Ar būtini polivitaminai nėštumo metu?

Ar būtini polivitaminai nėštumo metu?

20. Apr 2012, 08:00

 

Šiais laikais ne kiekviena būsima mamytė gali leisti sau valgyti ekologiškas daržoves ir vaisius, šviežiai pagamintą, gerai subalansuotą ir nešildytą maistą.

 

Kaip Mamyčių klubui pasakojo "Eurovaistinės" vaistininkė Gintarė Paulauskaitė, vitaminų ir mineralų trūkumas pasireiškia įvairiais simptomais: nuovargiu, slenkančiais plaukais, pamėlusiais paakiais, pablogėjusia nuotaika, mėšlungiu ir kita.

 

Todėl kartais verta papildyti įprastą mitybą įvairiomis medžiagomis, ypač kai padidėjęs jų poreikis – šiuo atveju būsimoms mamytėms.

 

Jei nėštumo metu būsimai mamytei trūksta vitaminų ir mineralų, tai gali atsiliepti būsimam vaikučiui.

 

Per dieną nėštumo metu patartina suvartoti:

 

10 mg vitamino E,

80 mg vitamino C,

5 µg vitamino D, 

1000 – 1200 mg kalcio,

350 mg magnio (pakankamas jo kiekis užtikrins normalų gimdos raumenų tonusą ir apsaugos nuo komplikacijų gimdymo metu),

30 mg geležies,

15 mg cinko (jo trūkumas gali sukelti priešlaikinį gimdymą),

400 µg folio rūgšties,

1,4 mg vitamino B1,

1,9 mg vitamino B2,

2,2 mg vitamino B12.

 

Magnio svarba

 

“Labai norėčiau akcentuoti magnį. Tai – labai svarbus mikroelementas ir jo stoka pasitaiko labai dažnai. Pagrindiniai magnio trūkumo simptomai – raumenų mėšlungis, irzlumas, galvos sukimasis, ūžimas ausyse, tačiau dažnai ir nepasireiškia jokių simptomų”, - pasakojo G.Paulauskaitė.

 

Renkantis magnio preparatą vaistininkė patarė atkreipti dėmesį į magnio druską; iš magnio citrato, laktato, apartato ar gliukonato magnio pasisavinama daugiau nei iš magnio oksido. Taip pat skysti magnio preparatai pasisavinami geriau.

 

Folinė rūgštis

 

Taip pat verta pašnekėti ir apie folinę rūgštį. Ji ypatingai svarbi nėštumo pradžioje, kol dar nesusiformavusi placenta.

 

„Daugybės mokslinių straipsnių duomenimis, daugiau nei pusės apsigimimų galima būtų išvengti, jei būsimos mamytės besilaukdamos pakankamai gautų folio rūgšties. Jos per parą reikėtų apie 400 mikrogramų.

 

Jei mamytė geria polivitaminus, tuomet papildomai vartoti folio rūgšties nereikia, kadangi paprastai jos jau būna maisto papildo sudėtyje. Taigi, nepamirškite išstudijuoti etiketės arba paprašyti vaistininko patarimo“, - patarė vaistininkė.

 

Vitaminas A

 

Besirenkant polivitaminus nėščiosioms būtina atkreipti dėmesį į tai, kad juose nebūtų arba būtų labai mažai vitamino A (dar vadinamo retinoliu) – medicininėje literatūroje atsiranda duomenų, kad didelės jo dozės gali didinti apsigimimų pavojų.

 

Lietuvoje maisto papildų vartojimas vis didėja. Didėja ir jų pasiūla. Todėl prieš renkantis vitaminų ir mineralų kompleksus nieščiosioms, geriau pasikonsultuoti su gydytoju arba vaistininku.

 

„Pregnacare“ – tvirtai kūdikio ir mamytės draugystei! 

Visą balandį "Eurovaistinėse" PREGNACARE (30 dengtųjų tablečių) - 19% nuolaida

pregnacare


„Pregnacare“ – tai moksliniais tyrimais pagrįstas vitaminų ir mineralų derinys, palaikantis visavertę nėščiosios ir būsimo kūdikėlio mitybą bei optimalų visų reikiamų maistingųjų medžiagų kiekį. „Pregnacare“ svarbus sveikam kūdikio pradėjimui bei vaisiaus vystymuisi visu nėštumo laikotarpiu.



„Pregnacare“ patogu ir saugu vartoti svarbiausiais moters gyvenimo mėnesiais:


- pagaminta laikantis aukščiausių vaistų gamybos standartų (GGP);
- sudėtyje – tik saugūs vitaminų ir mineralų kiekiai;
- į sudėtį įtrauktas PSO rekomenduojamas folio rūgšties kiekis;
- nėra teratogeniško vitamino A, tačiau yra beta karoteno, kurį organizmas natūraliai verčia vitaminu A;
- vartojamas kartą per dieną.

 

Naujos Kūdikio kraitelio akcijos Eurovaistinėje visą balandį

 

DĖMESIO! Pasiūlymai galioja visą balandžio mėnesį EUROVAISTINĖJE su kortele MEDUS. Nuolaidos nesumuojamos. Akcijoje dalyvaujančių prekių skaičius ribotas!

  

 

3

 

18. Jan 2014, 11:35

Pries pastojant 5 menesius geriau Pregnacare,dabar mes 14 savaciu ir juos geriu ir gersiu visa nestuma 👍

21. Apr 2012, 20:27

As manau ,kad tikrai saunus straipsnis, ir patariantis, tikrai mes negauname reikalingu vitaminu su maistu, pagalvokime ka valgome ,o is kur tas maistas, i vitaminus bent jau kazka ideda 😀, o sie pregnacare tikrai neblogi, gal tai ir reklaminiu atzvilgiu kurtas straipsnis, bet jeigu nereklamuosi tai ir nezinosi 😀.
Siaip labai sauni si vaistininke Gintare, teko su ja susidurti ir gauti is jos konsultacijos , kad ir jauna bet tikrai ismananti ir protinga vaistinke, aciu Jums Gintare uz saunius patarimus ir trumpus bei aiskius straipsnius 😀

20. Apr 2012, 15:13

Manau, jei organizmas nepriima, tai tiesiog jų ir nereikia 😀 Geriau ir būti negali 😀

20. Apr 2012, 14:29

as geriau juos kai laukiausi sunaus ir kai ji maitinau (iki metu ir 3men) pienuko pilnai uzteko mum o kaip budavo tos dienos vadinamos pieno krize tada isgerdavau 1 tablete skirta maitinaciom ir vel pieno sociai 😀 db vel laukuosi ir vel geriu ir gersiu 😀 man patinka sitie vitiminai dar sios firmos naudoju krema nuo striju tikrai patenkinta as

20. Apr 2012, 13:55

tie polivitaminai tai tiesiog biznis 😀 as kaip ir daug kartu minejau, turbut bloga specialybe pasirinkau nes nepripazystu visu tu chemiju kisimo sau i organizma 😀 na bet gyvent reik visiem 😀
nestumo metu pabandziau gerti, nes zinoma rekomendavo daktare, bet as juos iskart isvemdavau 😀

20. Apr 2012, 13:22

Graziai apraso 😃😃 REKLAMA .. 👎

20. Apr 2012, 11:51

Prieš nėštumą nieko negėriau, o vėliau pradėjau gerti tik folio rūgštį (iki 12 sav.). Po 2 mėn. gyd. pasiūlė Elevit. Baigiu jau antrą pakuotę ir sakė daryti mėnesio pertrauką. Taip pat naudoju žuvų taukus, kurie būtini vaiko smegenų vystymuisi, nes žuvies negaliu valgyti dėl pykinimo, nebent lašišą, kurią nors ir labai mėgstu, bet ne visada galiu valgyti (supykina). Papildomai magnio, kalcio ir cinko gyd. skyrė, tačiau jaučiuosi gerai ir kol kas negeriu. Tyrimai geri, mėšlungis ir kiti požymiai nevargina. Esu už papildus, kai juos skiria gyd., nes skiria tikrai nebe reikalo (tarkim mano organizme jų nuolat trūktų, jei nevartočiau).

20. Apr 2012, 11:02

Man ginekologe taip pat patare negerti tu visu isreklamuotu vitaminu nesciosioms, nes nuo ju dideli ir alergiski vaikai gimsta.