Versli mama Laura pradėjo kurti vaikiškus laikrodžius

Versli mama Laura pradėjo kurti vaikiškus laikrodžius

09. Jun 2015, 10:30 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Tik tak, tik tak - laikrodis skaičiuoja akimirkas, kiek jau esate mama, moko vaikučius pažinti valandas ir net tampa puikiu kambario interjero akcentu. Šįkart "Verslios mamos" rubrikos viešnia - Laura Čekanavičienė, kuri taip beskaičiuodama minutes iki sūnelio gimimo sugalvojo kurti išskirtinius laikrodžius "Tik Tik Tak" (www.facebook.com/TikTikTakClocks). 

20150608151616-74090.jpg

- Ar seniai svajojote/planavote pradėti savo verslą?

- Apie verslą pasvajodavau jau nuo mokyklos. Idėjų buvo įvairiausių, tik nei vienos jų iki galo neišpildžiau. Vis pritrūkdavo noro, ryžto ar tiesiog sėkmės.

Kai pradėjau lauktis, pamaniau, kad dabar tiems planams geriausia proga – pilna laisvo laiko, mintys švarios nuo darbų, ir pati jaučiausi pakylėta, pasiruošusi iššūkiems. 

Ir va vis pagalvodavau, o kaip atrodys kasdienybė, kai sūnus paaugs, o mes su vyru vis dar tebegyvensim tame pačiame užburtame rate su viršvalandžiais, komandiruotėmis, nuolatiniais „nieko nespėju“. Labai nenorėjau, kad įsipareigojimai darbui trukdytų šeimai.

Labai norėjau būti mama, galinti darbus derinti prie šeimos poreikių, o ne atvirkščiai. Labai tikiu, taip ir pavyks! 

- Idėja kilo savaime ar ilgai mąstėte kuo užsiimti?

- Kelis mėnesius intensyviai ieškojau idėjų, o mintis gaminti sieninius laikrodžius vaikams kilo likus vos kelioms dienoms iki sūnaus gimimo. Išnaršiau internetą – bent Lietuvoje nieko panašaus neradau, o ir vyras idėją labai palaikė. 

Net nebepamenu kaip kilo tokia mintis – rankdarbiais laisvalaikui neužsiminėjau, o ir piešiau labai seniai. Bet kelias dienas skrajojau ant debesų, supratusi, kad šitie laikrodžiai gali išpildyti ne vieną seną svajonę: seniai norėjau vėl pradėti priešti, svajojau apie darbą, keliantį džiaugsmą, o ne stresą – juk kurčiau vaikams, o kas svarbiausia, tapčiau viršininke pati sau.

- Kokiomis aplinkybėmis ir kada sukūrėte pirmąjį laikrodį? Kam jis buvo skirtas ir koks?

- Visus darbus dedikuoju sūnui – juk be jo vis dėlto nebūtų nei idėjos, nei galimybių užsiimti savarankiška veikla. Tiesa, yra keli skirti ne tik vaikams, bet ir tėvams.

Pirmasis laikrodis buvo aviukas, tačiau dabartinis smarkiai skiriasi nuo pirmojo. Tiesą sakant, kelios dešimtys pirmųjų darbų paslėpti spintoje – juos reikėjo smarkiai tobulinti. 

O tie pirmieji, kuriuos išdrįsau padovanoti, kabo ne vaikų, o mudviejų su vyru senelių namuose – Lietuvos formos laikrodžiai, nuspalvinti vėliavos spalvomis.

20150608151631-55550.jpg

- Kiek laiko užtrukote nuo idėjos iki starto?

- Iki tos dienos, kai išdrįsau viešai parodyti darbelius, prireikė beveik pusantrų metų. Maniau truksiu kur kas trumpiau... Mat nesinorėjo dėmesio trūkumu nuskriausti sūnelį, o ir pačiai reikėjo laiko išsiaiškinti visas technologines gamybos subtilybes – nuo ko nusižiūrinėt neturėjau.

- Kiek šiuo metu paruoštų laikrodžių modelių laukia pirkėjų?

- „Tik Tik Tak“ paskyroje feisbuke jų šiuo metu 12 bei dar kelios „kabyklėlės“ nuotraukoms. Tačiau savo pasirodymo „ant podiumo“ laukia dar kelios dešimtys!

- Kokia laikrodžių kaina nuo... iki?

- Kolkas visų vienoda – po 25 Eur.

- Ar paprašius sukurtumėte asmeninį modelį?

- Žinoma! Būtų smagu bandyti įgyvendinti kieno nors kitą idėją. O šiaip, be kurį siūlomą laikrodį galima priderinti pagal kiekvieno norus – keisti spalvas, dydžius, apipavidalinimą.

- Ar atsidarysite el.parduotuvę?

- Tikrai taip – tikiuosi, jau artimiausiu metu.

- Ar žadate prekiauti kur nors "gyvai"?

- Būtinai, labai tikiuosi, kad pavyks pasirodyti kokioje nors mugėje dar šią vasarą.

- Ar rašėte verslo planą, stebėjote konkurentus, skaičiavote kada viskas atsipirks?

- Visi tie mano planai – labai mėgėjiški. Kol dar pati pradžia, verčiuosi be išsamių penkmečio planų. Tik kruopščiai rašausi visas svajones, idėjas – net ir beprotiškas. O gal kada ir įgyvendinsiu? 

Kiek racionaliau planuoti ir skaičiuoti vis ragina vyras – jis čia tas „šaltas protas“.

20150608151651-78118.jpg

- Kur reklamuojatės?

- Vienintelė reklama – mano tinklaraštis.

- Kursite tik laikrodžius ar dar kažką papildomai?

- Planuose - milijonas idėjų! Prasitarsiu - laikrodžiai tik maža dalis to didžiojo plano.  

- Ką dirbote iki motinystės? Ar ruošiatės grįžti?

- Buvau žurnalistė – įvairiems leidiniams rašiau jau nuo mokyklos laikų. Tačiau jau prieš pasirodant sūnui padvejodavau – žurnalistika nebeteikė tiek daug džiausmo kaip kadaise... O juk tos kibirkštėlės akyse svarbiausia, ar ne? 

Vis dėlto labai tikiuos, kad ir toliau kokiu nors būdu rašysiu, o kartu dirbsiu darbą, kuris ir vėl suteiks sparnus.

- Esate žinoma blogerė "Mama per echoskopą" - kaip kilo mintis rašyti tinklaraštį, kiek laiko jį pildote ir kokių atsiliepimų išgirstate?

- Viskas iš ilgesio rašymui ir žurnalistikai. Pirma pradėjau ranka rašyti dienoraštį sūnui - maniau padovanosiu jam užaugus. Tačiau, supratau, naivu tikėtis kaip jis kupinas susižavėjimo vartys prieš kelias dešimtis metų rašytus mamos aikčiojimus apie jį, dar kūdikį. Gal kada nors, po pusšimčio metų...

Tuomet ir pamaniau - visomis mintimis, klausimais ir atsakymais būtų įdomiau pasidalinti su kitomis mamomis. Taigi praeitąmet rudenį ir pradėjau apie mus tris rašyti viešai. 

Atsiliepimai – tik teigiami. O smagiausia, kad net tomis savaitėmis, kai dingsta įkvėpimas, tinklaraštį vistiek aktyviai skaito. 

- Kiek Augustui dabar laiko, kada žadate jį vesti į darželį ir kaip sekasi suderinti įsisukantį verslą ir motinystę?

- Sūnui jau 1 metai ir 5 mėnesiai, nuo rugsėjo, tikiuosi mažasis keliaus į darželį.

O kol kas, jei jau pritrūksta ramių valandėlių laikrodžių gamybai ir tinklaraščio pildymui, kviečiuosi auklę Kotryną. 

- Ne viena mama padūsauja, eh... auginant vaiką būtų gerai sugalvot ką nors SAVO. Ką joms patartumėte? 

- Kaip sakė Dorotėja iš Geltonų plytų kelio: „Tik svarbu labai norėti, pasistengti ir tikėti!“. Tą kasdien kartoju sau, palinkėsiu ir visoms mamoms. Svajonės pildosi, išties!

Ačiū už pokabį!

Lauros kurtus laikrodžius "Tik Tik Tak" galite rasti www.facebook.com/TikTikTakClocks

09. Jun 2015, 10:43

Nebuvau mačiusi. Labai žavūs laikrodukai. 👍 😀