VIDEO: Kaip apsaugoti save ir vaikus nuo vabzdžių?

13. May 2019, 17:02 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Atšilus orams lauke norisi būti kuo daugiau - smagūs pasivaikščiojimai miško takais ir iškylos į gamtą. Tačiau kaip gi apsaugoti save ir vaikus nuo įvairių vabzdžių įkandimų ir jų keliamų pavojų?

Šeimos gydytoja Regina Balčiūnienė rekomenduoja apsirengti šviesiais rūbais ir pasistengti, kad jie dengtų kuo daugiau kūno. Nepatariama dėvėti labai ryškių rūbų, o ypač žalios spalvos, nesikvėpinti stipriais saldžiais kvepalais, nes tai privilioja vabzdžius.

Tačiau net ir tinkama apranga ne visada apsaugo nuo aplink besikėsinančių gyvių. Jų įkandimai vaikams, anot šeimos gydytojos, pavojingesni nei suaugusiems. Todėl papildomai apsaugai rekomenduojama naudoti natūralias priemones gyviams atbaidyti.

Dažniausiai į vaikus kėsinasi bites, širšės, vapsvos, erkės ir uodai. Ir bet kurio jų įgėlimas gali sukelti alerginę reakciją.

Pasak gydytojos, odos paraudimas ir patinimas - tai normali jos reakcija į svetimos medžiagos patekimą, tačiau reikia stebėti, kad tas patinimas, paraudimas neplistų ir nesukeltų papildomų simptomų.

"Jeigu paraudimas yra iki 10 centimetrų ir jis nedidėja, vaikas (kalbant apie mažylius iki trejų metų), ramus, normaliai valgo, šlapinasi, nėra pokyčių, kurie suneramintų tėvus, tuomet likite ramūs", - patarė gydytoja.

Bet jei be to, kad didėja patinimas ir odos paraudimas, atsiranda papildomi simptomai, pvz. vaikas darosi neramus, klykia arba staiga tapo vangus, ėmė skųstis galvos skausmais, svaigimu, sunkiau kvėpuoja - tuomet nedelsiant kreipkitės į medikus.

Įkandus uodui, įgėlus vapsvai, širšei ar bitei, stebėti vaiką rekomenduojama bent parą, įsisiurbus erkei – gerokai ilgiau.

Įsisiurbus erkei, stebėkite vaiką visą mėnesį dėl tokių pavojingų ligų kaip erkinis ancefalitas ar Laimo liga.

"Tėvai turi atkreipti dėmesį, jeigu vaikui yra keli vabzdžių įkandimai – tai didina ūmios alerginės reakcijos išsivystymą. Jeigu yra įkandimai kakle, veide, lūpose, atidžiau stebėkite, nes gali pradėti tinti gerklos, o tai gali sukelti dusulį ar kosulį", - paaiškino gydytoja R.Balčiūnienė.

Kylant bet kokiems klausimams, patariama konsultuotis su medikais ir jokiu būdu patiems savarankiškai neduoti cheminių, antialerginių vaistų, ypač kalbant apie kūdikius. Antihistamininiai vaistai paprastai tinkami vaikams nuo 6 metų.

Ką daryti, jei įkando uodas?

  • Patariama iškart tą vietą nuplauti tekančiu vandeniu, galite naudoti ir muilą.
  • Jei turite ką nors šalto po ranka - uždėkite ant įkandimo vietos.
  • Mažiems vaikams įkandimo vietą patepkite "nekaltais", natūraliais tepaliukais (be jokių cheminių medžiagų), pvz. tinka alijošiaus, arbatmedžio ar medetkų gelis su cinku.

Daugiau naudingų patarimų - video siužete (teksto viršuje) :)