Pirmosios 24 valandos: bambutės priežiūra

01. Dec 2013, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Naujagimio virkštele ligoninėje rūpinasi medicinos personalas. Tačiau grįžus namo dažnai nepatyrusi mama sunerimsta, ką dabar daryti su ja.

Kūdikio virkštelė – tai jungtis tarp mamos ir vaiko. Mamos pilvelyje visa kūdikio kraujotaka, visas maitinimas į vaikelį patenka per virkštelę, ir tai, kas jam nereikalinga, vėlgi per ją pasišalina į mamos organizmą.

Kai kūdikis gimsta, virkšelė jam jau nebereikalinga, tuomet visos vaikelio vidaus sistemos ima veikti savarankiškai. Kaip sako neontologė, vaikų ligų gydytoja Jolanta Savulionienė, bambutės valymo procesas dažnam tėveliui atrodo nemalonus. Vaikas verkia, tad atrodo, kad jam skauda, kai ją valo. Bet tai nėra skausmas, tik mažyliui nemalonu.

Todėl gydytoja pataria drąsiai perbraukti spiritu suvilgytą vatą per kūdikio bambutę, užuot tai darant ilgai ir po truputį. Nes vaikučiui ši procedūra nėra maloni.

Kaip dažnai valyti bambutę?

Pasak gydytojos, du kartus per dieną reikia valyti bambutę – iš ryto ir vakare po prausimosi procedūrų bambutė nusausinama ir nuvaloma spiritu.

ATMINKITE! Virkštelė visuomet turi būti sausa, kuo greičiau sudžius, tuo greičiau ji nukris. Kol virkštelė nesugijo, sauskelnėmis jos nereikėtų dengti.

Kad kūdikio bambutė greitai ir saugiai užgytų, būtina ja kasdien tinkamai prižiūrėti.

Štai penkios rekomendacijos, kaip ja rūpintis:

-Kruopščiai apvalykite bambutę. Aplink ją pavalykite drėgna servetėle, neliečiant paties virkštelės žiedo.

-Jei nėra būtinybės, nelieskite pačios bambutės, kol ji visiškai nesugijo.

-Nesistenkite nuimti likusios virkštelės dalies, ji turi sudžiūti ir pati nukristi. Priešingai, ji gali imti kraujuoti ir sudirgti.

-Atkreipk dėmesį į bambutę keisdama sauskelnes. Žiūrėk, kad sauskelnių kraštas neliestų jos. Pačios naujausios naujagimių sausklenės turi patobulinimą - specialų U formos iškirpimą, kuris neuždengia bambutės ir leidžia jai greičiau sugyti. Jei sauskelnės, kurias nusipirkai, neturi šio iškirpimo, tai atlenk priekinį jų kraštą, kad bambutė galėtų laisvai "kvėpuoti".

-Oro vonios bambutei. Kaip ir užpakaliukui bei visai kūdikio odai reikia oro vonių, taip ir bambutei, kad ji greičiau gytų.

Kai gyja bambutė, normalu:

-Ruda virkštelės liekana pirmąją savaitę po gimimo.

-Bambutės gijimas pirmąjį vaikučio gyvenimo mėnesį.

-Bet kokios bambutės gijimo formos. Ji gali išvirsti į išorę, į vidų arba kita forma. Tai priklauso nuo to, kaip gyja pati oda.

-Paraudimas - pirmąjį mėnesį gali atsirasti paraudimas bambos srityje, kurį gali iššaukti šiltas patalpos oras, sausumas arba perdėta bambutės priežiūra. Jeigu oda įgauna normalią spalvą per 24 valandas, tai viskas normalu.

Kada pasikonsultuoti su gydytoju?

Bet kokios išskyros bambutės srityje jau yra signalas, kad kažkas nėra gerai. Jeigu toje vietoje pasirodo kraujas ar pūliai, nedelsiant kreipkitės į gydytoją.

20131129110218-87593.jpg