Kaip teisingai perrengti mažylį?

Kaip teisingai perrengti mažylį?

25. May 2016, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Savo mažylius perrengiame kelis kartus per dieną, o jei tai atliekame netaisyklingai ir taip diena iš dienos, mažieji stuburiukai bei sąnariukai gali ir neatsilaikyti. Kaip taisyklingai aprengti ir nurengti kūdikį, mus moko vaikų kineziterapeutė, masažo specialistė Viktoija Paltanavičiūtė.

Reikia stengtis paliesti abi vaikučio kūno puses. Mamytės turbūt yra pastebėjusios, jog vaikutis, būna, noriai verčiasi tik į vieną pusę, o į kitą nenoriai. Rengiant kūdikį reikia pradėti nuo tos pusės, į kurią jis nemėgsta suktis, kuri jam nemalonesnė.

Rengiant drabužėlius mažyliui, jį reikėtų nuolat vartyti – nuo vieno šono ant kito. Tai ir savotiška mankšta po miego, o jei tai darysite kasdien, taps ir savotišku ritualu.

Kaip rengti kūdikį taisyklingai:

Pirmoji taisyklė – vartome vaiką nuo vienos pusės ant kitos.

Antra taisyklė – atkreipiame dėmesį į rankytes, kojytes, galvytę. Prieš nurengiant ar aprengiant mažylį, mes drabužį paruošiame, t.y. surenkame. Kai nurengiate rūbelius, visuomet stenkitės paglostyti mažylį nuogą, pakalbinti, pažaisti. Kadangi vaikučiai nemėgsta rengimosi procedūros, čia jam bus tarsi kasdien atliekamas savotiškas draugystės ritualas.

Taigi, nurengus mažylį, reikia keisti sauskelnes. Sauskelnes keičiant, labai svarbu, kaip paimate ir kilnojate jo kojytes, o kartu ir mažylio kūną.

Tėvai dažniausiai galvoja, kad nesvarbu tas skirstymas į mergaitiškas ir berniukiškas sauskelnes. Tačiau tai labai svarbu, nes berniukams skirtų sauskelnių sugerimo vieta yra šiek tiek aukščiau, o mergaičių sauskelnių sugeriamasis sluonis yra labiau centre. Tai patogu tiek tėveliams, tiek vaikučiui – jis ilgiau išlieka sausas.

Keičiant sauskelnes, taip pat reikėtų vadovautis keliomis taisyklėmis:

-negalima imti kūdikio už kulkšnių ir kelti į viršų,

-negalima kelti abiejų kojyčių į viršų kartu, tokiu būdu gali padidėti pėdučių tonusas,

-reikėtų perkišti savo ranką pro vienos mažylio kojytės apačią ir paimti už kitos kojytės keliuko – taip drąsiai pakelsime mažylio užpakaliuką. Kai tai atliekame kalbinkime, pažaiskime su juo.

Tiek rengiant, tiek mankštinant mažylį, atminkite simetrijos taisyklę. Jei pakėlėte vieną kojytę, turite pakelti ir antrą, net jei to ir nereikia. Jei pasukote į vieną šoną, būtinai turite pasukti ir į antrąjį.

Pakeitėme sauskelnes – metas aprengti mažylį:

-vartome mažylį nuo šoniuko ant šoniuko;

-visuomet prilaikome jam galvytę – patikriname, ar ji neatsilošusi,

-rankoves, kelnes kakliuką paruošiame prieš rengdami;

-kojytes kilnojame užkryžiuotas ant mūsų rankų ir galiausiai – bendraujame su mažyliu, glostome jį tiek rankomis, žiūrime jam visada į akis, kalbiname ir palaukiame atsakymo.