Informatyvus VIDEO: Keičiame sauskelnes naujagimiui!

30. Jul 2021, 00:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Naujagimis - tai begalinis kosmosas. Žiūrėdama į jį nevalingai pagalvoji: jo nebuvo ir štai dabar guli priešais mus - toks mažytis, nuostabus ir kartu pažeidžiamas.

Pirmosios dienos ir mėnesiai - tai neabejotinai vienos gražiausių akimirkų tėvų gyvenime, tačiau šis ypatingas laikotarpis kupinas ir iššūkių. Iš pradžių gali atrodyti, kad auginti naujagimį lengva ir paprasta - juk jis tik miega ir valgo. Tačiau nereikia pamiršti, kad šį laikotarpį dažnai lydi verksmas ir nemigos naktys, kurios jauniems tėvams kelia nemažai nerimo.

Be to, gyvenimas su naujagimiu neretai primena švilpiko dieną - juk kasdien kartojame tuos pačius veiksmus: maitiname kūdikį, keičiame sauskelnes, einame pasivaikščioti, migdome - kitą dieną vėl viskas tas pats.

Tačiau toks tolygus gyvenimo tempas ir veiksmų pasikartojimas taip pat turi savo žavesio, tik reikia išmokti būti šioje akimirkoje, nors tai nėra labai paprasta. Štai kodėl kiekvieną veiksmą verta paversti unikaliu ritualu - tuomet kasdienė rutina suspindės naujomis spalvomis!

Mes ne šiaip nesąmoningai priglaudžiame kūdikį prie krūtinės ir žiūrime į telefono ekraną, bet darome tai išjausdami, žvelgdami į jo akutes, kurių gelmėse galima tiesiog paskęsti - iš kur tu atėjai, mažyli? Kaip tau su mumis? Itin svarbu užmegzti ryšį su naujagimiu nuo pat pirmųjų jo gyvenimo dienų.

Gal dabar visi šie patarimai jums kelia susierzinimą, bet ateis akimirka, kai suprasite, kad viskas nėra taip baisu, sunkesnes dienas keičia linksmos o verkiantis kūdikis pagaliau užmiega ir padovanoja jums angelišką šypseną (ir tegul gydytojai tvirtina, kad visa tai tėra nesąmoningas veido raumenų susitraukimas). Paklauskite bet kurios mamos, kurios vaikai jau užaugo ir paliko šeimos lizdą, ji jums atsakys - jei galėčiau pasukti laiką atgal, praleisčiau daugiau laiko su vaikais - tiesiog žiūrėti į juos, žaisti kartu, mėgautis kiekviena akimirka!

Net neįsivaizduojate, kaip vaikystė pralekia žaibiškai! Prisiminkite save skirtingais gyvenimo etapais - atrodo, nerūpestinga vaikystė niekada nesibaigs, tačiau štai jau laikote rankose universiteto diplomą, nuotraukų albumas kupinas ne tik jūsų vaikystės ir studijų nuotraukų, bet ir jūsų vestuvių kadrų. O štai ir jis - jūsų nuostabus kūdikis su švelniais plaukeliais ant galvytės ir tokiomis giliomis, mėlynomis akimis.

Galbūt jūs viską įsivaizdavote kitaip:

  • štai saldžiai miegantis kūdikis, kurį pagal tikslų grafiką pamaitinate krūtimi, arba štai jis ramiai guli šalia, kol jūs užsiimate joga, arba, pavyzdžiui, ramiai sau guli vežimėlyje, o jūs tuo tarpu vakarieniaujate kavinėje su drauge. Jis net gi netrukdo jūsų romantiškam vakarui su vyru, nes ima sau ir ramiai užmiega.

Tačiau kartais tikrovė sudaužo visus įsivaizdavimus:

  • Mažylis, rodos, visą dieną „kabo“ ant krūtinės, savaitę negalite ramiai išsitrinkti galvos, savo pusryčius suvalgote tik vakarop, stovėdama virtuvėje greitai sukemšate sumuštinio likučius, negalite net pasikalbėkite su savo drauge telefonu, nes kūdikis nuolat verkia, o vyras perima mažylio sūpavimo estafetę, kad jūs galėtumėte numigti bent 20 min.

Visa tai tikrai gali labai varginti, varyti į neviltį ar išvesti iš proto!

Labai rekomenduojame laiku kreiptis į specialistus, jei nemiegotos naktys užsitęsia, dingsta apetitas ir noras kur nors išeiti. Šiandien yra įvairių savipagalbos priemonių kūdikio sulaukusioms mamoms, nepamirškite artimųjų ir draugų - nedvejodami kreipkitės pagalbos!

Vadinamasis pogimdyminis liūdesys - iš esmės fiziologinis reiškinys, kurį sukelia hormoniniai organizmo pokyčiai, ir šios minorinės nuotaikos praeina per dvi ar tris savaites. Tiesiog reikia išlaukti.

Stenkitės pailsėti, kai kūdikis miega (o ne gaminti trijų patiekalų vakarienę, tvarkyti namus, lyginti drabužius ar žiūrėti serialus). Laikui bėgant atsiras mažylio dienos režimas, tačiau nesitikėkite, kad viskas vyks tiksliai pagal laikrodį. Taip nebūna!

O kol kas mokykimės bendrauti su naujagimiu - atpažinkime įvairius jo verksmo niuansus, atspėkime jo poreikius: rodos, metas valgyti, o gal laikas pakeisti sauskelnes?

Atrodo, jog sauskelnių keitimas - tik paprastas veiksmas po maitinimo? Toli gražu ne taip! Iš to taip pat galima sukurti visą istoriją, tikrą ritualą:

  1. pirmiausia mažyliui turime pranešti apie tai, ką darysime, ir parodyti sauskelnes. Gal jums tai iš pradžių ir atrodys šiek tiek nenatūralu, nes juk kūdikis nieko nesupranta, bet patikėkite - laikui bėgant jis pripras prie šio signalo ir žinos, ką tiksliai darys mamytė. Prieš keisdami sauskelnes įsitikinkite, kad jūsų rankos šiltos ir švelnios!
  2. guldykime kūdikį ant paviršiaus lėtai paversdami ant šono: pirmiausia tegu užpakaliukas paliečia paviršių, tada šonas, pečiai ir tik tada paguldome galvytę. Švelniai paguldome mažylį ant nugaros. Nepamirškime su juo nuolat palaikyti akių kontakto.  Atlikime visus judesius vartydami kūdikį nuo vieno šono ant kito, nekeldami kojų į viršų! Svarbu, kad kūdikis nuolat jaustų atramą - todėl susukite rankšluostį ar vystyklą ir padėkite prie pėdučių, kad remtųsi. Jam taip patogiau!
  3. Švelniai paverskime kūdikį ant šono ir pakiškime ištiestas sauskelnes po nugaryte, tada grąžinkime jį ant nugaros ir uždėkime priekinę sauskelnių dalį.
  4. Kitas žingsnis - užklijuokime lipdukus, tada patikrinkime, ar ne per stipriai prispaustas pilvukas - tam pakanka pakišti du pirštus tarp jo ir sauskelnių. Jei pavyksta tai padaryti, tada kūdikiui patogu!

Dabar patikrinkime, ar visos klostės ištiesintos - išilgai nugaros ir aplink kojas, kad išvengtume pratekėjimo. Viskas! Misija įvykdyta! Sauskelnės apmautos, kūdikis laimingas ir mama laiminga.

Beliko tik išmokti jas nuimti! Nuimdami sauskelnes atlikime tokius pačius veiksmus kaip ir užsegdami. Švelniai paverskime kūdikį nuo vieno šono ant kito ir galiausiai - ant nugaros. Jokių staigių judesių - viską darykime atidžiai ir sklandžiai.

Netrukus šiuos judesius išmoksi ir sauskelnes keisi jau automatiškai. Tačiau nedaryk šios klaidos. Būk kiekvienoje akimirkoje, procese ir pamatysi - gyvenimas su naujagimiu nebeatrodys toks monotoniškas! Ir nesijaudink, jei viskas vyks ne taip kaip parašyta - gyvenimas turi savo scenarijų!

Mėgaukitės kiekviena akimirka, o „Huggies®“ visada bus šalia!