Nuo kada kūdikiui galima duoti obuolio, kriaušės, slyvų ir kitų lietuviškų vaisių, arba banano?
Pasak Šeimos gerovės centro gydytojos - pediatrės Rūtos Tarasevičienės, tai priklauso nuo to, kada mama pradėjo mažylio papildomą maitinimą. Vaisiai dažniausiai būna antras po daržovių įvedamas patiekalas. Tad tikrai ne anksčiau nei nuo 6 mėnesio.
Geriausia pradėti nuo apvirto ar kepto obuolio. Pradėti geriausia nuo 2-3 arbatinių šaukštelių ir po truputį didinti iki 50-60 gramų. Jei vaikas alergiškas - parinkti nespalvotus obuolius.
Duodant obuolį stebėkite, ar neberia odos, ar nepučia pilvuko, ar dažniau neatpylinėja. Jei šių reiškinių nėra - galime pasiūlyti žalią obuolį.
Atsiradus minėtiems simptomams, vėl grįžti prie virto ar kepto obuolio. Pripratus prie obuolio, galime pasiūlyti slyvą, kriaušę.
Kada ir kokius bananus duoti mažyliui?
Gastroenterologai rekomenduoja duoti kūdikiams tik ant medžio prinokusius vaisius. Bananai atvežami žali ir vėliau sunokinami dirbtinai. Todėl geriau kūdikiams duoti pramoniniu būdu pagamintas bananų tyreles, kurios gaminamos iš prinokusių bananų.
Iki 1 metų patariama vengti citrusinių vaisių.