Versli mama Lina, besilaukdama pradėjo saldumynų verslą

Versli mama Lina, besilaukdama pradėjo saldumynų verslą

03. Dec 2013, 15:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kalėdos man kvepia imbieriniais sausainiais ir mandarinais, todėl ne veltui jų belaukiant šįkart svečiuose -  kaunietė Lina Mankė, kuri augindama 2,5 Lėją ir besilaukdama antrojo vaikučio įkūrė saldumynų studiją "Monilinos saldumynai" gaminančią rankų darbo saldainius, medumi aplietus skruzdėlynus ir naminę duoną su šokoladu.

20131203100040-83237.jpg

- Kada susidomėjote saldumynų gamyba?

- Mano tėveliai kulinarai, tad augau šeimoje, kuroje maistas visada vyravo. Tačiau iš karbonado juk torto nepadarysi, tad kažko saldaus man visad trūko. Nuo mažumės daug skaičiau, domėjausi saldėsiais, ypač jų degustacijomis, tačiau tikrasis gamybos procesas ir atradimai savo virtuvėje prasidėjo tik sukūrus šeimą.

- Ar prisimenate momentą, kuomet pomėgis perraugo į verslą?

- Netgi datą prisimenu (juokiasi). Buvo šių metų spalio 12 diena, mano krikštasūnio Rojaus gimtadienis. Šventiškam berniuko stalui papuošt atnešiau savo gamybos saldainių. Aplinkiniai dar pasijuokė, kad pasiliks visi saldainiai, nes nieks kompanijoj nevalgo saldžiai. Ir ką manot? Prasidėjus kavos laikui mano žandai užsidegė. Vienam paragavus prasidėjo grandininė reakcija, saldainiai tirpte ištirpo , o komplimentai ir glumino, ir džiugino. Po šventės vykstant namo būtent vyras ir paskatino, kad jau laikas pamėginti pradžiuginti ir svetimus žmones, o ne tik savus.

Jau kitą rytą prisėdusi prie interneto ėmiau studijuoti kas ir ką siūlo, kaip pateikia. Prireikė poros savaičių ir jau paskutinėm spalio dienom paleidau pirmąją Facebook’o paskyrą, kur galima susipažinti su namuose gamintais saldainiais, skruzdelynu ar pasakiško skonio šokoladine duona.

- Ar motinystė turėjo tam įtakos?

- Motinystė – tai ypatingas laikotarpis, kai galva ištuštėja, galvoji apie savo šeimą, artimuosius. Norisi nudžiuginti, nustebinti juos. Ir jei atvirai, jei ne šis laikotarpis, tikrai nebūčiau ryžusis imtis viso to. Būčiau ir toliau patyliukais gaminusi tik savam ratui. 

20131203100336-12829.jpg

- "Monilina" - tai jūsų vienos verslas ar turite partnerių?

- Aš juokiuosi, kad tai šeimos verslas. Prisideda visi kas tik gali. Vyras prižiūri mažąją mūsų damą ir leidžia man ramiai šeimininkauti virtuvėje, mano tėveliai dalinasi patirtimi, įgyta per 20 metų virtuvėje, tiek mano, tiek vyro sesės ir brolis visada pasidalina, “pareklamuoja” "Monilinos saldumynus" ant savo socialinių tinklų sienų, kad jų draugai sužinotų apie mus. Man begalo smagu, jog visi nejučia įsitraukėm į šią veiklą.

- Kaip sugalvojote tokį pavadimą ir ką jis reiškia?

- Šis pavadinimas gyvuoja jau 12 metų. Dar besimokant mokykloje drauge su sese susikūrėme bendrą savo pašto dėžutę. Vėliau dalyvaudamos įvairiuose projektuose naudojomės šiuo vardu, o kai reikėjo sugalvot pavadinimą sesuo ir pasiūlė: “Rinkis "Monilinos saldumynus". Juk Monilina mums sėkminga”. Daugiau klausimų nebekilo. Dabar, kaskart išgirdus Monilina nusišypsau ir pagalvoju apie sesę, o atsiradus kokiai idėjai ar kažką naujo pagaminus visad skambinu sesei, kad mano vyras ir ji, būtų pirmieji paragavę naujieną.

- Kaip sekėsi įkurti įmonę ir tvarkyti įvairius popierius - juk maisto gamybai keliami dideli reikalavimai?

Be begalo džiaugiuos, kad mano tėveliai jau 20 (dvidešimt) metų sukasi restoranų versle ir visu kuo padėjo man.

- Kokia tipiška jūsų darbo diena?

- Turbūt tipiška mamos diena su košės virimu pusryčiams, žaidimais ir pasakomis, pietų gamyba, pasivaikčiojimais miške ir vakariene. Tačiau visa tai pagardinta šokoladu ir medumi, nuspalvinta išraiškingais duonos kvapais ir sukuria romantiką netgi sukiojantis virtuvėje. Esu tiesiog įkvėpta mama, kurią motinystė išlaisvino ir suteikė sparnus įgyvendinti svajones virtuvėje.

20131203100453-50560.jpg

- Kokių užsakymų sulaukiate daugiausiai ir kodėl?

Šiuo metu daugiausia yra renkamasi iš skruzdėlynų ir saldainių. Skruzdėlynai aplieti begale medaus, išsimaudę aguonų ir razinų lietuje dominuoja šventinio stalo papuošimui. Jį renkasi tie, kurie nori papuošti stalą, pradžiuginti artimuosius ypatingu skoniu. Saldainiai dominuoja kaip dovana. Žmonės dažniausiai renkasi įvairių skonių įdarus vienoje dėžutėje. Saldainių dėžutė jau iškart yra pateikiama perrišta gražiu kaspinu, tad dauguma tuo ir naudojasi norėdami įteikti nedidelę simbolinę dovanėlę kaip padėką gydytojui, kaip mažą siurprizą gimtadienio proga kolektyve. Yra ir tokių, kurie prašo sukurti ypatingus rinkinukus, skirtus Kalėdinėms dovanoms. Būtent pastaruosius ir vertinu labiausiai, nes ir pati begalo džiaugčiausi gavusi tokią dovaną švenčių proga.

- Ką savo ragautojams žadate pasiūlyti ateityje?

- Jau nuo gruodžio praplėsiu asortimentą trimis ypatingais tortais, kurie turi nuostabias istorijas apie savo atsiradimą iš prosenelės, močiutės ir mamos lobyno. Taip pat žadu pasiūlyti ledinukus vaikučiams. Mano dukrytė dievina juos, tačiau pabodus pirkti parduotuvėje ir dvejojant dėl jų sudėties po ilgų paieškų atradau patį pačiausią receptą jų gamybai.

- Ar žadate ateityje plėstis, papildomai reklamuotis, gal kurti puslapį (dabar mačiau tik facebook paskyrą)?

- Sausio mėnesį planuoju surengti prezentacijos – degustacijos vakarą, pasiūlyti dar kelis naujus produktus, o štai vasarį, gimus antram vaikučiui, manau, jog bus pats laikas sukurti ir www.monilina.lt internetinį puslapį bei pagalvoti apie papildomą reklamą.

20131203100518-11417.jpg

- Ar dukrytei tenka paskanauti mamos gaminamų gardumynų?

- Visada. Ji auga kaip aš, tikra smaližė ir gurmanė. Ne visas šokoladas jai patinka, ne kiekvienas riešutas žavi, ne kiekviena razina vilioja. Jai begalo svarbus pateikimas ir skonis, o man patinka namuose sukurti mažą šventę su saldumynais. Nors ir ne kasdien, tačiau džiaugtis gyvenimo malonumais bei pabėgt nuo rutinos visad reik.

- Lėja lanko darželį ar būna namuose?

- Lėjytė darželį lanko nuo 1,5 metukų ir tiesiog dievina jį. Kaskart jai sugrįžus iš darželio negaliu atsidžiaugti ir aš pati, kad ji kažką naujo išmoko – ar naujas žodelis, ar naujas sporto pratimas, ar naujos dainelės kelios eilutės.

- O gal jau žinote kas yra pilvinukas? Nesidaro sunkiau dirbti sulig nėštumo mėnesiais, nes gimdyti jau vasarį? 

- Nėštumo pradžia buvo labai sunki. Teko ir su ligoninėmis "padraugauti", ir namų lovos neapleisti, tačiau prabėgus pirmiesiems mėnesiams viskas užsimiršo. Kartais net parduotuvėje apsipirkinėdama ir išgirdusi komentarą, kad greičiau aptarnaus nėštukių kasoje mane, pirmiausia apsidairau ir pagalvoju, kad komentaras skirtas ne man. Ir tik paskui prisimenu, jog aš esu nėštukė. Dabar mėgaujuosiu šiais mėnesiais, kurie skirti man ir šeimai – mūsų pasiruošimui prieš įsiliejant į šeimą naujam nariui.

Gydytoja juokės, kad sienas vaikų kambaryje galime dažyti berniukiškomis spalvomis, tad nedrąsiai džiaugiamės, kad turėsime porelę namuose. O kaip bus ištiesų, pamatysime, kai jau susitiksime su savo pilvuko gyventoju. Svarbiausia, kad vaikelis gimtų sveikas.

Kolkas jaučiu tik malonumą besisukiojant virtuvėje. Dar nė sykio nebuvo aplankiusi mintis, jog pavargau būtent nuo džiaugsmo kūrimo – būtent taip aš vadinu saldumynų gaminimo laiką.

Ačiū už pokalbį!

Jeigu norite papuošti šventinį stalą, pasisaldinti gyvenimą ar pradžiuginti artimą - apsilankyti "Monilinos saldumynų" Facebook paskyroje. Saldumynai keliauja ir į kitus Lietuvos miestelius!

Nuotraukų autorė www.creativevision.eu

20131203100553-72976.jpg

29. Feb 2016, 15:30

Labas, sukuosi panašioje sferoje, pati prekiauju, turiu verslo liudijimą, sakyk, ar turi kažkokį pinigų tikrinimo aparatą? Mane apsuko jau antrą kartą, sumos gan didelės, labai pikta... O svarbiausia, moterys atrodo paprastos, nuoširdžios, o taip apsuka! Galvoju kažką tokio nusipirkt http://bhd.lt/produktai/pinigu-detektoriai
Tu tokį turi?

04. Dec 2013, 11:04 gintarerei

Brūkštelkit FB asmeninę žinutę, atsakysiu 😀

gintarerei gintarerei 03. Dec 2013, 20:06 Lina'M

o as is tokios praktines puses noriu paklausti, ar daug biurokratizmo, jei nori kepti namuose? Turiu omeny visus verslo aspektus 😀 aciu.

03. Dec 2013, 19:58 gintarerei

Pokolkas tik namuose 😀 Gal labai labai tolimoje ateityje bus galima galvot ir apie kepyklėlę ar saldumynų namus

gintarerei gintarerei 03. Dec 2013, 16:14

ziauriai faina 😀 o sakykite kepate namuose ar turite atidare kokia mini kepyklele?

03. Dec 2013, 15:37

skanus versliukas👍