Verslus tėtis: sukūrė interaktyvią pasaką savo ir visiems vaikams

Verslus tėtis: sukūrė interaktyvią pasaką savo ir visiems vaikams

10. Dec 2013, 12:32 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Mūsų rubrika vadinasi versli mama, bet šįkart svečiuose - verslus tėtis! Labai smagu jums pristatyti Laimoną Sipavičių, kuris kartu su broliu sukūrė elektroninę programą-knygelę vaikams apie Katiną Alviną, kuris moko daug gerų dalykų. 

20131210101618-70149.jpg

- Moterys įvairia veikla pradeda užsiimti, nes būnant vaiko priežiūros atostogose kyla įvairių minčių, kaip ir kada jums kilo idėja kurti vaikams pasaką?

- Manau, šiandien dauguma tėvų susiduria su ta pačia problema - vaikai vis labiau įsitraukia į telefonus, kompiuterius ir kitus išmaniuosius įrenginius. Mano manymu tol, kol tai daroma su saiku, tame nieko blogo nėra - mokslo evoliucijos nesustabdysi. Geriau pagalvoti kaip prie to prisitaikyti. Vienas iš būdų - tai pasistengti, kad vaikai išmaniuosius įrenginius naudotų ne tik žaidimams, tačiau ir tobulėjimui, mokymuisi. Problema buvo tame, kad lietuviško beveik nieko nebuvo. Na, jeigu nieko nėra, reikia sukurti... Taip gimė Katinas Alvinas.

- Kuo ypatinga pasaka "Katinas Alvinas"? Kaip viskas veikia?

- Katinas Alvinas - tai pamokanti interaktyvi knygelė vaikams. Ją galima žiūrėti per išmaniuosius įrenginius. Ją žiūrint vaikas yra įtraukiamas į pasaką, turi atlikti užduotėles, supažindinamas su skaičiais, su įvairiais miško gyvūnais. Galų gale pati pasaka moko draugystės, atjautos.

- Kokia kalba yra pasaka?

- Pasaka sukurta ir angliškai, ir lietuviškai. Angliškai, nes uždirbti įmanoma tik iš užsienio rinkų, nes mūsų rinka per maža, o lietuviškai - nes mes patriotai (šypsosi).

- Ar prieš pradėdamas kurti šią programėlę tikrinote kokie jūsų konkurentai, ar daug pasakų būna el.pavidale Lietuvoje? Kokias išvadas padarėte?

- Žinoma, prieš pradedant kurti, peržiūrėjome konkurentus, lietuviško beveik nieko nebuvo. 

- Lietuviai dažnai vadinami konservatyvūs - ar nebijojote problemos, kad daugelis pirmiau nori popierinio varianto, o tik tada kitokio varianto?

- Manau, konservatyvūs labiau yra senesnės kartos atstovai. Jaunimas, jauni tėveliai ir mamytės nemanau kad Lietuvoje konservatyvūs. Viskas eina į priekį, galima pykti dėl to, galima džiaugtis, tačiau technologijos tobulėja ir reikia eiti kartu su jomis. Kada pirmą kartą buvo sukurtas automobilis irgi visi žiūrėjo įtariai kaip į velnio išradimą, tačiau šiandien visi jais naudojasi net nesusimastydami.

Naujovėms prigyti reikia laiko. Kai kurie jas greičiau pasigauna, kai kurie atsargiau į jas žiūri. Manau panašiai bus ir su knygomis. Pamažu popierius pasitrauks į antrą planą.

- Kaip gimė pasaka, jos personažai ir istorijos?

- Mes su broliu esame tos kartos atstovai, kurie žiūrėdavo rusiškus "multfilmus" (ech, kokie jie geri buvo...) . Didžiausias jų pliusas buvo tas, kad jie turėjo kažkokią kilnią mintį, dažniausiai kažko pamokydavo, ko labai trūksta šiuolaikiniams animaciniams filmukams. Būtent tokią ir mes norėjome sukurti pasaką, kuri be gražių piešinukų ir personažų turėtų ir kažkokią idėją, kažko mokytų.

- Minėjote, jog ją kūrėte kartu su savo broliu - koks buvo jo darbas?

- Aš atsakingas už idėjas, dizainą, personažus ir marketingą. Brolis - programuotojas - būtent jis visiems piešinukams įkvėpė gyvybės, tik jo nuopelnas kad viskas veikia.Jis atsakingas už technine pasakaitės pusę.

20131210103601-17498.jpg

- Ar jis taip pat turi vaikų?

- Brolis turi dukrytę Viltę kuriai neužilgo bus vieneri.

- Kaip reklamuojate pasaką?

- Pasakaitę reklamuojame per socialinius tinklus, forumus, video kanalus, blogus, siunčiam spaudos pranešimus į įvairius naujienų portalus.

- Ar dėl šio projekto kūrėte naują įmonę? Kodėl?

- Mes su broliu įkūrėme įmonę "TecNuke", kuri kuria IT sprendimus ir kartu sukūrėme atskirą ženklą "Smart Kids Age", būtent ši atšaka užsiims įvairiais projektais skirtais vaikučiams. Visi produktai turės turėti bendrą bruožą - jie turės būti lavinamieji.

- Ar reikėjo daug investicijų šiam projektui? Gal konkrečiai galite įvardinti kiek?

- Grubiai knygutės gamyba atsiėjo apie 15 000 lt.

- Kiek užtrukote nuo idėjos iki įgyvendinimo? Gal jau galvojate apie tęsinį?

- Apie tęsinį jau galvojame, tačiau norime sulaukti šios knygutės rezultatų.

20131210103652-13686.jpg

- Koks jūsų pagrindinis darbas - jame ir dirbate ar skiriate visą dėmesį naujam verslui?

- Tai mano antrinis darbas. Šiaip aš esu architektas, vadovauju projektavimo studijai namoprojektas.lt

- Papasakokite apie savo mažylius, kuriems ir skirta ta pasaka? Kokie vardai, kiek metų ir ką dažniausiai veikiate? Kaip jie komentuoja jūsų pasaką?

- Mano vyriausiasis vardu Aretas jam beveik keturi metai. Jis kiek kuklus vaikas tačiau labai protingas - mūsų genijus. Jau dabar jis sugeba skaityti,rašyti,skaičiuoti (sprendžia nesudėtingas lygtis), žaidžia šachmatais ir šaškėmis, Tai, manau, dėka mamos, kuri labai daug užsiima su vaikais, dėl močiutės, kuri taip pat užsiima vaikų ugdymu ir didžiulę teigiamą įtaką padarė būtent išmanieji įrenginiai, nes naudodamasis jais jis išmoko skaičiuoti, pažinti raideles skaičius.

Mano mažasis metų laiko Markas. Jis manau bus labiau padūkęs, labiau į mane panašus (juokiasi).

Mažasis nelabai dar supranta kas pasakoje dedasi, tačiau didžiajam ji labai patinka, matė jau gal šimtą kartų. Brolio dukrelė taip pat šios knygutės gerbėja.

- Tradicinis klausimas - kiek tėvystė įtakojo šio projekto atsiradimą?

- Jeigu nebūtumėme tėvai tai šimtas procentų, kad šio projekto nebūtų. Kol nesi tėvas nelabai orientuojiesi ką vaikučiai mėgsta, kaip jie mėgsta ir kodėl jie mėgsta tai ką mėgsta. Kai vaikų neturi, jų ir gatvėse nelabai pastebi, tačiau kai jau turi, pastebi kiekvieną vaiką praeinantį pro šalį. Jeigu neturėčiau vaikų, visų pirma to nebūčiau sugalvojęs, o jeigu ir būčiau, būtų labai sunku sukurti kažką nes sunku kurti vaikams, kai pats jų neturi. 

Ačiū už atsakymus.  

Šią pamokančią pasakos elektroninę versiją galite rasti www.smartkidsage.com ir ją parsisiųsti iš "App store" arba "Amazon.com"

20131210103628-25621.jpg