Fiksuojame vaikystės akimirkas

Fiksuojame vaikystės akimirkas

12. Jan 2016, 09:17 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vaikystė daugeliui siejasi su pačiomis gražiausiomis ir šviesiausiomis akimirkomis. Mažylių pirmosios gyvenimo valandos, dienos ir metai labai svarbios visai šeimai. Jų įamžinimas daug laiko ir pastangų neatims, o kaip bus smagu jau ūgtelėjusiam vaikui žvelgti į savo kūdikystės akimirkas!

Kūdikio gimimas – tai didelė šventė visai šeimai, atnešanti daug pokyčių. Jaunieji tėveliai džiaugiasi kiekvienu kūdikio šypsniu, mirksniu ir ištartu garsu. Kaip visas šias ypatingas akimirkas išsaugoti kuo ilgiau, kaip jų nepamiršti ir dar parodyti užaugusiam vaikui? 

Įamžinti vaikystės akimirkas gali būti labai smagu. Kūdikio gimimo proga neretai daromi scrapbooking (angl. „scrap“ – „iškarpa“, „book“ – „knyga, dėti į knygą“) technika dekoruoti albumai. Tai itin originalus ir meniškas būdas išsaugoti fotografijas ir prisiminimus. Tokius albumus galima praturtinti ne tik nuostabiomis nuotraukomis, bet ir sentimentaliomis smulkmenomis – vaiko piešiniais, plaukų sruoga, rankų ir kojų atspaudais, sudžiovinta gėle, vaiko gimimo dienos kalendoriaus lapeliu, eilėraščiais ar tiesiog mintimis.

Dekoruojant spalvotu popieriumi, lipdukais, karpiniais, anstpaudais, spalvota lipnia juostele ir kitais smulkiais dekoro elementais sukuriamas išties įspūdingas prisiminimų albumas, kurį bus be galo gera vartyti ne tik patiems tėveliams, bet ir parodyti ūgtelėjusiam mažyliui. O gal net nustebinti vaiką krikštynų, Pirmosios komunijos, Sutvirtinimo sakramento, aštuonioliktojo gimtadienio ar net vestuvių proga!

Ieškantiems jau pagaminto albumo, kuriame būtų galima klijuoti nuotraukas, žymėti svarbiausius įvykius, rašyti mintis ir pastebėjimus turėtų patikti talentingos dailininkės Sigutės Ach sukurtas ir iliustruotas albumas „Pirmieji kūdikio metai su Ežiuku ir Meškiuku“, kurį išleido „Nieko rimto“. Albume daugybė įdomių klausimų, į kuriuos tėveliai galės atsakyti dar iki mažylio gimimo. Kiti puslapiai skirti pirmoms kūdikio dienoms, savaitėms, pirmiems kartams pažymėti, pirmoms nuotraukoms, piešiniams, pokštams ir nutikimams ir visiems kitiems prisiminimams. 

 20160112091815-89380.jpg

Jeigu norite išsaugoti vaikystę primenančius daiktus, pasinaudokite prisiminimų skrynelės idėja. Tai pati tikriausia laimės ir džiaugsmo akimirkų saugykla. Čia galima saugoti viską, kas primena ypatingas ar kasdieniškas dienas ir naktis. Joje gali slėptis apyrankė iš ligoninės, kurioje įrašytas naujagimio ūgis, svoris ir gimimo laikas, pirmasis vaiko čiulptukas, barškutis, šaukštelis, apklotėlis, kojinytės, šliaužtinukai, krikštynų drabužėliai ir žvakė, pirmojo gimtadienio žvakutė, pirmoji pasakų knygelė, pirmi iškritę dantukai ir kiti mieli daiktai.

Daugelis mielai fotografuoja mažuosius pačiose įvairiausiose situacijose. Tai puiku, nes nuotraukas galima sudėti ne tik į įprastus albumus, bet ir paversti meno kūriniais. Tačiau neužmirškite ir filmuoti vaiko pirmųjų žingsnių, pirmojo gimtadienio akimirkų ir kitų kasdienių džiaugsmų. Ateityje šią medžiagą galėsite paversti stebuklingos vaikystės prisiminimų filmuku, nuo kurio vaikas negalės atitraukti akių. Juk taip smagu matyti save visai mažą, vos pastovintį ant trumpų kojyčių arba išdidžiai sėdintį išsitepliojus veidą koše!

Kūdikystė pralekia akimirksniu. Įvyksta tiek daug svarbių dalykų mažojo žmogeliuko gyvenime, tiek daug pirmų kartų ir potyrių, kuriuos norisi sustabdyti ir išsaugoti. Smagu turėti šiuos prisiminimus, kad atėjus tinkamam metui būtų galima juos radus vaikiškai nusišypsoti, o gal net pasijuokti. 

Sandra Saukaitė