ŽAISMINGI IR VEIKSMINGI AUKLĖJIMO METODAI...

ŽAISMINGI IR VEIKSMINGI AUKLĖJIMO METODAI...

24. Oct 2014, 18:05 jaldija jaldija

Vaikų auklėjimą galiu prilyginti šiai nuotraukai: taikai, taikai bandydamas pataikyti į patį viduriuką – bandydamas pasirinkti geriausią variantą, bet dažnai prašauni pro šalį. Bet vėl ir vėl kantriai bandai...Ir kuo daugiau kantrybės įdėsi, tuo šūviai bus taiklesni..

Tikrai daug visokių variantų išbandyta norint pasiekti tam tikro rezultato vaikų auklėjime, bet  stengiantis nepakelti balso, ir „ neišeiti iš kantrybės“.
Išbandyta ir įsitikinta veiksmingumu raštelių, ar perspėjimo ženklų pakabinimu.
Kadangi vaikai jau nemaži, seniai įvaldę skaitymą, tai pas mus šen bei ten įprasta priklijuoti lapukus su tokiu, ar panašiu turiniu „ batai džiaugiasi, kad tu juos pasidėsi į vietą“, „striukė pati į spintą nesugeba nueiti“ , „šiukšlės nori keliauti į konteinerį“, „kuprinė nori būti „nuvilkta“ į jai skirtą vietą (rašau nuvilkta, nes man juokinga kai mažasis ją „ davelka“ iki slenksčio ir palieka. Sakau ji tokia sunki, kad reikia džiaugtis jog jis iš vis valiojo ją iki namų parnešt) ir t.t.
Aš taip įpratau prie tų raštelių, kad net ir vyrui kartais parašau...
O gerų darbų kalendorius  su linksmais ir liūdnais veidukais įprastas vaizdas ant sienos. Visko ten pripiešdavom ir brūkšniukų, ir veidukų, ir debesėlių su lietumi. Dar buvo taip, kad  žymėdavom, ne kiek kartų vaikai buvo negeri, o kiek kartų per dieną mama supyko. Tai man dabar irgi šypseną kelia, reiškia mano vaikai geri būdavo, tik aš pikčiurna, beveik kasdien supykdavau.
Dar turėjom pasistatę taupyklę į kurią vaikai mesdavo po 10 centų už neatliktus darbus ( nesusitvarkytus žaislus, rūbus, paliktus indus ant stalo, neparuoštas pamokas ir kt.), taip pat už „peštynes“ tarpusavyje, keksmažodžių varojimą, burbėjimą prieš tėvus ar pan. O mes „ plėšikai“ nepraleisdavom nei mažiausios progos nepaskelbę verdikto: 10 CENTŲ Į TAUPYKLĘ. Kadangi taip buvo susitarta jie paklusdavo, ir  sąžiningai mokėdavo baudas iš savo santaupų. Būdavo, kad per dieną surinkdavom po kelis litus. O paskui tuos centus mama „ demonstratyviai“ susiberdavo į piniginę. Ir rašydavausi kiek vaikai prarado pinigų, mažasis itin skaudžiai reaguodavo kai paskelbdavau, jog per savaitę surinkau net 10 litų ar pan. Tai dar ir proga vaikams parodyti, kad dedant centą prie cento visai nemaža sumelė gali susidaryti.
O jei kalbant apie keiksmažodžius mums itin veiksminga priemonė buvo burnos plovimas. Auginant vyresnėlį tai buvo išmėginta, gal atrodo žiauru, bet tikrai ant dantų šepetuko užlašinau muilo ir liepiau išsiplauti. Padėjo visam laikui, burnytė iki šiol švari, ir bent jau man girdint nevartoja keiksmažodžių...
Tai dalelė mūsų išbandytų metodų. Aš visai mielai išbandyčiau dar ką nors naujo ir įdomaus. Nes jau įsitikinau, kad bežaidžiant ir ramiai reaguojant daug greičiau pasiekiamas norimas rezultatas.

jaldija jaldija 25. Oct 2014, 19:03

Dėl to burnos plovimo... Niekas drąstiškai negriebė ir neplovė, bet kai vieną kartą keikėsi, kitą kartą. Visąlaik sulaukdavo perspėjimo, paaiškinimo, kad tai negražūs žodžiai, mūsų šeimoje tokie nevartojami ir taip toliau. Ir sakydavau viska kas nešvaru mes plaunam, tad plausim ir burnytę, jei tokie bjaurūs žodžiai joje laikosi. Tad viskas vyko po tikrai ne vieno perspėjimo, neįvykdyti negalėjau, nes turi žinot, kad veiksmas turi pasekmes.
Nesakau, kad daugiau visai nesikeikdavo, būdavo, bet tereikdavo tik primint, kad plausim burną, ir nereikėdavo atskirų perspėjimų. Vaikui gal kokie 4 metukai buvo, bet prisimena ir dabar, ir brolį dar perspėja, kad nereiktų to patirt...O prisimena tai su šypsena, pasijuokiam visi smagiai

Krisliukas Krisliukas 25. Oct 2014, 18:42 utopija

nei čia žiaurios, nei ką...nuo muilo tikrai nenusinuodysi..bet tikiu,kad veiksminga priemonė 😀
o dėl Beno,tiesiog pabodo savaitę matyti tuos cirkus, juolab kad tai vyko pas senelius namie..jie bejėgiai buvo kovot prieš vaiką, apskritai Benas senelių neklausydavo..ir namuose pasakyčiau jau ne koks kvapelis buvo nuo tų sisiojimų ant kilimų..tiesiog vieną dieną trūko kantrybė..
aišku galima gal buvo kitaip,nors kaip...neįsivaizduoju 😀

25. Oct 2014, 13:39 Krisliukas

Jezus, Kristina, nebegasdink 😃 Nu žiaurios jūs mamkos, čia labiau ne fizinė bausmė, o vaiko pažeminimas gaunasi . . . Nors aš ir ne iš kantriųjų, būna ir ausis pasukama, bet neskaudžiai ir vaikui vien tas faktas daugiau sukelia neigiamas esmocijas, nei tikros fizinės bausmės, man pačiai poto širdį skauda, kad kokia bloga mama, kad va taip padariau . . .

Krisliukas Krisliukas 25. Oct 2014, 12:47 utopija

aš daryčiau 😀 esu su Benu žiauriau pasielgusi, kai supykęs specialiai sisiodavo ant kiliminės dangos (panašiai dveji metai buvo)..tiesiog supykdavo, atsistodavo, išsitraukdavo "daikčiuką" ir sisiodavo išsišiepęs..paėmiau ir įmurkdžiau į tą vieną jo balą.. kaip kačiuką..suveikė iškart

25. Oct 2014, 12:05

Maniškiai nekreiptų dėmesio į lapelius 🤔
Su muilu tai tikrai skamba nežaismingai 😃 bet, tikiu, kad veiksminga buvo, bet savo vaikui taip nedaryčiau... 😀

Gintarep Gintarep 24. Oct 2014, 21:50

... uzsimaniau tokiu zentu 😀

Krisliukas Krisliukas 24. Oct 2014, 19:16

super...nerealūs metodai, kai maniškiai paaugs, irgi teks taupyklę didelę pirkt
o su rašteliais tai liuks, aš irgi naudoju,tik ne vaikams, o vyrui, pvz "rūbus mesti čia", "banano žievė keliauja ten" 😃