Žaliavalgystė..

Žaliavalgystė..

22. Nov 2013, 11:28

Sveikos mamytės,

Vakar pažiūrėjus laidą "valanda su Rūta" dar daugiau susimasčiau apie žaliavalgyste jau senai mastau apie tai, bet vis nepasiryštu, nežinau ar tai į nauda būtų.. Taigi radau toki mini straipsniuka apie žaliavalgystę.

Žaliavalgystė – tai toks mitybos būdas kuomet valgomas tik termiškai neapdorotas maistas. Žmonės, pasirinkę žaliavalgystės kelią, gali valandų valandas pasakoti apie žaliavalgystės arba dar kitaip vadinamo gyvo maisto naudą. Jų teigimu pagerėja bendra organizmo būklė, nebekamuoja peršalimai, atsiranda daugiau jėgų ir net galima atgauti dvasinę pusiausvyrą.

Produktai vartojami tik natūraliu pavidalu – nei verdami, nei kepami. Nors daugelis žaliavalgių termiškai apdoroto maisto atsisako tik iš dalies. Visgi, jie deda dideles pastangas, kad didžiąją dalį raciono sudarytų vien žalias maistas.

Nusprendę pasukti žaliavalgystės keliu, nepulkite iškart į drąstiškus eksperimentus. Viską darykite palengva, stebėkite savo organizmą, ar nesijaučiate nusilpęs ir mieguistas. Paprastai pereiti prie žaqliavalgystės rekomenduojama per 6-12 mėnesių. Jei esate užkietėjęs mėsainių ir skrudintų bulvyčių megėjas, pradžia gali pasirodyti tikrai nelengva.

Reikėtų žinoti, kad jūsų kūnas reaguos į pokyčius, todėl pradžioje galite jausti silpnumą, mieguistumą, nuolatinį alkio jausmą ar virškinimo sutrikimą. Laikui bėgant dar gali šiek tiek nukristi svoris.

Pagrindiniai žalio maisto ruošimo principai:

1. Tinkama ruošimo temperatūra. Produktas neturi būti kaitinamas aukštesnėje nei 42 C temperatūroje, kadangi aukštesnė temperatūra suyra produkto vertingosios medžiagos, vitaminai, enzymai, susidaro nauji medžiagų junginiai.

2. Džiovintuvas. Jei nežinote kaip be dujinės vyriklės pasigaminti duonos, pyragėlių ar kitokių kepinių, galite įsigyti džiovintuvą. Būtinai atkreipkite dėmesį, kad jis turėtų temperatūros reguliatorių. Taip pat pažiūrėkite, kad padėklai būtų neprikepantys, daugkartiniai, taip vadinami Teflex padėklai.

3. Gyvenimas pagal savo šalies zoną. Pasistenkite kuo daugiau rinktis vietinių ūkininkų daržoves ir vaisius. Egzotiški vaisiai ir daržovės dažnai skinamos žalios ir keliauja ilgą kelią iki Lietuvos. Jos apdorojamos cheminiais produktais, kad neprarastų prekinės išvaizdos ir per greitai nesunoktų.

Be to, mūsų genetinė sistema lengvai atpažįsta šimtmečius valgomą maistą, todėl jį pasisavina daug geriau.

4. Smulkintuvas (blenderis). Kadangi maistas termiškai neapdorojamas, todėl rekomenduojama valgyti daug kokteilių, kuriuos galėsite pasigaminti naudodami smulkintuvą arba plaktuvą. Jį naudodami pasigaminsite įvairesnių patiekalų. 

Svarbiausia, nuolat domėkitės tuo, ką darote, dalyvaukite forumuose, skaitykite naujienas, bendraukite su kitais žaliavalgiais. Jie visada nusiteikę padėti ir patarti visais gyvo maisto klausimais.

Keletas nesudėtingų patiekalų:

„Čili“ sriuba

Šiuos ingredientus sutrinkite trintuvu:
2 puodelius šviežių pjaustytų pomidorų
½ puodelio datulių arba razinų
1 puodelį džiovintų grybų (nebūtinai)
1 puodelį pjaustytų salierų stiebų

1 puodelį vandens
2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus
1 – 2 valgomuosius šaukštus spagečių prieskonių
1 – 2 valgomuosius šaukštus citrinos sulčių
Aitriųjų paprikų pagal skonį
2 skilteles česnako
1 ryšulėlį baziliko
Supilkite viską į dubenį ir įdėkite du šimtus gramų pupų, žirnelių arba lęšių daigų. Nemaišykite! Prieš patiekdami pabarstykite džiovintomis petražolėmis.
(5-7 žmonėms).

Vasariniai barščiai
5 dideli pomidorai
50 g šviežių bazilikų
1/4 mirkytų razinų
saliero
svogūnų laiškų
kininio kopūsto
Pomidorus išplakite su bazilikais, įpjaustykite kininio kopūsto, salierų ir svogūnų. Skanaus!

Riešutų kotletai (20 min.):
* 200 g bertoletijų (liaudyje dar vadinamųjų braziliškais riešutais; 1370 kcal.)
* 100 g morkų minkštimo (likusių nuo sulčių)
* 1/4 svogūno
* petražolių
* prieskonių pagal skonį (druskos, pipirų, krapų, kario)

Riešutus sumalkite trintuvu iki vientisos masės, įdėkite svogūno ir dar kartą permalkite. Masę sumaišykite su morkomis, petražolėmis ir prieskoniais, suformuokite kotletus. Skanaus!

Strapsnis iš: "ekodiena"

Taigi ar yra tokių mamų kurios propoguoja žaliavalgystę ir galėtų apie tai pasidalinti kaip sekasi?  Ir aplamai apie ką tai manote?

22. Nov 2013, 18:20

na jau ne😀)neisgyvenciau taip.....

Gerda_M Gerda_M 22. Nov 2013, 13:45

negundo ☹ aš už pilnavertę mitybą su visom mėsytėm, bulvytėm ir kepiniais 😀