Čiulptuko naudojimas: už ir prieš

Čiulptuko naudojimas: už ir prieš

14. Apr 2020, 16:54 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Tai klausimas, kuris kyla kiekvienam naujam tėveliui arba mamytei: „ar čiulptukai yra blogai?". Tikriausiai girdėjote daugybę nuomonių apie čiulptukų naudojimą – nuo kaimyno iki gydytojo, nuo mamos iki mėgstamo tinklaraščio. Štai kodėl atėjo laikas pamiršti visą šį triukšmą ir atsakyti į išties svarbius klausimus: nuo „ar kūdikis gali užmigti su čiulptuku“ iki „ar čiulptukas veikia dantis?“. 

Jūs geriau nei kas nors kitas žinote, kas tinka jūsų kūdikiui, bet informacijos niekada nebus per daug. Mes pateiksime jums visus svarbiausius faktus, kad galėtumėte užtikrintai priimti sprendimą dėl čiulptuko naudojimo. 

Kas yra čiulptukas?

Grįžkime prie pačių pagrindų: kas yra čiulptukas? Čiulptukas dažniausiai yra silikono įrankis, duodamas kūdikiui ar mažam vaikui čiulpti. Standartinis čiulptukas turi spenelį, burnos skydelį ir rankenėlę. Burnos skydelis ir rankenėlė reikalingi tam, kad vaikas negalėtų uždusti ar nuryti čiulptuko. 

Kodėl daugelis kūdikių išvis mėgsta čiulptuką? Pagrindinė čiulptuko paskirtis yra ta, kad naujagimiai gimsta turėdami žindymo instinktą. Nesvarbu, ar jie nuobodžiauja, ar yra pavargę, ar jiems reikia nusiraminimo, šis čiulpimo instinktas skiriasi nuo jų poreikio valgyti. Vieni kūdikiai labiau mėgsta čiulpti savo nykščius ar pirštus, o kitiems geriau čiulptukai. 

Čiulptuko poveikis kūdikiui

Čiulptukas labai ramina kūdikį. Toliau yra aprašytos kelios naujagimio čiulptukų vartojimo priežastys:

·padeda kūdikiui užmigti

·nuramina išsigandusį kūdikį

·padeda virškinimui

Kaip matote, visos šios priežastys turi vieną bendrą požymį: čiulptukas ramina jūsų kūdikį patenkindamas įgimtą žindimo instinktą. 

Čiulptuko privalumai ir trūkumai

Nesvarbu, ar nuspręsite duoti savo kūdikiui čiulptuką, ar leisite čiulpti jo pirštą, apžvelkime žinomus čiulptuko privalumus ir trūkumus.  

Čiulptuko pranašumai

Toliau pateikiami keli privalumai, kuriuos čiulptukas suteikia kūdikiui:

  • Patenkina čiulpimo refleksą

Pirmasis čiulptuko privalumas yra tas, kad jis patenkina kūdikio poreikį žįsti. Nors šį poreikį paprastai patenkina krūtis ar buteliukas, čiulptukai gali padėti nuraminti jūsų kūdikį tarp maitinimų. Tačiau atminkite, kad čiulptukų nereikia naudoti kaip pakaitalo ar norint atitolinti maitinimo laiką. 

  • Skatina kūdikį nusiraminti

Kitas čiulptukų naudojimo pranašumas yra tas, kad jie gali paskatinti kūdikį nusiraminti, kai jis verkia ar yra nusiminęs.

  • Ramina kūdikį skausmingų procedūrų metu

Jei kūdikį reikia skiepyti ar imti kraują, čiulptukas yra puikus būdas padėti išbūti su skausmu ir palaikyti jūsų kūdikio ramybę gydytojo kabinete. 

  • Padeda kūdikiui užmigti

Tėvai dažnai klausia: „Ar kūdikis gali užmigti su čiulptuku?“. Čiulptuką tikrai galima naudoti, norint padėti kūdikiui užmigti, prieš pat miegą arba po maitinimo; daugumą kūdikių čiulpimas veikia raminančiai. Buvimas šalia savo kūdikio, kol jis čiulpia čiulptuką, yra tarsi magija.

  • Galite stebėti, kaip kūdikis jį naudoja

Skirtingai nuo nykščio čiulpimo, galite stebėti, kada jūsų kūdikis naudoja čiulptuką. Tai suteikia galimybę apriboti naudojimą arba atimti čiulptuką. Tai taip pat palengvina įpročio slopinimą, kai ateina metas. 

Čiulptuko naudojimo trūkumai:

Kaip ir dauguma kitų dalykų gyvenime, yra ir keletas neigiamų čiulptuko naudojimo pusių. Štai keletas priežasčių, kodėl neduoti savo kūdikiui čiulptuko:

  • Pasimetimas tarp spenelių 

Nors „pasimetimas tarp spenelių“ kelia susirūpinimą daugeliui tėvų, nėra jokių tai patvirtinančių mokslinių įrodymų. Vis dėlto rekomenduojama palaukti, kol kūdikis gerai išmoks žįsti krūtį, prieš siūlant čiulptuką. Toks metas paprastai ateina sulaukus maždaug trijų ar keturių savaičių. 

  • Lengvai numetamas 

Čiulptukus paprastai lengva numesti ar išspjauti ant grindų, todėl prieš dedant juos į naujagimio burną, reikia tinkamai nuvalyti. Jei nuspręsite naudoti čiulptuką, pasiruoškite tinkamas valymo priemones kelionėms. 

  • Ribota pasiūla

Kas bus, kai naujagimis pripras prie savo čiulptuko ir jį pamesite? Naujagimis gali būti suirzęs. Jei ketinate naudoti čiulptukus, kad patenkintumėte kūdikio čiulpimo poreikius, būtinai turėkite atsarginį, jei jūsų kūdikis pamestų čiulptuką. 

  • Vaiko dantų problemos 

Ko gero, vienas iš dažniausiai pasitaikančių jaunųjų mamyčių rūpesčių, galvojant apie čiulptuko naudojimą, – tai čiulptuko poveikis dantims. Tiesa, kad netinkamas ar ilgalaikis čiulptuko naudojimas gali sukelti dantų problemų [1], įskaitant lygų dantų dygimą. Rinkitės čiulptuką, skirtą sveikai burnos raidai, pvz., „Philips Avent Orthodontic Pacifiers“.

 

Naudoti čiulptuką ar nenaudoti čiulptuko...

Taigi, ar čiulptukai yra blogai? Yra daug tėvų, kurie renkasi čiulptukus savo naujagimiams, nes jie suteikia daugybe teigiamų pranašumų. Jei nutarsite, kad čiulptukas jums priimtinas, sužinokite, kada ir kaip tinkamai duoti čiulptuką savo kūdikiui.   

Ir jei kūdikis naudos čiulptuką, pasistenkite, kad jis būtų tinkamas. Išbandykite įvairius ir pritaikykite juos savo kūdikiui. 

Dėl čiulptuko naudojimo taip pat rekomenduojame pasitarti su savo šeimos gydytoju.

Nuorodos

 [1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2791559/