Į kūdikio mitybą įtraukite sezonines daržoves ir vaisius!

Į kūdikio mitybą įtraukite sezonines daržoves ir vaisius!

02. Aug 2023, 18:26 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Norint, kad jūsų mažylio mityba būtų kuo sveikesnė ir maistingesnė, svarbu atsižvelgti ne tik į produktų kokybę, bet ir į sezoniškumą. Sezoninės daržovės ir vaisiai, kurių šiuo metu galima įsigyti visoje Lietuvoje, bus ne tik skanesni, bet ir kokybiškesni, praturtinti gausybe vitaminų.

Kodėl naudinga į kūdikio mitybą įtraukti sezoninius produktus?

Spalvų gausa

Skirtingais metų laikus valgysite žalius, raudonus, oranžinius vaisius ir daržoves. Mažylis matys, kaip kaskart iš prekybinio maišelio traukiate braškes, kopūstus, žirnelius, obuolius, tokiu būdu lengvai pažins jų pavadinimus.

Šeimos biudžeto taupymas

Produkto kainą dažnai lemia sezoniškumas. Tai reiškia, kad kai produktas yra plačiai prieinamas rinkoje, jis bus daug pigesnis, todėl neabejotinai turėtų būti įtrauktas į vaiko valgiaraštį. Tai taip pat geras metas kaupti maisto atsargas ir užšaldyti jas žiemai. Taip daugelį mūsų šalies derliaus nuėmimo metu surinktų produktų, kai juose yra daugiausia vitaminų ir maistinių medžiagų, galėsite pasiūlyti savo mažyliui vėlyvą rudenį, žiemą ir pavasarį.

Didesnė maistinė ir ekologinė vertė

Kuo trumpesnį atstumą produktas nukeliauja iki jūsų stalo, tuo skalsesnis ir sveikesnis jis būna. Tai reiškia, jog jūsų mažylis gaus daugiau vitaminų! Žinoma, taip mažiau teršiama aplinka, nes pasirenkamas trumpesnis transportavimo maršrutas.

Žiemą Lietuvoje sezoninių produktų yra daug mažiau nei vasarą ar rudenį, todėl nieko blogo papildyti vaiko mitybos racioną importuotomis daržovėmis ir vaisiais. Tačiau pirmenybę teikite tiems vaisiams ir daržovėms, kurių sezonas yra atitinkamoje šalyje. Pavyzdžiui, arbūzas gali būti ne pats geriausias pasirinkimas žiemos viduryje, tačiau persimonas šiuo metų laiku yra puiki galimybė praplėsti vaiko skonį.

Ką įtraukti į kūdikio mitybą pagal metų laikus?

Pavasaris: šparagai, špinatai, lapiniai kopūstai, baklažanai, paprikos, kopūstai.

Vasara: žiediniai kopūstai, morkos, brokoliai, cukinijos, bulvės, kopūstai, cukinijos, pomidorai, kukurūzai, arbūzai, melionai, persikai, nektarinai, agurkai, braškės, avietės, mėlynės, burokėliai

Ruduo: bulvės, moliūgai, kopūstai, kriaušės, obuoliai, pomidorai, porai, slyvos, briuseliniai kopūstai, persimonai, burokėliai.

Žiema: bulvės, kopūstai, morkos, citrusiniai vaisiai, persimonai, brokoliai, porai, saldžiosios bulvės.

Jei norite valgyti sveikiau, rinkitės virimą garuose!

Kūdikio supažindinimas su naujais skoniais - tai jaudinantis nuotykis, atveriantis kūdikiui visiškai naują skonių pasaulį. Kaip geriausia kūdikiui pateikti įvairias daržoves? Yra du populiarūs daržovių gaminimo būdai: paprastas virimas ir virimas garuose.

Ruošiant maistą kūdikiui, pagrindinė užduotis - išsaugoti produktų maistinę vertę. Abiem daržovių virimo atvejais, naudojamas vanduo, tačiau jie turi skirtingą poveikį produktų maistinei vertei. Šiuo požiūriu virimas garuose yra sveikesnis pasirinkimas, nes daržovės neturi tiesioginio kontakto su vandeniu, todėl yra mažesnė rizika, kad verdant bus prarasti vandenyje tirpūs vitaminai ir mineralinės medžiagos, be to, garinimas padeda išvengti, pavyzdžiui, vitamino C skilimo.

Ne mažiau svarbu ir tai, jog garuose virdamos daržovės paprastai įgauna ryškesnę spalvą, tvirtesnę tekstūrą ir geriau išlaiko skonį. Dėl šios priežasties virimas garuose yra puikus pasirinkimas, norint supažindinti kūdikį su natūraliu daržovių skoniu.

Tvirtesnė tekstūra taip pat skatina kramtymo įgūdžius ir burnos judesių koordinaciją.

Pavyzdžiui, Philips Avent garintuve-maišytuve „keturi viename“ galima gaminti sveiką maistą, nes visi produktai gaminami tolygiai ir neužverda. Po virimo garuose Philips Avent garintuvas-maišytuvas „keturi viename“ taip pat leidžia sumaišyti išgarintus produktus iki jūsų kūdikio amžiui tinkamos konsistencijos tiesiog puodelyje.

5 skanių patiekalų receptai mažyliams

Cukinijų ir žiedinių kopūstų tyrelė

Reikės: 200 g cukinijos, 100 g žiedinio kopūsto.

Paruošimas. Sublenderiuokite daržoves iki norimos konsistencijos. Vyresniems kūdikiams tyrelę galite pagardinti tarkuotu sūriu.

Moliūgų, kriaušių ir persikų tyrė

Ingredientai: ½ puodelio moliūgų tyrės, 1 nuluptas ir išskobtas persikas, 1 nulupta ir kubeliais supjaustyta kriaušė.

Paruošimas. Viską sublenderiuokite, jei reikia, įpilkite mamos pieno.

Pastarnokų ir žirnių tyrė

Reikės: 100 g žaliųjų žirnelių, 1 pastarnoko.

Paruošimas. Daržovėms išvirus garuose, jos sublenderiuojamos, jei reikia, įpilama motinos pieno, kad būtų norimos konsistencijos. Jei reikia pašalinti žirnelių luobeles, prieš patiekiant tyrę perkoškite per sietelį.

Žirnių, cukinijų ir kopūstų tyrė

Reikės: 200 g žaliųjų žirnelių, 1 nedidelės cukinijos, 200 g lapinių kopūstų

Paruošimas. Nuplaukite kopūstus ir pašalinkite kietus kotelius. Visus ingredientus sudėkite į puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Virkite, kol kopūstai ir cukinijos taps minkštos. Nusausinkite daržoves ir blanširuokite iki norimos konsistencijos. Jei norite, ingredientus galite pakeisti kitomis žaliomis daržovėmis, pavyzdžiui, špinatais, pupelėmis ar brokoliais.

Garuose troškintos daržovės su agurkų padažu

Tinka kūdikiui, kuris jau gali valgyti maistą gabaliukais.

Reikės: 5 žiedinio kopūsto galvučių, 5 brokolio galvučių, ½ nedidelės cukinijos, 1 nuluptos ir lazdelėmis supjaustytos morkos, 125 ml natūralaus jogurto, ¼ agurko.

Paruošimas. Visas daržoves, išskyrus agurkus, virkite garuose, kad jos būtų minkštos, bet tvirtos. Paruoškite padažą į jogurtą įmaišydami tarkuotą agurką. Jei norite, galite paeksperimentuoti su padažu, į jogurtą įlašindami lašelį citrinos sulčių, taip pat ir į agurką.