Versli mama Kristina: su vaiku man buvo per mažai veiklos

Versli mama Kristina: su vaiku man buvo per mažai veiklos

15. Oct 2013, 14:21 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Ilgėjant rudenio vakarams ir šaltėjant orui turbūt ne viena iš mūsų išsitraukia vasarą užsigulėjusius... virbalus. Ir mintyse pradedame austi drabužėlius mažyliui, kuriuos būtų labai smagu numegzti. Todėl šįkart mūsų rubrikoje būtent megztų aksesuarų kūrėja Kristina Kaulavičiūtė ir jos labai "šviežias" verslas “Shnop shnop”. 

20131014221808-60292.jpg

Kristina, jūs pirkėjams siūlote įsigyti labai dabar aktualių prekių - megztų kepurių, šalikų, pirštinių. Kaip gimė tokia verslo idėja?

- Kaip ir daugeliui mamų - ją įkvėpė vaikai. Jei nebūčiau susilaukusi mažylio, nebūtų ir tokia idėja kilusi. Esu baigusi mokyklą, kurioje buvo sustiprintai mokomi darbai - siuvimas, mezgimas, tekstilė, keramika ir kiti. Tai visuomet mane traukė. Vėliau studijavau visai su tuo nesusijusius mokslus - bankininkystę, o dabar dirbu logistikos įmonėje. 

Atrodo, viską moku pati, bet mažyliui ir tą nupirkau, ir aną. Vėliau supratau, kad man nupirkti daiktai nepatinka, mačiau ką galėčiau pakeisti, pagerinti. Vyras ir sako - o kodėl pati nedarai? Tuomet ir supratau, jog tikrai, galiu ir pati. 

Tuomet nusprendžiau pradėti rimtai: pradėjau galvoti apie estetiką, pateikimą, idėją, produktus, pavadinimą. Sugalvojau keletą prekių variantų ir pradėjome. 

- Tai pati ir viską mezgate?

- Prieš keletą savaičių grįžau iš motinystės atostogų į pagrindinį savo darbą, todėl fiziškai nespėju visko pagaminti. Bet bendrauju su mezgėjomis, kurios mezga rankomis. Vienai jų yra net 80 metų! Mūsų krautuvėlės idėja ir buvo tai, jog daiktai megzti tik rankomis. Tikiuosi, kad ateityje tai išliks.

- Tai kada startavote?

- Norėjosi su rudeniu, tai ir pradėjome rugsėjo pradžioje. Kol kas asortimentas be drabužių, tik reikalingiausi daiktai rudens pradžiai, žiemai. Turėjome ir pirmąją fotosesiją. Spalio pabaigoje atsiras ir pirmieji drabužėliai. 

20131014221822-60193.jpg

- Būkime atviros, jūs ne pirmoji, siūlote mezgtų daiktelių vaikams. Ar tyrinėjote savo konkurentus?

- Taip, mezgančių yra, bet tai ne konkurentai, o giminingos veiklos, nes jų ir stilistika kitokia. Man rodos, pats geriausias diktatorius yra pirkėjas - tinka jam arba ne. Vieniems vienas gražu, kitiems mano. 

- Ar apsimoka turėti tokį verslą? 

- Manau, jog jei tai nori daryti tik dėl pinigų, geriau neverta pradėti. Man šis verslas tai atgaiva sielai. Nuoširdžiai noriu pažinti patį klientą, kuo gražiau jam pateikti. Pačioje pradžioje net etiketes pati rankomis piešdavau! 

- Neskaičiavau kiek reikėjo investicijų, neturėjau jokių verslo planų... Pasiskaičiuoju jog nebūtų “į minusą” ir tiek. 

- O kokių investicijų reikia?

- Pagrindė - žaliava. Kol kas nesam tokie dideli, jog galėtume tiesiai iš fabrikų pirkti, o atsargų turėti reikia. Taip pat prekių apipavidalinimas, fotosesijos, etiketės, vizitinės kortelės... Atrodo, jog smulkmena, bet iš tiesų tai kainuoja. Man labai svarbu, kad žmogui būtų malonu gauti, todėl dar prieš išsiunčiant pirmuosius užsakymus jau turėjau įsivaizdavimą kaip tie daikteliai turi būti supakuoti. 

20131014221843-93778.jpg

- Suprantu, jog pirmasis visų daiktų bandytojas buvo kaip tik jūsų sūnelis?

- Įkyrėjau jam iki negalėjimo. Kai pamatydavo mane su siūlais rankose, jau bėgdavo, nes žinojo, jog mama vėl matuos (juokiasi). 

- Kur pardavinėjate savo megztus daiktus?

- Labiausiai orientuojamės į užsienio rinką, todėl turime internetinę Etsy krautuvėlę. 80% užsakymų yra iš užsienio - JAV, D.Britanija, Skandinavija. Kol kas “Shnop shnop” puslapis dar kuriamas.

- Etsy.com yra labai užsienyje populiarus rankdarbių ir priemonių joms puslapis. Jame nemažai ir lietuvių kūrėjų. Ar seniai žinojote apie šį tinklalapį?

- Taip, dar turbūt prieš penkerius metus, kuomet draugė gyvenanti Londone pasiūlė, parodė. Tuomet ten šiaip ieškojau gražių daiktų. Puslapio kūrėjai pateikia informacijos apie tai, kaip įkurti parduotuvę, kaip ją populiarinti. Bandžiau pirkti ten ir mokamą reklamą, bet nepastebėjau, jog būtų padaugėję užsakymų. "Facebook" paskyra labiau skirta bendravimui, o ne pardavimams, bet kol Lietuvoje neveikia internetinis puslapis, atstoja jį. 

20131014221922-26781.jpg

- Ar sulaukėte jau susidomėjimo?

- Žymiai didesnis susidomėjimas nei galvojau. Praktiškai kiekvieną dieną užsako daiktus. Galvojau, jog mėnesį kitą bus tyla, kol tapsime labiau žinomi, bet priešingai - vos kelios dienos po atidarymo jau prasidėjo užsakymai. Tai dar labiau motyvuoja. 

- Kaip manote, kodėl jums taip sekasi?

- Labai svarbu pateikimas, todėl jau įpusėjusi daiktų parengimą, pradėjau ieškoti fotografo. Pasiklausinėjusi radau “Jolita Foto”, su kuria iškart radome bendrą kalbą. Pas mus nėra pigiau, nei kitur, todėl nemanau, jog sėkmės rodiklis kaina. Klientai giria spalvas, pačią idėją. Labai malonu, nes kai žinai, jog ieškant kojinių paieška rodo 200 variantų, o išsirenka tavo, būna nerealus jausmas. 

- Dabar visi daiktai su burbuliukais. Čia bus “Shnop Shnop” skiriamasis ženklas?

- Ne, kol kas tik dabar. Pavyzdžiui, būsimai kolekcijai užsakiau pas keramikę sagas specialiai mums, nes norisi, jog žmogus pajaustų, jog tai ne kiniečių fabriko daiktas, o kurta specialiai jam. 

20131014221936-34453.jpg

- Papasakokite apie mažąjį verslo įkvėpėją - koks jis?

- Tai metų ir septynių mėnesių Arėjas, kuris dabar lanko lopšelį ir jam labai patinka. Prieš dvi savaites grįžau į darbą ir labai džiaugiuosi. Sėdėti namuose ir tik vaiką auginti buvo ne man, norėjosi papildomos veiklos, gal dėl to ir atsirado šis verslas. Arėjas labai padykęs vaikas, todėl namuose daug šėlionių ir pokštų. 

- Turbūt visus labiausiai kamuoja klausimas - kodėl visgi toks įdomus pavadinimas?

- Viskas vėl nuo sūnaus. Kai jis buvo mažas, kai labai džiaugdavosi, atsisukdavo prie manęs arti ir su nosytę suraukęs stipriai kvėpuodavo lyg šnopuodavo. Taip pradėjau jį vadinti šnopai šnopikai, šnopšnop ir panašiai. Kai pradėjau kurti verslą, susimąsčiau dėl pavadinimo - gal mūsų visų trijų vardų raides, gal Arėjo vardą ir tada kilo idėjo, o kodėl ne “Shnop Shnop”? Visi labai giria, jog lengva prisiminti. 

- Taigi, ar motinystė turėjo įtakos?

- Visu šimtu dešimt procentų. Esu įsitikinusi, jog jeigu nebūtų atsiradęs šis mažas žmogeliukas, tikrai nebūčiau lindusi į vaikiškų aksesuarų kryptį. 

Kristinos grožius rasite www.etsy.com/shop/ShnopShnop ir ją pakalbinti galite www.facebook.com/shnopsnop

20131014222036-47616.jpg

sraigiukas sraigiukas 07. Nov 2013, 10:41

labai gražūs 😀

pypse pypse 15. Oct 2013, 14:45

aha, subtilūs tokie, atrodo paprasta bet gražu. Man patinka😉 sėkmės kūryboje