Versli mama Renata: “Keturmečiui chemija ne per anksti!” + EKSPERIMENTAS

Versli mama Renata: “Keturmečiui chemija ne per anksti!” + EKSPERIMENTAS

01. Oct 2013, 08:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Šįkart rubrikos viešnia - Renata Česūnienė ir jos sugalvoti cheminiai vakarėliai vaikams ir suaugusiems “Mėgintuvėlis”. Tai dar viena nuostabi verslo idėja, kurios iniciatorius buvo mažylis. Renata dirba mokykloje chemijos mokytoja, yra Fizinių technologijų mokslo centro darbuotoja ir doktorantė, Nacionalinėje dailės galerijoje integruotų pamokų edukatorė. 

20130930120919-80892.jpg

- Kaip gimė mintis organizuoti chemijos bandymų ir eksperimentų vakarėlius?

- Turbūt reikia pasakoti nuo pat pradžių, kuomet gimė knygutė vaikams “Mėgintuvėlio kelionės”. Skaitydavau sūnui biologo parašytą knygą “Laiškai iš miško” ir galvojau, kad labai smagu, kai žmogus savo specialybę ir jos žinias pritaiko bei perduoda vaikams. Ech, galvojau, chemijos juk taip nepapasakosi... Tada toptelėjo klausimas, o kodėl gi ne? Juk ten irgi yra ką rašyti!

Kartu su vyru parašėm istorijų knygutę, kurioje bus ir įvairūs cheminių eksperimentų receptai, kuriuos vaikai galės atlikti namuose. 

Parodėme šią knygą leidyklai “Nieko rimto”, jie pagyrė ir sutiko išleisti!

- O pačius vakarėlius kaip pradėjote rengti?

- Tai lyg knygos tęsinys. Draugė paprašė vyro per gimtadienį pabūti piratu, o aš pasiūliau padaryti visą piratų šou. Taip ir prasidėjo... Skaitėme, žiūrėjome, domėjomės kokius eksperimentus, šou elementus galime daryti ir suorganizavome pirmąjį “Mėgintuvėlio” vakarėlį. 

Noriu pabrėžti, jog tokie vakarėliai nėra skirti tik vaikams ar tik gimtadieniams. Kai neapibrėži tikslios paskirties, žmonės patys sugalvoja įvairių idėjų kur būtų galima panaudoti chemiją. Pavyzdžiui, viename vakarėlyje suaugusiems surengėme tikrą raganų sąskrydį ir su burtais!

20130930120936-91934.jpg

- O kalbant apie vaikus, ar ne per anksti ikimokyklinukams tokie vakarėliai?

- Visos šios veiklos tikslas yra mūsų vaikas, kuriam dabar ketveri. Skaitydama jam knygutę ir darydama kartu eksperimentus įsitikinau, jog keturmečiui chemija tikrai ne per anksti. Kai pradėjau rašyti knygą, galvojau jog ji bus skirta aštuonmečiams ir vyresniems. Kai reikėjo daryti bandymus - pasikviečiau juos atlikti saviškį. Po šių eksperimentų jis tiek “užsikabino”, jog mums neduoda gyventi su klausimais kada vėl galės ką daryti! Štai anądien nusinešęs į vonią mėgintuvėlius pats keitė įvairiausias spalvas. Nesvarbu net mylimiausias filmukas, eksperimentai yra šventa - viską meta ir daro. Tiesa, vakarėlių metu šiek tiek pavydi kitiems vaikams dėmesio, kurį jiems tuo metu rodau atlikdama eksperimentus. 

- Kaip kilo ši verslo idėja?

- Šis verslas gimė tik mano vyro dėka. Aš pasakiau garsiai tokią mintį, jog būtų galima organizuotis, o jis parėmė. Jis yra iniciatorius ir didžiausias pagalbininkas. Tiesa, noriu pasakyti jog jis nėra chemikas ar verslininkas. 

- Kaip vyko visa pradžia?

- Puslapį sukūrė vyras, kaip ir facebook paskyrą. Aš esu tik techninis darbuotojas, kuris daro eksperimentus (juokiasi). Jis ir vadyba rūpinasi, ir reklama. 

- Ar daug reikėjo investicijų? 

- Labai norėjosi, jog tie vakarėliai būtų gražūs ir primintų tikrą chemijos laboratoriją, todėl turime daug stiklinių indų, o kai kuriuos mums specialiai gamino stiklapūtys. Kitos priemonės yra rankų darbo, pavyzdžiui, milžiniška patranka, kurią lipdėme patys. Žinoma, kiekvienam vakarėliui reikia ir chemijos priemonių,prieš kiekvieną renginį reikia ryte įsigyti sauso ledo atsargų. Išlaidų yra, todėl renginio kaina nėra pigi. 

20130930120953-46632.jpg

- Kokius eksperimentus darote švenčių metu?

- Kiekvieną kartą pritaikome pagal norus, bet pagrindiniai būtų tokie: spalvų pokyčiai - kaip viena spalva virsta kita, pranyksta ir keičiasi, burbulai, kurie gali būti figūriniai arba jiems sprogus pasirodo dūmai, ugnies efektai. Ateityje galvoju apie bandymus su liuminiscencija. Ieškau receptų, kurie būtų kuo mažiau kenksmingi ar pavojingi. Bandymus atliekame ne tik lauke, bet ir viduje, tiesiog tuomet būna mažiau dūmų. 

- Auginate sūnų - jam turėtų būti labai įdomu tokiuose namuose!

- Stengiamės užimti įdomia veikla. Labai domimės moksliniais žaislais. Tai žaidimai, kurie reikalauja pasukti galvą, rodo įvairius fizikos ar chemijos principus. Pavyzdžiui, turime mašinytę varomą druskos tirpalu... 

Su sūnumi Luku aplankome muziejus, įvairiausias edukacines veiklas. Anksčiau stengiausi kiekvieną savaitgalį kažkur kažką pamatyti, bet dabar supratau, jog vaikas kartais nuo tos veiklos ir pavargsta. O mama vis nori edukuoti ir lavinti... Tiesa, jis visai nemėgsta spektaklių! 

- Daug kas skundžiasi, jog mažai veiklos su vaikais. Ką manote jūs?

- Vilniuje veiklos yra, tik informacijos mažai.

- Kokios jūsų svajonės susijusios su “Mėgintuvėlio” veikla?

- Nerealiausia būtų įkūrti studiją, kur vykstų gamtamoskliniai užsiėmimai. Tėvai galėtų viename kambaryje skaityti mokslo žurnalus, gerti arbatą, o vaikai kitame išbandytų įvairius mokslinius žaidimus. Tam tikromis valandomis rengtume edukacines valandas. Taip pat turėtume specialų kambarį šou. Reikia tik pasvajoti!

Artimiausiu metu galvoju apie literatūrą. Jeigu “Mėgintuvėlio kelionės” pasiteisins, turiu sugalvosi dar porą temų knygelėms. 

20130930121011-26726.jpg

- Kiek motinystė įtakojo šią veiklą?

- Būtent ji ir įtakojo. Be vaiko, nebūtų jokio “Mėgintuvėlio”. Vaikai daugiau mėgaujasi efektu, negu žiniomis, bet manau meilę chemijai galima įgyti dar vaikystėje, o vėliau siekti žinių.

- Galvojate kaip nors reklamuotis?

- Ne, nes manau jog geriausia reklama iš lūpų į lūpas. Be to, nesinori jog vakarėliai taptų darbu, rutina. Tai nėra pragyvenimo šaltinis. Gal, kai bus centras, taip ir bus, bet ne dabar.

Man labai rūpi ar žmonėms patiko, ar ne. Kol kas atsiliepimai puikūs ir visi skatina daryti toliau. 

Knyga “Mėgintuvėlio kelionės” turėtų pasirodyti po Naujųjų metų, o dabar Renatą galima sutikti www.megintuvelis.ltwww.facebook.com/megintuvelis ir kiekvieną šeštadienį Vilniaus geležinkelio muziejuje 14 val., kur ji veda edukacinę programą “Įdomioji chemija”. 

EKSPERIMENTAS SU VAIKAIS

Burbuliukai skystyje

20130930120551-51956.jpg

Eksperimentui atlikti reikės:

  • aukštos permatomos stiklinės 
  • ¼  stiklinės aliejaus
  • 2-4 arbatinių šaukštelių druskos
  • ¾ stiklinės vandens
  • valgomųjų dažų (nebūtina)

EKSPERIMENTUI NAUDOTI TIK ŠVARIUS IR SAUSUS INDUS!

  • Į plastikinę stiklinę ¾ įpilame vandens.
  • Įlašinkite 5 lašus valgomųjų dažų – mes pasirinkome raudonus.
  • Lėtai supilkite aliejų į stiklinę. Stebėkite, kaip aliejus pakyla į stiklinės paviršių ir nesimaišo su vandeniu. Įdomu? Toliau bus dar įdomiau.
  • Linksmoji dalis: lėtai pilkite druską ant aliejaus sluoksnio.
  • Stebėkite kaip druska kartu su aliejumi keliauja į stiklinės dugną, o vėliau aliejus kyla atgal į viršų. Susidaro burbuliavimas.
  • Jei jums patiko, bandykite dar dėti druskos.

Paaiškinimas: Aliejaus tankis yra mažesnis nei vandens, todėl ir lieka plaukioti stiklinės paviršiuje. Kai į aliejų patenka druska ji pradeda skęsti ir su savimi į dugną tempia dalį aliejaus, kuris vėliau vėl pakyla į viršų ir sukelia burbuliavimą. 

Eksperimento video rasite ČIA


Krisliukas Krisliukas 01. Oct 2013, 10:53

kaip įdomu 😀 🌷