Kaip tinkamai prižiūrėti pirmuosius dantukus ir išvengti "buteliuko karieso"?

Kaip tinkamai prižiūrėti pirmuosius dantukus ir išvengti "buteliuko karieso"?

23. May 2017, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pas specialistus neretai esame įpratę kreiptis tik tuomet, kai ištinka bėda ir ką nors skauda. O juk profilaktiškai pasitikrinti reikia ir pirmuosius dantukus! 

Daugelis tėvų mano, kad pirmųjų dantukų išvis prižiūrėti nereikia. Vieni valo marliaus gabaliuku, kiti duoda pažaisti žaisliniu dantų šepetuku-kramtuku. 

Kaip teigė Vilniaus centro „Denticija“ gydytoja odontologė Julija Vaščiūnaitė, vaikui dantų šepetuką reikėtų parinkti pagal jo amžių. Kelių mėnesių kūdikiui šepetukų pasirinkimas - tikrai didelis. Patartina rinktis su plačia rankenėle, kad mažylis ja neužsigautų. Šepetėlis gali būti ir kaip kramtukas pasimasažuoti niežtinčias dantenas.

20170522161408-64668.jpg

Kokią dantų pastą rinktis patiems mažiausiems?

Pasak odontologės, svarbu pradėti valyti dantukus, vos jiems išdygus, kad užkirstumėte kelią dantukų gedimams. Šepetuką patariama vos suvilgyti dantų pasta. Ji turėtų būti su mažu fluoro kiekiu.

20170522161938-10622.jpg

Kiek naudoti dantų pastos?

Specialistė pataria dantų pasta vos sušlapinti šepetuko šėrelius. Pastos kiekis yra nedidelis, tad kol vaikas nemoka skalauti burnos, nereikia bijoti, kad ją nurys. Valome dantukus sukamaisiais judesiais ryte ir vakare. Svarbiausia - nepraraskite kantrybės!

Patogiausia dantukus valytis pasisodinus vaikutį sau ant kelių, patogiai atrėmus jo galvą į save, galėsite atkelti lūpą ir gerai išvalyti dantukus. Arba tą patį daryti mažylį pasiguldžius. Auksinė taisyklė - dantukus valome sukamaisiais judesiais arba pašluojant nuo dantenų.

20170522162303-99324.jpg

Kokias klaidas tėvai daro?

Anot odontologės J.Vaščiūnaitės, didžiausia tėvų klaida - leisti vaikučiui pačiam valytis dantukus. Tėvai turėtų valyti vaikų dantis iki 7-8 metų amžiaus, kol jie dar gerai nemoka rašyti dailyraščiu, t.y.kol dar nėra įgudę atlikti smulkių judesių. Žinoma, ir vėliau būtina tėvų kontrolė.

Kaip išventi buteliuko karieso?

Sveikai burnos higienai turi įtakos ne tik taisyklingas dantų valymas, bet ir mitybos įpročiai. Todėl būtina žinoti apie taip vadinamą buteliuko kariesą.

Tai labai ankstyvame vaiko amžiuje prasidedantis dantų ėduonis, kuris dažniausiai pažeidžia viršutinius priekinius dantis. Kuo sunkesnė forma, tuo daugiau dantukų pažeidžia.

Kaip to išvengti?

-Pirmiausia reikia kruopščiai valyti pirmuosius dantukus.

-Dantims labai kenkia įvairūs saldūs gėrimai. Patys pavojingiausi yra naktiniai maitinimai, kai prabudus naktį vaikui duodama atsigerti saldžių arbatų ir kitų gėrimų.

Jeigu nėra problemų, nematote pakitimų, pas odontologą vaikai turi lankytis kas pusę metų.

Geriausia, kai visos gautos žinios panaudojamos praktiškai, o juk mokytis prižiūrėti mažylių dantis turi ne vaikai, o jų tėvai.  Auksinė taisyklė, kaip ir viską darant su vaikais - viską darykite švelniai ir neskubėdami, o jeigu pirmieji kartai reikalaus kantrybės, vėliau tai taps malonia jūsų rutinos dalimi ryte ir vakare.

20170403152312-92661.jpg

  • Vaikiška dantų pasta JORDAN padeda apsaugoti vaikų dantukus nuo ėduonies, stirpina jų emalį. 
  • Vaikiška dantų pasta JORDAN užtikrina švelnų vaikų dantukų valymą, nepažeisdamam emalio. 
  • Sudėtyje nėra SLS, parabenų! 
  • Dantis reikia valyti du kartus per dieną, prižiūrint tėvams. 
  • JORDAN vaikiškos dantų pastos sudėtyje yra natrio fluorido. 

20170403152242-53850.jpg

Vaikams iki 6 metų naudokite žirnio dydžio kiekį, stebėkite, kad nenurytų. Jeigu vartojami produktai, kurių sudėtyje yra fluorido, pasitarkite su odontologu arba savo gydytoju.