Ar duoti arbatėlę karštomis dienomis?

Ar duoti arbatėlę karštomis dienomis?

25. Jun 2012, 08:00

 Ar duoti kūdikiui atsigerti karštą vasaros dieną vandens ar arbatos? To klausia Paulina (mamukas). Kelios mamytės dalinasi patirtimi.

 

Paulina (mamukas):

 

Sveikos. Norėjau paklausti, kaip maitinote naujagimius pačiomis pirmomis dienomis? Mamytės, kurios savo pienuku ar mišinuku maitinate kūdikius, ar duodate atsigerti naujagimiui arbatėles ar vandenuko, kai karšta? Jei taip – nuo pirmų dienų ar tik po kelių mėnesių? Kokias arbatas duodavote?

 

Pataria kelios MK mamytės:

 

Linestra:

Maitinau mišinuku nuo pirmų dienų, vandenuką įtraukiau 8 parą, arbatėles nuo 1 mėnesiuko.

 

Deimante:

 

Pirmomis dienelėmis maitinau vien tik savo pienuku, užteko ir to priešpienuko,tik po kelių savaičių pradėjau truputėlį duoti ir mišinuko, nes pienelio mano neužteko ar per liesas buvo. Nes nei akimirką papuko nepaleisdavo, godžiai traukdamas, o krūtys jau tuščios.

 

Aijos:

Vien savo pienuku maitinau iki 4 mėnesių, paskui pastebėjusi, kad ima trūkti pienelio, pradėjau mišinukus duoti, bet ir pati dar maitindavau. Nuo 4 mėnesių pradejom ir košytes ragauti, tada ir arbatėles pradėjau duoti.

 

Silvijana:

Mane irgi tai domina. Norėčiau maitinti pati savo pienuku ir kuo ilgiau, tik nerimauju, kad gali būti kaip mano sesei, kurios abu vaikai krūties neėmė ir pienuko nebuvo beveik. Man sesė netgi patarė pasiruošti mišinėlio į ligoninę ir buteliuką, nes nelabai nori duoti ten, nors mato, kad pati negali maitinti.

 

Kiek teko skaityti apie žindymą, tai jei pati maitini savo pienuku, tai galima iki 6 mėn. nieko papildomai neįtraukti, nes mamytės pienelis yra be galo maistingas, o jei mišinėliais, tai galima jau nuo 4 mėn. įtraukti arbatėles, vandenuką ir tyreles. Aišku, čia tik teorija, nors gal irgi remiamasi mamų patirtim, bet kai išgirsti iš pačios mamos, tikroviškiau atrodo.

 

Peppa:

Aš pati maitinu, tai jokių arbatų, jokio vandens, soskių ar buteliukų. O nuo 6 mėn gerdavom iš puoduko arba per šiaudelį.

 

Specialisto nuomonė

 

Pasak akušerės Rasos Dubinkienės, jei moteris maitina kūdikį, tuomet iki šešių mėnesių jam nereikia duoti jokio papildomo gėrimo, tik vitamino D.

 

"Net jei kūdikis karščiuoja ar viduriuoja, papildomai vandenuko jam nereikia duoti, visiškai užtenka mamos pienelio – tai pats geriausias vaistas. Net ir karštą vasaros dieną tokio amžiaus mažyliui (iki 6 mėn.) pakanka mamos pienelio, kuriuo ir atsigeria, ir pavalgo", - patarė akušerė.

 

Kada eikėtų duoti vandens ar arbatų?

 

Kaip teigė akušerė, arbatos ar vandens reikia mažyliui pasiūlyti tuomet, kai mama nedaug turi savo pienelio, o kūdikį dar maitina pieno mišinėliu. Arba jei maitina tik mišinėliu, žinoma, atsigerti papildomai vaikučiui būtina, nes mišinukas turi visai kitokią sudėtį bei ilgiau virškinamas.

 

"Jei mažylis (vyresis nei šešių mėnesių) jau gauna ir papildomo maistelio (daržovių, mėsytės), jam jau galima pasiūlyti atsigerti tarp maitinimų (tinka ir vanduo, ir arbatos). Net jei ir maitinate savo pienuku. Tačiau jį turbūt jau duodate rečiau, pavyzdžiui, rytais ir vakarais prieš miegutį", - sakė akušerė R.Dubinkienė.