaus vaikutis paprastai miega iki 18 valandų per parą. Vos gimęs naujagimis gali neskirti dienos ir nakties ritmo, tačiau pamažu būdravimo ir miego režimas nusistovi. Naujagimiai prabunda tada, kai yra alkani - tai, turbūt, dažniausia tokio amžiaus vaikučių prabudimo priežastis. Natūraliai maitinami kūdikiai gali prabusti kas 2 -3 valandas, o gal ir dažniau, tai yra normalu. Naujagimiai maitinami pagal poreikį. Tuo tarpu mišinukais maitinami naujagimiai ir kūdikiai išmiega ilgesnį laik1 neprabusdami, 3-5 valandas.

 

Nuo dviejų mėnesių iki metų

 

Tokio amžiaus kūdikių vidutinis miegojimo laikas per parą - 14- 15 valandų. Taigi, gerokai mažiau, negu naujagimio. Vaikučiai jau nori "bendrauti" - nori būti kalbinami, myluojami, nešiojami. Iki 9-11 mėnesių dauguma kūdikių dieną miega tris kartus. Sulaukus šešių mėnesių mažyliai gali naktį išmiegoti 6-7 valandas nepribudę. 

 

Nuo metų iki pusantrų

 

Tokio amžiaus vaikučiams pakanka 13-14 valandų miego. Sulaukus maždaug pusantrų metukų jau daugelis vaikučių miega vos vieną kartą per dieną pietų miego. Vadinasi, jų nakties miegas vidutiniškai sudaro 10 -12 valandų.

 

Nuo pusantrų iki trejų metų

 

Vidutinė tokio amžiaus vaikų miego norma -12-14 valandų per parą. Tokio amžiaus mažyliams dar būtinas pietų miegelis, nors pasitaiko ir nenorinčių jo miegoti. Tokiu atveju išeitis - ramus pagulėjimas vidury dienos, kai mama paskaito ar paseka vaikui pasakėlę, o jis ramiai paguli, nors ir neužmiega.

 

Nuo trejų iki penkerių metų

 

Vaikai paprastai miega 11 -13 valandų. Pietų miegas irgi svarbus tokio amžiaus mažyliams, problemų lankantiems vaikų darželį čia paprastai nekyla. Sunkiau vaikučius pietų miego migdo namuose auginančios mamos, dažna jų pastebi, kad paguldyti pietų miego ketverių- penkerių metų vaiką - misija neįmanoma.

 

Ar savo vaiką galėtumėte pavadinti "nemiegiuku"?

 

 

 

24. Jul 2012, 16:55

Mano berniukas 5 metu (lapkriti bus 6) vakare miegoti eina 22h - 23h, ryte keliasi 8h - 9h, o dienos miegeli miega 14h-15h, ismiega 2-3 valandas 😀 jeigu diena nepamiega.buna kad 19h jau uzmiega nakciai,ir miega iki ryto 😉

24. Jul 2012, 15:27

Mano Dominykui jau 2,5 mėn, diena is nekoks miegalius, užtat naktį miega😀 Nuo gimimo miegučiu guldau vaiką 21 val. taip jau priprato vaikiukas ir artėjant šiai valandai jau matau, kad jau laikas. Ir tuo džiaugiuosi😀

24. Jul 2012, 13:53

Negaliu patiket 😃 myliu Mamyciu kluba 😃DD kaip jis kiekviena syk pataiko mane domimom temom. Tik si ryta pagalvojau reiks pasieskot info iki keliu metu vaikai miega pietu ir pan..atsiverciu MK ir vualia !!! 😃 mano Ugne(2m) pietu miega visad nuo 12 iki kokiu 3 daugmaz. O mazasis Erikas(7men) nelabai koks miegalius,viena syk pamiega,o su antru miegeliu jau sunkiau,nors nori miego jau i pavakare bet buna kad uzmigdyt sunku,tai tada tenka dar anksciau eit miegot nakciai. Nakciai mazaji migdau 8, didzioji apie 9.

24. Jul 2012, 12:29

Mergyte mano iki metuku naktim miegodavo tragiskai....tik suejo pirmasis gimtadienis,kaip stebuklas ivyko ir naktim dabar miega labai gerai...tfu tfu tfu...

gintarerei gintarerei 24. Jul 2012, 11:34

Jonukui jau siek tiek virs 2 men. ir miega jis ivairiai, kartais per diena sudejus pamiega tik pora valandu, o kartais miega visa diena, pabusdamas kad 2-3 valandas. Nakti kartais keliasi 1 karta kartais irgi kas 2-3 valandas! Taigi man vis dar kyla klausimu kodel taip buna? 😀

laurora laurora 24. Jul 2012, 09:31

dukrytei 2 metukai. miega 9-10 val.nakties miego ir apie 2,5 val.dienos miego. visa musu seima yra peledos - einam miegot apie vidurnakti, o keliames apie 10 val. ryto

24. Jul 2012, 09:30

mes miegot einam 23 val, keliames apie 9 , pietuku miegot visad apie 13:30 keliaujam ir keliames 15 barba 16 val 😀

24. Jul 2012, 09:00

mes esam miegaliukai, vakare visad 10 val jau miegam(nebent kokia išimtis 😀), kylam 7-8, o pietų miegas trunka 3 val, gaila, kad darželyje pietų miegelis trunka trumpiau tik 1,5 -2 val, todėl vaikas vakarais būna irzlokas, pavargęs.