5 dažniausi maitinimo krūtimi sunkumai ir kaip juos įveikti

5 dažniausi maitinimo krūtimi sunkumai ir kaip juos įveikti

11. May 2020, 10:46 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip ir visi geriausi dalykai gyvenime, maitinimas krūtimi gali būti ir nuostabus, ir drauge gąsdinantis. Kad žindymas būtų sklandus, tam reikia iš anksto ruoštis. Net ir tai padarius, kai kurioms mamoms brangias maitinimo akimirkas apsunkina žagsėjimas ir kitos žindymo problemos. Jas išmokstama įveikti įgijus patirties, o žinodamos aiškius atsakymus į klausimus, susijusius su žindymu, jausitės daug ramiau. 

Jei jūsų kūdikis neima krūties, jei jūsų speneliai suskirdę ar jaučiate skausmą žindymo metu, žinokite, kad taip atsitiko ne jums vienai. Čia perskaitysite patarimų ir sužinosite būdų, kaip išspręsti šias problemas. Mes esame pasirengę ateiti į pagalbą, tačiau mūsų patarimai neatstos jūsų sveikatos priežiūros specialisto patarimų. Visada pasitarkite su savo gydytoju, jei nerimaujate dėl maitinimo krūtimi. 

5 dažniausi maitinimo krūtimi sunkumai:

1. „Kūdikis neima krūties“

Gali prireikti laiko, kol kūdikis išmoks žįsti, tačiau būkite švelni ir sau: jums abiem tikrai pavyks. Kūdikio nenoras žįsti yra bene labiausiai paplitusi maitinimo krūtimi problema. Tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl kartais žindant jaučiamas skausmas.

Dėl to, kad kūdikis neima krūties, gali kilti keletas susijusių problemų, todėl svarbu kreiptis pagalbos, jei jums ir jūsų kūdikiui nepavyksta to įveikti patiems. Priežastys, kodėl kūdikis nežinda taisyklingai, gali būti šios:

  • skausmingi speneliai maitinant,
  • kūdikis čiulpia tik patį spenelį, 
  • kūdikio lūpytės įtrauktos į burnelę,
  • girdite čepsėjimą ar garsų čiulpimą,
  • po bandymų pamaitinti kūdikis jaučiasi susierzinęs,
  • po truputį mažėja pieno, nors maitinate dažnai,
  • kūdikis numeta svorio.

Štai keletas maitinimo krūtimi patarimų, kurie padės ir paskatins jūsų kūdikį taisyklingai žįsti:

  • Sukurkite ramią aplinką. Būkite rami ir atsipalaidavusi – tai raktas į patogų maitinimą. Atsigulkite lovoje, patogiai atsirėmusi į pagalves, arba įsitaisykite patogiame krėsle. 
  • Priglauskite kūdikį, kad jis savo kūneliu jaustų jūsų kūną. Paguldykite kūdikį ant nuogos krūtinės tarp krūtų, kad jis atsipalaiduotų jausdamas jūsų odą. 
  • Neverskite jo valgyti per prievartą. Suteikite kūdikiui galimybę vadovauti žindymo metu. Galite jam padėti ir prilaikyti savo naujagimį, tačiau tikrai neturėtumėte jo versti žįsti. 
  • Raskite patogią padėtį. Kartais patogi padėtis yra labai svarbi ir viskas iškart pavyksta, kai tik ją surandate. Išbandykite įvairias žindymo padėtis, kurios gali padėti jūsų kūdikiui žįsti. 
  • Naudokite gerą žindymo būdą. Suaktyvinkite vaikučio pojūčius, pabraukykite speneliu palei jo nosytę. Tai padės kūdikiui plačiai išsižioti ir galbūt tuomet jis apžios daugiau aureolės. 

2. „Skauda spenelius“

Pirmomis dienomis gana įprasta, kad speneliai yra jautrūs. Bet tai nereiškia, kad turite kentėti skausmą nuolat. Skausmo maitinant krūtimi priežastys gali būti įvairios – nuo odos jautrumo iki netinkamos padėties. Šie patarimai gali padėti išspręsti problemą per kelias pirmąsias dienas:

  • Nutraukite pieną. Maitinimo metu svarbu nutraukti visą pieną iš krūties. Jei manote, kad pieno dar liko, naudokite pientraukį, kad krūtyse nebeliktų pieno. 
  • Išmokite užimti taisyklingą padėtį. Maitinimo metu kūdikis turi tinkamai apžioti spenelį. Visas spenelis ir didžioji aureolės dalis turi būti kūdikio burnytėje. 
  • Uždėkite karštą ir šaltą kompresą. Spenelių skausmą padeda sumažinti gelio kompresai. Šaltas kompresas atvėsina krūtis, šiltas kompresas ramina skaudančias krūtis. Taip pat galima padaryti masažą.

Jei skausmas nepraeina, kreipkitės į žindymo konsultantę, kad padėtų greičiau pašalinti sunkumus. Kartais, jei problemos tęsiasi ilgai, gali kilti naujų sunkumų, tokių kaip pieno mažėjimas ar mastitas.

3. „Suskirdę speneliai“

Kita dažna problema, su kuria susiduria maitinti krūtimi norinčios mamos, yra įtrūkę speneliai. Taip atsitinka todėl, kad kūdikis burnyte neapima pakankamos krūties dalies ir čiulpia tik spenelį. Dėl to gali atsirasti įtrūkimų arba spenelius ima skaudėti. Šią problemą reikia nedelsiant spręsti, kad skausmas nesustiprėtų ar nekiltų infekcija. 

Štai keletas geriausių būdų, kaip apsaugoti spenelius, kad galėtumėte patogiai maitinti:

  • Išspauskite šiek tiek pieno ir patepkite juo spenelius. Tikrai taip, įtrūkusius spenelius iš tikrųjų galite gydyti savo pienu. Užlašinkite kelis lašus pieno ant spenelių ir luktelėkite, kol išdžius. 
  • Prieš maitinimą skatinkite pieno tekėjimą. Prieš maitindamos kūdikį, uždėkite šiltą kompresą ir patepkite spenelius savo pienu – tai paskatins pieno tekėjimą. 
  • Naudokite apsauginius antspenius. Kol skaudantys speneliai gyja, kodėl gi nepasinaudojus antspeniais, kurie sumažina krūtinės skausmą maitinant? Antspeniai apsaugo spenelius ir mažina žindymo metu patiriamą diskomfortą. Po žindymo patepkite spenelius specialiu kremu – jis irgi padeda nuraminti ir sudrėkinti spenelių odą.
  • Tarp maitinimų apsaugokite spenelius nuo trynimo su krūtų gaubteliais. Kad drabužiai netrintų spenelių, į liemenėlę įdėkite krūtų gaubtelius. Jie padeda apsaugoti spenelius nuo dirginimo ir sugeria pieno perteklių. Taip pat galite naudoti liemenėlės įklotus, kad drabužiai nesusiteptų besisunkiančiu pienu. 
  • Įsitaisykite patogioje padėtyje. Dažnai tai tikrai labai paprasta. Kad kūdikis geriau pasiektų krūtį, paguldykite jį ant pagalvės arba maitinkite jį tokioje padėtyje, kurioje būdama nejaučiate įtrūkusių spenelių skausmo.
  • Prieš ir po maitinimo užsidėkite kompresą. Spenelių skausmą galite numalšinti po maitinimo užsidėję šaldantį kompresą.
  • Kreipkitės pagalbos. Jei įtrūkimai negyja arba turite daugiau klausimų, būtinai kreipkitės pagalbos. Susisiekite su savo sveikatos priežiūros specialistu. 

4. „Kūdikis valgydamas kosėja“

Pradėjus maitinti, kol nenusistovi pieno kiekis, gana dažnai pieno srovė būna stipri. Dėl greito pieno tekėjimo žįsdamas kūdikis gali springti, kosėti ar išspjauti pieną. Nors ši problema paprastai praeina, kai pieno susidarymas stabilizuojasi, yra keletas būdų, kurie šiuo laikotarpiu gali padėti:

  • Suspauskite spenelį ranka. Pieno tekėjimą galite sulėtinti žindymo metu pirštais suspausdamos spenelį.
  • Prieš maitinimą atsiloškite arba atsilenkite. Pabandykite žindyti kūdikį gulėdama, kad pieno srovė būtų mažesnė. Dar vienas patarimas, padedantis sulėtinti pieno tekėjimą: prieš maitinimą nutraukite dalį pieno. 

5. „Plokšti arba įtraukti speneliai“

Visų moterų kūnai yra skirtingi ir tai nuostabu. Speneliai taip pat būna įvairių formų ir dydžių: plokšti, įtraukti į vidų ar dideli. 

Kad galėtų tinkamai žįsti, naujagimis turi visiškai apžioti spenelį ir dalį krūties. Todėl mamoms, kurių speneliai plokšti arba įtraukti, gali reikėti šiek tiek pagalbos. Pirmiausia, ką turėtumėte žinoti, yra tai, kad tokia esate ne jūs viena: su šia problema susiduria iki 10 proc. moterų1. Štai keletas naudingų patarimų, jei jūsų speneliai plokšti arba įtraukti:

  • Prilaikykite spenelius pirštais. Pabandykite pirštais ištempti spenelius. 
  • Pasitarkite su gydytoju. Jei nerimaujate dėl spenelių, nedvejodamos pasitarkite su gydytoju. 

Rūpinkitės savo krūtimis

Jei maitindama krūtimi jaučiate skausmą ar diskomfortą, atminkite, kad tai dažna problema, tačiau nereikia su ja susitaikyti ir nuolat kentėti. Nesvarbu, ar tai pirmas kartas, kai maitinate, ar jau ketvirtas vaikas, – kiekvienas kūdikio ir mamos duetas yra vis kitoks ir nė vienas maitinimas krūtimi nebus toks pat, kaip ankstesnis. Žinodama, kaip tinkamai prižiūrėti krūtis, galėsite mėgautis šiuo nepaprastu laikotarpiu. 

Motinystės žavesį didina ir vis geresnis savo kūdikio pažinimas. Maitinimas krūtimi – nuostabiausios tik jūsų abiejų akimirkos, kai švelniai glaudžiate naujagimį ir jaučiate nepaprastą artumą ir laimę.

Nuorodos:

[1]https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960977697901776