Kaip išmokyti kūdikį teisingai žįsti krūtį: akušerės patarimai

Kaip išmokyti kūdikį teisingai žįsti krūtį: akušerės patarimai

25. Apr 2018, 07:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

Iš Rasos laiško:

Sūnelis gimo kovo 24 dieną, kol kas maitinu MP, tačiau jau trečia savaitė tik su antspeniu, kadangi nuo pat pradžių jis labai lėtai valgydavo gryną krūtį - užmigdavo, vėl žįsdavo, buvo atsiradę žaizdelių. Teko pradėti naudoti antspenį. Bandėm keletą rūšių, kol atitaikėme. Apgijus speneliams, židymas vėl tapo nuolatiniu kabojimu. Vaiko seselė pamačius spenelius, parekomendavo toliau žindyti su antspeniu, nes mano speneliai plokšti ir nesiformuoja, ko pasekoje vaikelis nepaima gerai krūties, yra irzlus. Taip pat nuo pat pradžių, dar ir būnant klinikose turėjome problemų su žindymo poza - galiu maitinti tik sėdint, gulint mažylis nepaima krūties, niekaip nepavyksta - tad ir naktiniai maitinimai vargina.
Šiuo metu valgome gan ilgai vieną krūtį - apie valandą su pertraukėlėm, vis užmiegame, pavalgęs atsirūgsta, dažniau jau pabūdrauja - max 40 min ir vėl valgyti nori. Sakykite, ar tai normalu? Gal vaikelis nepasisotina? Vakarais valgyti gali ištisai - regis tuoj viską ištrauks, bet kabo ir žinda - viso apie 2-3 valandas. Labiausiai vargina ir neramina žindymo pozos - kaip išmokti valgyti su antspeniu ir gulint? Krūtys nėra didelės, kad lengvai galėčiau pasiūlyti... Maitinti noriu, tačiau nuovargis jau ima viršų.

Konsultuoja akušerė Ieva Girdvainienė:

Sveiki,

Jeigu antspenis buvo pradėtas naudoti dėl plokščių ar įtrauktų spenelių, prieš maitinimą galima pabandyti paformuoti spenelį pirštais ar šiek tiek pastimuliuojant krūtį pientraukiu. Pats spenelis savaime nėra reikalingas sėkmingam žindymui, tačiau pirmomis dienomis jis labiau veikia kaip fizinis orientyras, kurią krūties vietą reikia apžioti. Įgijęs daugiau patirties su krūtimi kūdikis ir be atsikišusio spenelio gali sėkmingai apžioti ir žįsti krūtį.

Duodant kūdikiui krūtį be antspenio svarbu užtikrinti gerą krūties apžiojimą. Žindančio krūtį kūdikio burna turi būti plačiai pražiota, o abi lūpytės išsivertusios į išorę, panašiai kaip plačiai prasižiojusi žuvis. Jeigu taip neįvyko apžiojimo metu, galite pirštais išversti lūpytes į išorę. Ir geram apžiojimui, ir pieno ištraukimui svarbus asimetriškas krūties apžiojimas, kai daugiau rudojo laukelio apžioja kūdikio apatinis žandikaulis, po apatine lūpa rudojo laukelio matyti mažiau, nei virš viršutinės lūpos.

Pareinant nuo antspenio prie krūties, labai svarbus kūdikio paskatinimas, atlygis maistu. Neturėdamas galimybės žįsti tvirtą antspenį, jis galbūt greičiau pakeis savo nusistatymą, jeigu tai, ką jis apžios, iš karto atlygins maistu. Todėl prieš glaudžiant kūdikį prie krūties, verta sužadinti pieno tekėjimą arba stimuliuojant rankomis, ar pasinaudojant pientraukiu. Taip pat galima iš pradžių duoti kūdikiui žįsti krūtį su antspeniu, o pastebėjus pieno tekėjimą, atitraukti kūdikį, nuimti anspenį ir pasiūlyti žįsti krūtį.

Žindymo pozas mokytis gali padėti mokomieji filmukai ir sėkmingą žindymo patirtį turinčios draugės, taip pat galima pasikonsultuoti su laktacijos konsultantu "online".

Gražiai įvardinote, kad jėgos gali baigtis, todėl pabandykite tausoti save ir mokytis maitinti gulint, tai svarbu Jums ir kūdikiui.

20180118134400-84171.jpg

Dvigubai daugiau švelnumo, dvigubai daugiau laimingų naujagimių - su pačiomis minkščiausiomis sauskelnėmis Huggies® Elite soft!

Ekspertai

Ieva Girdvainienė

Akušerė, tėvystės mokyklos www.gandrolizdas.lt įkūrėja
Ieva Girdvainienė in-vecaku-skola