VIDEO: Keičiame sauskelnes aktyviam mažyliui!

29. Sep 2021, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pakeisti sauskelnes kūdikiui, kuris jau susipažino su savo kūnu ir jo galimybėmis - nelengva užduotis. Mažylis jau „atrado” savo rankytes ir kojytes, išmoko apsiversti ant šono ir nugaros, o vėliau puikiai pavyks įveikti šiek tiek sudėtingesnį judesį - nuo nugaros ant pilvuko.

Tas laikas, kai mažylis ramiai gulėjo ten, kur palikote, seniai praėjo, o priešaky - dar daug naujų atradimų ir iššūkių. Dabar sauskelnių keitimo misija gali atrodyti tikrai nelengva!

Tačiau mes žinome šios problemos sprendimą - pats metas pereiti nuo įprastų sauskelnių prie sauskelnių - kelnaičių, kurias lengva užmauti bet kokioje padėtyje, jos nespaudžia mažojo pilvuko, nes sauskelnių juosmeninė dalis yra labai elastinga ir tampri, o minkšta kaip debesėlis medžiaga suteikia mažyliui nepakartojamą komfortą - reikia tik pagauti mažąjį išdykėlį!

4-8 mėnesių kūdikiai

Sulaukę maždaug šešių mėnesių daugelis kūdikių jau sugeba apsiversti ant dešiniojo ir kairiojo šono, taip pat ant pilvuko ir nugaros, galbūt vis dažniau atsistoja “ant keturių” ir linguoja į šonus: taip jie ruošiasi svarbiam vystymosi etapui - ropojimui.

Svarbu prisiminti, kad ne mažylis turi stengtis ramiai gulėti, kad tik mums būtų lengviau pakeisti sauskelnes, bet mes turime prisitaikyti prie kūdikio pasirinktos padėties. Sakote, neįmanomas dalykas?

Klystate! Viskas priklauso nuo įpročio - kaip žinote, tai mūsų antroji prigimtis, ir jei nuo pirmųjų dienų kūdikį pratinsime, kad sauskelnių keitimas yra ne tik higieninis poreikis, kuris turėtų būti kuo greičiau atliktas be jokių sentimentų, bet ir galimybė tarpusavio bendravimui - tuomet pati procedūra bus šiek tiek kitokia.

Taigi, atminkite, jog bet kokia higienos procedūra su kūdikiu nėra tik automatinis veiksmas, tai yra vienas iš abipusio bendravimo ir mokymosi būdų. O gerai pagalvojus, mes ne tiek ir daug turime galimybių aktyviai pabendrauti su kūdikiu, juk šiame amžiuje jis dažniausiai tik miega ir valgo.

Todėl tas retas akimirkas - kai mažylis būdrauja, nėra užimtas valgymu ar aktyviu aplinkos tyrinėjimu - ir sudaro higienos ritualai, nesvarbu, tai būtų rytinės prausimosi procedūros ar ritualas prieš miegelį, ar nesuskaičiuojamas sauskelnių keitimas per dieną.

Turbūt daugelis iš jūsų pamanys, kad tai tik dar vienas išsigalvojimas, kurį primeta naujos psichologijos ir pediatrijos tendencijos ar kiti mokymai, kuriuos dažnai deklaruoja vaikų neturintys asmenys.

Puikiai žinome, kad esate išsilavinę tėvai, tačiau visgi išdrįsime pasiūlyti jums bent pabandyti. Taip, kalbame apie sąmoningumą, juk šiais laikais iš visų pusių supa informacijos lavina ir tiek daug išorinių dirgiklių, kurie atitraukia mus nuo pagrindinio dalyko - nuo mūsų artimųjų, mūsų vaikų, nuo paties gyvenimo,

Kada paskutinį kartą tiesiog žiūrėjote pro langą ar ramiai gėrėte arbatą, mėgaudamiesi kiekvienu gurkšniu? Kada paprasčiausiai stebėjote savo mažylį gulintį, ropojantį ar tyrinėjantį pasaulį? Tikimės, kad dauguma iš jūsų atsakys: „Taip, būtent taip ir darau“. Tačiau patirtis ir praktika rodo, kad didžiąją dalį mūsų dėmesio pasiglemžia, deja, išmanusis telefonas.

Šiek tiek rizikingas mūsų pastebėjimas, turint omenyje, kad šis straipsnis taip pat skaitomas iš elektroninio įrenginio, tad tikrai neraginame atsisakyti visų civilizacijos stebuklų! Tačiau patariame laikytis skaitmeninės higienos - kaip nusiplaunate rankas prieš valgį, taip atidėkite visus prietaisus valgymo metu ir tikrai nesiūlykite vaikui prie stalo mokomųjų animacinių filmų iš „YouTube“.

Kasdien sutelkite dėmesį į paprastus dalykus ir įprastus veiksmus, pavyzdžiui, vaikščiodami su mažyliu lauke stenkitės neklausyti podcast'ų ir nenaršyti „Instagrame“, o tiesiog vaikščiodami pajuskite kiekvieną savo žingsnį, stebėkite medžius, praeivius, išgirskite garsus.

Iš pradžių tai gali atrodyti labai nuobodu, kaip ir visas laikas, praleistas su vaiku, juk, rodos, mes nieko neveikiame, tačiau čia ir yra visa prasmė - būti šioje akimirkoje, stebėti save ir savo vaiką, pažinti vienas kitą lyg skaitytumėte įdomiausią knygą pasaulyje. Tai nėra lengva, bet patikėkite - tai nepaprastai įdomu, jūs tiesiog turite tai pradėti (ir norėti!).

Bet grįžkime prie sauskelnių. Remiantis tuo, ką aukščiau išdėstėme, galime daryti išvadą, jog sauskelnių keitimas - tai ne kažkokia paprasta ir neįdomi procedūra, tai gali tapti tikru nuotykiu, jei tik to panorėsime.

Sauskelnių keitimo ritualas susideda iš kelių punktų:

  • pirmiausia pranešame kūdikiui apie savo ketinimą žodžiais ir gestais (būtina susitarti su visais artimaisiais dėl vieno gesto!),
  • tada parodome mažyliui sauskelnes; vaikučiai, su kuriais buvo atliktas šis triukas nuo pirmųjų dienų iki šešių mėnesių, jau tiksliai žino, ko iš jų reikalaujama, ir yra budrūs.
  • jei mažylis labai aktyvus, mes jo neguldome ant vystymo stalo, tai visiškai nenaudinga, be to, kaip teigia kineziterapeutai, tai yra tam tikra prievarta prieš vaiką.
  • aktyvus kūdikis didžiąją laiko dalį turėtų praleisti ant grindų, nes tai saugiausia vieta, nuo kurios nukristi neįmanoma. Turime priprasti prie minties, kad reikės nusileisti iki vaiko lygio ir pakeisti sauskelnes pagal jo pasirinktą padėtį.
  • šiuo laikotarpiu nepakeičiamu draugu gali tapti sauskelnės - kelnaitės, specialiai sukurtos aktyviems mažyliams.
  • sauskelnes - kelnaites lengva užmauti kaip įprastas kelnaites ir greitai nuimti, reikia tik atplėšti šoninius lipdukus. Be to, jas galima patogiai sulankstyti utilizavimui.
  • sauskelnes - kelnaites lengva apmauti vaikui esant bet kurioje padėtyje! Nesvarbu, ar jis guli ant pilvuko, ar apsiverčia ant nugaros, ar nori likti keturpėsčias. Kai mažylis išmoksta sėdėti ir savarankiškai stovėti, sauskelnes -kelnaites lengva pakeisti bet kurioje iš šių padėčių.

8-12 mėnesių kūdikiai

Daugelis šio amžiaus mažylių jau stovi ant kojų ar net žengia pirmuosius žingsnelius. Jie tikriausiai labai gerai žino ir sauskelnių keitimo ritualą, tačiau noras bėgti ir ropoti gali būti toks stiprus, jog tėvams teks pasitelkti visą savo sumanumą, norint atlikti šią procedūrą.

Specialisto patarimas - atminkite, kad bet kuriame amžiuje sauskelnių keitimas yra savarankiškas, pilnavertis veiksmas. Tai toks mažylio priežiūros ritualas, kurio dėmesio neatitraukiame nei žaislais, nei maistu, nei animacinio filmuko žiūrėjimu!

Tik mama, kūdikis ir sauskelnės!

1 metų mažyliai

Metų ir vyresnio amžiaus vaikučiai jau puikiai vaikšto ar net bėgioja, pradeda vis labiau suvokti jų aplinkoje vykstančius procesus ir netgi gali prašytis ant puoduko!

Turbūt daugelis iš jūsų pastebėjote, kaip mažylis akimirkai sustingsta, akivaizdžiai suprasdamas, kas vyksta jo sauskelnėse, ir tyliai įsisavina priežastinį ryšį - atsigėrė, pilvukas išsipūtė, sauskelnės tapo pilnos. Žinoma, reikia kartais leisti vaikui pabūti ir nuogam, be sauskelnių, nepriklausomai nuo metų laiko. Rūpesčių po to bus daugiau, bet kaip gi kitaip vaikas pažins, kas vyksta su jo organizmu.

Tačiau niekada neskubinkite įvykių. Kai kuriems vaikučiams tai pavyks greičiau ir geriau, o kai kuriems puodukas visai nepatiks. Visiškai pateisinamas sauskelnių naudojimas iki 2–3 metų amžiaus (ar net ilgiau!) Ir tikrai nekenkia vaiko sveikatai (nekreipkime į šiuos ir panašius mitus internete).

Taip pat yra nuomonių, jog mergaitės sėkmingiau įvaldo „puoduko reikaliukus” nei berniukai - šis mitas egzistuoja daugelį dešimtmečių, vis dar populiarus mūsų visuomenėje, tad daugelis linkę tikėti. Tačiau netrukus įsitikinsite patys, kas tiesa, o kas mitas, ypač jei jūsų šeimoje auga skirtingų lyčių vaikai.

Taip pat internete galima rasti informacijos apie sauskelnių neigiamą poveikį vaikų, ypač berniukų, reprodukcinei sveikatai (tokių tyrimų logika visiškai neaiški). Ne ir dar kartą ne! Sauskelnių naudojimas nekenkia vaiko sveikatai.

Pasitikėkite tik autoritetingais informacijos šaltiniais! Reikia išmokti atskirti grūdus nuo pelų, mokslinį straipsnį nuo geltonosios spaudos išgalvojimų. Galite sužinoti keletą gydytojų nuomonių šia tema, nors gydytojai taip pat žmonės, turintys savo nuomones ir pažiūras. Tad patys išanalizuokite informaciją ir pasirinkite tai, kas tinka jūsų šeimai (bus lengviau, jei dėl vaiko priežiūros ir auklėjimo pasitarsite su savo partneriu ar artimaisiais).

Nepraleisite akimirkos, kai mažylis bus pasiruošęs eiti į tualetą! Tai ne lenktynės. Būkite dėmesingi vaikui, su puoduku jį supažinkite pamažu, kartais pasiūlydami ant jo atsisėsti (bet ne žaisti!) Vaikas pats paprašys puoduko, kai ateis tam laikas!

Viskas savo laiku - būkite kantrus ir patikimas vaiko draugas šioje ilgoje ir nelengvoje kelionėje į suaugusiųjų pasaulį.

Išbandyk Huggies® Pants sauskelnes-kelnaites mergaitėms ir berniukams!