Maisto gaminimas gali kelti stresą, ypač kai reikia pasiruošti didžiosioms metų šventėms: sugalvoti, kokius patiekalus patiekti, kur susipirkti ingredientus, paskaičiuoti, kaip nepagaminti per daug. Tam, kad per daug galvos sukti nereikėtų, maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi net 5 paprastai pagaminamais receptais, kurie papuoš šventinį Velykų stalą.
Pirmenybę teikia šviežiems produktams
Maisto tinklaraštininkė K. Pišniukaitė-Šimkienė, sako, kad ruošiant šventinį stalą svarbu apskaičiuoti, kiek valgytojų bus, ir pagal tai rinktis gaminamo maisto kiekį. Taip pat svarbu iš anksto sugalvoti, kokius patiekalus gaminsite, susirašyti reikalingų produktų sąrašą ir su juo keliauti į parduotuvę. Šiai progai K. Pišniukaitė-Šimkienė siūlo į meniu įtraukti kuo daugiau natūralių produktų, šviežių daržovių, aukštos kokybės mėsos.
„Prisipažinsiu – kurti jau tradicija tapusius šventinius meniu man yra vienas maloniausių darbų metuose. Mano receptuose nėra itin griežtų taisyklių, tačiau visada prioritetą teikiu šviežiems, aukštos kokybės produktams. Ne mažiau džiaugsmo už pačias šventes man suteikia žinojimas, kad šventiniai meniu palengvina pasiruošimą, „Ant medinės lentelės“ patiekalai puošia šventinį stalą, o naujus skonius ragaujate kartu su mylimiausiais žmonėmis. Tikiuosi, išbandysite ką nors ir iš šių metų Velykų meniu, o skoniai maloniai stebins ir džiugins jus bei jūsų artimuosius“, – sako ji.
Maisto tinklaraštininkė pasakoja, kad kurdama šventinį meniu galvojo apie tai, kad maistas ne tik džiugintų išvaizda ir skoniu, bet ir pats pasiruošimas per daug neišvargintų. Jos kurti patiekalai skirti maždaug 6 valgytojams, o viską pagaminti užtruksite apie 3 valandas.
„Meniu pradeda nuostabus užkandis – 3 sūrių smidrų tarta. Toliau itin gražios, gaivios ir netikėto skonio meliono, vytinto kumpio ir mocarelos salotos. Velykinio meniu pažiba – feta ir saulėje džiovintais pomidorais įdaryti kiaulienos nugarinės suktinukai bei pesto bulvių salotos garnyrui. O tobulam užbaigimui – tartos su citrininiu kremu ir šilauogėmis“, – pasakoja Kristina ir dalijasi visų šių patiekalų receptais.
3 sūrių ir smidrų tarta
Jums reikės:
• 1 didelio sluoksniuotos tešlos lakšto
• 200 g maskarponės
• 50 g parmezano
• 50 g sūrio Germain Triple Creme
• 15 smidrų
• 1 citrinos žievelės
• Alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Sumaišome maskarponę, tarkuotus sūrius. Palei kiekvieną kraštinę įpjauname sluoksniuotą tešlą, apie 2 cm nuo kraštinės, lyg padarydami rėmelį (pilnai neperpjauname). Apsibrėžtame rėmelyje tolygiai paskirstome sumaišytą trijų sūrių masę. Ant jos užtarkuojame citrinos žievelės. Nuo smidrų nupjauname sumedėjusius kotelius ir smidrus išdėliojame ant viršaus. Alyvuogių aliejumi aptepame tešlos kraštelius bei smidrus. Kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Iškepusią tartą pabarstome parmezano drožlėmis.
Meliono, vytinto kumpio ir mocarelos salotos
Jums reikės:
• 1 mažo raudonojo svogūno
• 1 v.š. baltojo vyno acto
• 1 meliono
• 100 g gražgarstės
• 2 bufalo mocarelos rutuliukų
• 200 g vytinto kumpio
• Saujelės kedro riešutų
• Šviežio baziliko | Patiekimui
Padažui reikės:
• 6 v.š. alyvuogių aliejaus
• 1 v.š. baltojo vyno acto
• 1 v.š. medaus
• 1 v.š. kedro riešutų
• 1 skiltelės česnako
• Saujos šviežio baziliko
• 1/4 a.š. druskos
Gaminame:
Smulkiais pusžiedžiais supjaustome raudonąjį svogūną, dedame į indelį ir užpilame actu. Ruošiame padažą: visus ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Melioną supjaustome pailgomis riekelėmis. Įkaitintoje sausoje keptuvėje apskrudiname kedro riešutus. Į lėkštę dedame gražgarstes, meliono riekeles, plėšytą mocarelą, vytintą kumpį, lengvai marinuotus svogūnus, pilame padažą, beriame kedro riešutus ir papuošiame baziliko lapeliais.
Feta ir saulėje džiovintais pomidorais įdaryti kiaulienos nugarinės suktinukai
Jums reikės:
• 1,3 kg kiaulienos nugarinės be kaulo
Įdarui reikės:
• Šlakelio alyvuogių aliejaus kepimui
• 5 česnako skiltelių
• Žiupsnelio čili dribsnių
• 200 g mažųjų špinatų
• 170 g saulėje džiovintų pomidorų
• 150 g fetos
• 1/2 a.š. druskos
Padažui reikės:
• 100 ml balzaminio acto
• 2 v.š. dižono garstyčių
• 4 v.š. alyvuogių aliejaus
• 3 česnako skiltelių
• 1 citrinos žievelės
• 2 nedidelių rozmarino šakelių
• Druskos, pipirų
Gaminame:
Į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus įtarkuojame česnaką, beriame čili dribsnius ir apkepame minutę. Dedame špinatus ir kepiname apie 3 minutes. Špinatus perkeliame į sietelį ir lengvai paspaudžiame mentele, kad nubėgtų skystis. Susmulkiname džiovintus pomidorus ir fetą. Viską dedame į dubenį kartu su špinatais, beriame druskos ir gerai išmaišome.
Sumaišome padažo ingredientus: balzaminį actą, garstyčias, alyvuogių aliejų, smulkintą česnaką, tarkuotą citrinos žievelę, smulkintus rozmarino šakelių lapelius, druską bei pipirus. Kiaulienos nugarinę įpjauname butterfly metodu ir atverčiame „lyg knygą“. Mėsą išmušame. Mėsos viduryje, išilgai dedame įdarą. Susukame į vyniotinį ir sutvirtiname dantų krapštukais. Vyniotinį dedame į kepimo indą. Ant mėsos pilame pasiruoštą padažą.
Kepame 210 laipsnių orkaitėje 15 minučių, tuomet atidarę orkaitę, šaukštu semiame kepimo inde esantį padažą ir pilstome ant mėsos. Temperatūrą sumažiname iki 190 laipsnių ir kepame dar apie 30 minučių. Likus 15 minučių iki kepimo pabaigos dar kartą pilame padažą ant mėsos. Kiaulienai baigus kepti išimame ją iš orkaitės ir leidžiame pastovėti kambario temperatūroje apie 10 min. Išimame dantų krapštukus ir supjaustome vyniotinį į suktinukus.
Pesto bulvės su putpelių kiaušiniais
Jums reikės:
• 100 g šaldytų žirnelių
• 800 g mažų auksinių ar raudonųjų bulvyčių
• 10 putpelių kiaušinių
• 100 g pesto padažo
• Saujos kedro riešutų
• Šviežiai grūstų juodųjų pipirų
• Šlakelio alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Atšildome žirnelius. Išverdame bulvytes ir putpelių kiaušinius. Įkaitintoje sausoje keptuvėje lengvai apskrudiname kedrinių pinijų riešutus. Bulvytes ir nuluptus kiaušinius pjauname pusiau. Į dubenį dedame bulvytes, kiaušinius, žirnius, pesto padažą, beriame pipirų ir viską gerai išmaišome. Patiekdami pabarstome kedro riešutais bei pašlakstome alyvuogių aliejumi.
Tartos su citrininiu kremu ir šilauogėmis
Tešlai reikės:
• 100 g kambario temperatūros sviesto
• 60 g cukraus pudros
• Žiupsnelio druskos
• 1 kiaušinio
• Šlakelio vanilės ekstrakto
• 200 g kvietinių miltų
• Sviesto formelėms patepti
Citrininiam kremui reikės:
• 2 kiaušinių
• 90 g cukraus
• 2 v.š. citrinos sulčių
• 50 g sviesto
Papildomai reikės:
• Šilauogių
• Grikių žiedų medaus
Gaminame:
Dubenyje mikseriu išplakame kubeliais pjaustytą sviestą su cukraus pudra bei druska. Įmušame kiaušinį, pilame vanilės ekstrakto ir maišome toliau. Po truputį įmaišome miltus. Tešlą suformuojame į plokščią diską, įvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą pusvalandžiui. Ruošiame citrininį kremą: mikseriu išplakame kiaušinius su cukrumi iki putų, įspaudžiame citrinos sulčių, išmaišome. Pilame masę į nedidelį puodą ir kaitiname ant vidutinės ugnies nuolat maišydami, kol masė pasidarys tiršta. Nuimame puodą nuo ugnies. Po truputį įmaišome sviestą, kol jis ištirps.
Kremą paliekame kambario temperatūroje, kol pilnai atvės. Išimame tešlą iš šaldytuvo ir leidžiame apie 10 minučių atšilti. Tešlą kočiojame, kol jos storis bus apie 3 mm. Stiklinės ar puodelio pagalba pjauname tešlos apskritimus, kurių skersmuo keliais cm didesnis, nei turimų tartų ar keksiukų formų skersmuo. Kepimo formeles gerai ištepame sviestu ir įklojame išpjautus tešlos apskritimus. Tešlą ant dugno subadome šakute. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių. Iškepus leidžiame atvėsti. Pravėsus išimame tartas iš formelių, vidų užpildome citrininiu kremu. Išdėliojame šilauoges bei pašlakstome medumi.
Skanaus!
---
„Velykos – svarbiausia pavasario šventė, todėl nenuostabu, kad lietuviai jai ruošiasi iš anksto. Pastebime, kad per šią šventę tinklo pirkėjai linkę pasimėgauti įmantresniais ingredientais. Pirkėjų krepšeliuose vyrauja įvairovė: nuo jūros gėrybių iki paukštienos ar jautienos, įvairiausių vaisių, sūrių, kumpių, žąsų kepenėlių paštetų. Žinoma, prieš Velykas smarkiai išauga ir kiaušinių padavimai. Taip pat pastebimas padidėjęs susidomėjimas įvairiomis šventinėmis dekoracijomis, kiaušinių dažais ar kitais velykiniais suvenyrais“, – sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Ruošiant Velykų stalą iš tiesų lengva improvizuoti. Per Velykas populiarūs tiek mėsos, tiek žuvies patiekalai: įvairiausi vyniotiniai, kepta paukštiena, kiaulienos kumpiai, įvairiausios rūšies žuvis: nuo lašišos iki tradicinės silkės. Žinoma, šventinis stalas neapsieina ir be pačių įvairiausių mišrainių, užkandžių. Velykiniai kepiniai taip pat turi svarbią vietą ant šventinio stalo. Populiariausi iš jų: pyragai, pynės, ar velykinės „bobos“. Visgi, norint susikurti jaukią ir skanią šventę – galima pasigaminti ir ne tokių tradicinių patiekalų: išsikepti kišą ar daržovių pyragą, vietoje tradicinės silkės gaminti įvairiausias užtepėles su rūkyta žuvimi, vietoje tradicinių mišrainių – salotas su avinžirniais ir keptomis morkomis, kurios puikiai tiks tiek prie mėsos, tiek prie žuvies patiekalų.