Kaip nepamesti galvos po gimdymo

Kaip nepamesti galvos po gimdymo

19. Feb 2013, 08:00

Pirmosios dienos po gimdymo ne vienai moteriai gali prilygti „kelionei į kosmosą“ – viskas nauja, nežinoma, bauginama... Siūlome keletą patarimų, kurie padės išlikti ramiai šiomis neramiomis dienomis.

 

 Reikia laiko apsiprasti su nauju gyvenimu


Neskubėkite po gimdymo nudirbti visų namų ūkio darbų, neplanuokite išvykų, kelionių ar susitikimų. Atidėkite kuriam laikui giminaičių ir draugų palankynas, nors ir kaip jie norėtų pamatyti vaikutį. Šeimai reikia laiko apsiprasti su nauju gyvenimo etapu, pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kūdikis irgi išgyvena didesnį stresą, negu įprastai, jam reikia prisitaikyti prie aplinkos.

 

Pasistenkite įsiklausyti į savo vidinį balsą, ką jis jums sako? Jumyse gimsta motiniška intuicija, kurios nuo šiol prireiks kiekvieną dieną. O intuicijai reikia tylos ir nepervargusios mamos.

 

Vaiką augina ne tik mama


Neprisiimkite visų vaikučio priežiūros darbų. Gerai, jei gimus vaikui tėtis pasiima atostogų ir padeda žmonai. Jei auginate daugiau vaikučių, jiems prireiks irgi daugiau dėmesio, taigi, tėtis tikrai turės ką veikti. Jeigu šalia nėra tėčio, tai gali būti kitas jums artimas žmogus, kuris gali ir nori padėti. Dalinkitės vaikučio priežiūra ir atsakomybe, nesisavinkite mažylio. Jis duotas jums abiems – mamai ir tėčiui.

 

Po gimdymo keičiasi hormonai ir svyruoja nuotaikos

 

Nuotaikų audras po gimdymo patiria dažna moteris, ir tai yra normalu dėl besikeičiančio hormonų lauko. Čia juokiasi, čia verkia, čia nerimauja, čia apimta euforijos... Panašiai taip atrodo ne viena jauna mama. Nesigėdykite savo jausmų ir neslopinkite jų.  Pasikalbėkite su vyru apie pasikeitusį gyvenimą, pasakykite, kokios paramos iš jo tikitės, paklauskite, kokie jo jausmai šiuo metu.

 

Dviejų vienodų gyvenimų nebūna


Kiekvienas žmogus turi tik jam skirtą užduotį gyvenime, kurią įvykdęs jaučiasi laimingas. Nelyginkite savo motinystės su kitų draugių, nelyginkite savo vaikų ir nesielkite taip, kaip „reikia“. Klausykite savo širdies balso, ir jei jums kažkas nepriimtina, nedarykite to. Kiekvienas gyvenimas yra unikalus, ir tik jūs žinote, kaip geriausiai jį nugyventi jums!

 

Kaip Jūs jautėtės pirmomis dienomis po gimdymo? Kas Jums suteikdavo stiprybės?

 

20. Feb 2013, 15:10

o taip, man tai pažįstama. Pirmonmis dienomis jaučiausi lygiai taip , kaip ir parašyta šiame straipsnyje 😀 nuotaikų kaitos, nežinomybė, baimės jausmas, nuolatinis nuovargis. Ačiū Dėvuj, šale buvo artimi žmonės, kurie labai padėjo. Ir neužilgo,apsipratau, nors ir lengviau netapo, bet grįžau "į savo protą"

19. Feb 2013, 17:49

Pirmomis dienomis jaučiausi gana gerai(nepaisant skausmo, ir kad sėdėt nėjo iki 2sav.), bet prasidėjo "draugų diegliukų" lankymas ir prasidėjo linksmumas 😃

19. Feb 2013, 16:36

palyginus tikrai gerai jauciausi, vaikelis buvo ramus pavalgo ir miega tai pilnai turejau laiko atsigauti, kartais laukdavau kad atsiketu greiciau ir galeciau pamyluot 😃

19. Feb 2013, 11:03

tuo paciu ir smagu,idomu,kai ateina ilgai lauktas leliukas,bet tuo paciu ir didziulis nuovargis,bemieges naktis(kalbu apie musu seima),skausmai.... ujuju 😀😀