Jei 8 mėnesių mažylis nenori sėdėti: pataria kineziterapeutė Viktorija

Jei 8 mėnesių mažylis nenori sėdėti: pataria kineziterapeutė Viktorija

29. Aug 2018, 07:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mama Lina, kurios mažyliui neseniai sukako 8 mėnesiai, laiške rašo, jog sūnelis niekaip nenori ir nesistengia sėdėti - virsta į priekį arba į šoną. Mama sunerimusi klausia, ar tai blogai ir ką daryti tokiu atveju?

Patarimų nuskubėjome pas vaikų kineziterapeutę, masažistę Viktoriją Paltanavičiūtę:
 
Sveiki,
 
vidutinis amžius, kada mažyliai pradeda sėdėti yra 6 mėnesiai. Taisyklingam ir tvirtam sėdėjimui vienas svarbiausių momentų - pakankamai stiprūs liemens raumenys, kurių pagalba mažylis gali išlaikyti pusiausvyrą ir koordinaciją sėdint tiesia nugaryte.
 
Pati didžiausia klaida - tokius mažylius palikti sėdėti vienus "paramstytus" pagalvėmis ar įspraustus į fotelio kampą. Šiuo metu joku būdu nepiknaudžiaukite vaikštynėmis, žaidimų centrais ar šokliukais, kur mažylis jau turi išlaikyti kūno svorį apatine nugaros dalimi.
 
Mažyliai, kurie pasodinti krenta į priekį, turi dar silpnus raumenukus ir juos reikia stiprinti, tačiau tą reikia daryti per daug neskubinant. Rekomenduoju tokius vaikučius pasodintus prilaikyti už liemens, leisti jiems pajusti sėdėjimo malonumą, sudominti. 
 
Padėkime savo mažiesiems atsisėsti, parodykime, kaip galima patiems remtis rankytėmis. Tai rekomenduoju daryti remiantis viena rankyte (per šoną). 
Šiame etape svarbūs pratimai pusiausvyrai ir koordinaciajai - reikia mažylį pasisodinus ant kelių ar didelio kamuolio (prilaikant už liemens) pasūpuoti pirmyn, atgal į vieną ir kitą pusę, taip mažiesiems padėsime stiprinti liemens raumenis ir padėsime sėdėti tiesiai bei taisyklingai.
 
Aukite sveiki!

20180724140249-48126.jpg
Ekspertai

Viktorija Paltanavičiūtė

vaikų kineziterapeutė, www.viktorijosmasazai.lt
Viktorija Paltanavičiūtė in-vecaku-skola