Kada mažieji patys atsisėda?

Kada mažieji patys atsisėda?

06. Apr 2018, 08:10 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei, šeimos gydytojai - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

Savarankišku sėdėjimu vadinamas toks sėdėjimas, kai mažylis išlaiko pusiausvyrą sėdėdamas tiesia nugara be jokios pagalbos bent kelias minutes. Tai būdinga 7 – 12 mėnesių amžiaus vaikučiams.

Sėdėjimo procesas labai sudėtingas, todėl jam mažylis ima ruoštis nuo pat gimimo. Maždaug septynių mėnesių mažylis jau moka apsiversti nuo nugaros ant pilvo ir atvirkščiai, be to, gulėdamas ant nugaros jis žaidžia su savo pėdutėmis.

Visi vaikai skirtingi

Vaiko vystymasis labai individualus. Vieni pirmiausia išmoksta sėdėti, o tik po to šliaužioti, kiti atvirkščiai – tik šliaužia ir mokosi ropoti, o savarankiškai sėdi jau vėliau. 

Tai priklauso nuo daugelio veiksnių, taip pat ir nuo kūdikio mokėjimo vieną padėtį pakeisti kita. Gal vienas mažylis mieliau guli ant pilvo, nuo kurio bus lengviau pasiremti „keturiomis“, o jei jis guli ant nugaros, tuomet įdomiau jam bus atsisėsti. Kaip bebūtų, sėdėjimo ir šliaužiojimo fazės yra šalia viena kitos.

Ko negalima daryti?

Vystymosi judesių eiliškumą ir kūno padėtis nulemia genų programos, tačiau vystymosi laikotarpiai ir tempai dažniausiai priklauso nuo kūdikį supančios aplinkos sąlygų bei nuo taisyklingos priežiūros. 

Nustatyta, kad lytėjimo, regėjimo, klausos ir kitų dirgiklių trūkumas gali neigiamai veikti kūdikio psichomotorikos vystymąsi. Taigi, kuo daugiau su vaikučiu užsiims jo tėveliais, suteikdami jam galimybes vystyti savo fizinį kūną, tuo geriau mažyliui.

Ką gali tėvai?

  • Kuo dažniau guldyti vaikutį ant žemės ant pilvuko, kad jis mokytųsi vartytis, šliaužti, ropoti.
  • Paguldžius ant pilvuko prieš mažylį padėti mėgstamą žaisliuką, kad tai skatintų jį pasiekti.
  • Nedaryti už kūdikį to, ką jis gali pats.
  • Nepiktnaudžiauti tokiomis technikos priemonėmis kaip vaikštynė, maniežas, šokliukas, vibrokėdutės. Jos sukurtos tėvų patogumui, tačiau vaiko fizinei raidai jokios teigiamos įtakos neturi.

Deja, kai kurie tėvai, nežinodami šių vystymosi taisyklių, stengiasi sukurti savo vaikui netinkamas sąlygas. Pavyzdžiui, per anksti ima sodinti ar dar blogiau, sodina jį ant lovos, apkamšydami pagalvėmis. O po to dar džiaugiasi, kad vaikas visai nešliaužiojo, o iškart atsistojo ant kojyčių.

Neskubinkite mažylio

Pagrindinė kūdikio vystymosi taisyklė – jokiu būdu nemokinkite mažylio atlikti tų judesių, kuriems kol kas jis nėra pasirengęs (nelaikyti vertikaliai, nesodinti, nestatyti ant kojyčių, kol jis pats to neatliko).

Savarankiškai atliktas veiksmas ar judesys palieka ryškų pėdsaką kūdikio atmintyje ir labiau skatina viso judėjimo aparato vystymąsi. 

Atminkite - kiekvienas mažylis yra individualus ir nepakartojamas vystantis ir augant, tad nesistenkite jo lyginti su kitais. Jeigu jums neramu, visada verta pasiteirauti gydytojo patarimo ar prašyti siuntimo konsultacijai pas kineziterapeutą.

Kada Jūsų mažylis išmoko savarankiškai sėdėti?