Kaip prižiūrėti naujagimio bambutę?

Kaip prižiūrėti naujagimio bambutę?

09. Jul 2014, 15:04 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Bambutės valymo procesas gali atrodyti nemalonus. Kūdikis verkia, tad atrodo, kad jam skauda, bet taip yra dėl to, kad mažyliui nemalonu. Kaip tinkamai pasirūpinti bambute, kad nekiltų infekcijos?

Kaip dažnai valyti bambutę? 

Pasak neontologės Jolantos Savulionienės, bambutė valoma maždaug du kartus per dieną – iš ryto ir vakare po prausimosi procedūrų bambutė nusausinama ir nuvaloma spiritu.

Atminkite! Virkštelė visuomet turi būti sausa, kuo greičiau sudžius, tuo greičiau ji nukris. Kol virkštelė nesugijo, sauskelnėmis jos nereikėtų dengti.

 PATARIMAI:

-Kruopščiai apvalykite bambutę. Aplink ją pavalykite drėgna servetėle, neliečiant paties virkštelės žiedo.

-Jei nėra būtinybės, nelieskite pačios bambutės, kol ji visiškai nesugijo.

-Nesistenkite nuimti likusios virkštelės dalies, ji turi sudžiūti ir pati nukristi. Priešingai, ji gali imti kraujuoti ir sudirgti.

-Oro vonios bambutei. Kaip ir užpakaliukui bei visai kūdikio odai reikia oro vonių, taip ir bambutei, kad ji greičiau gytų.

Normalu, jei virkštelės liekana yra ruda pirmąją savaitę po gimimo. Nesijaudink, jei bambutė išvirs į išorę, į vidų arba bus kita forma. Tai priklauso nuo to, kaip gyja pati oda.

Pirmąjį mėnesį gali atsirasti paraudimas bambos srityje, kurį gali iššaukti šiltas patalpos oras, sausumas arba perdėta bambutės priežiūra. Jeigu oda įgauna normalią spalvą per 24 valandas, tai viskas normalu.

Tačiau susirūpinti reikėtų tuo atveju, jei pasirodo bet kokios išskyros bambutės srityje. Jeigu toje vietoje pasirodo kraujas ar pūliai, nedelsiant kreipkitės į gydytoją.