Vasaros gidas: Musteikos kaimas (Dzūkija)

Vasaros gidas: Musteikos kaimas (Dzūkija)

22. Aug 2021, 09:20 irmantaite irmantaite

Musteika - tai viena nuošaliausių pietryčių Lietuvos miškų gyvenviečių. Netoli kaimo plyti Čepkelių raistas, kuriame gausu retų augalų ir gyvūnų.

Musteiką iš visų pusių supa Dainavos giria.  Apie kaimą esantys miškai bendrai vadinami Gudų giria.

Šis kaimas yra Marcinkonių seniūnijoje, Varėnos raj. savivaldybėje.

Nuošali vieta, atokiai esantys kaimai, blogi keliai - tai priežastys, dėl kurių iki šių dienų išliko XIX a. pabaigoje - XX a. pradžioje susiklosčiusi kaimo struktūra ir tradiciniai pastatų tipai.

Musteika yra etnografinis 75 sodybų kaimas.

Prie daugelio sodybų stovi mediniai kryžiai, kaimo centre – trys aukšti kryžiai (Gaidžių giminės kryžius, „Beliaušavas“ ir dvigubas Šv. Kazimiero draugijos kryžius).


Kaimo šiaurėje ir rytuose sodybos išdėstytos padrikai, kitur – pagal gatves. Buvo labai smagu vaikščioti kaimo keliukais ir dairytis į senąsias išlikusias sodybas. Aplink rodos taip lėtai teka gyvenimas, tvyro ramuma, tyla.


Musteikoje 1918–1919 m. gyveno profesorius Tadas Ivanauskas su žmona Honorata. Jie čia įsteigė lietuvišką mokyklą, kurios pastatas išlikęs ir dabar.

Kaimo gyventojai nuo seno vertėsi   drevine bitininkyste, medžiokle, gyvulininkyste, uogavimu, grybavimu, tarp miškų išsibarsčiusiuose daržuose augino žemės ūkio kultūras (bulves, grikius, rugius).

Kaimas garsėja tradiciniais amatais. Iki pat XX a. pr. čia buvo žmonių, mokėjusių tradicinius pynimo, verpimo, audimo, drevinės bitininkystės amatus. 

2006 m. kaime įsteigtas Senovinės dzūkų bitininkystės muziejus, jam pastatyta klėtelė iš tašytų rąstų.

Tikrai įdomu apsilankyti etnografiniuose kaimuose, pažvelgti į praeitį ir pabūti tyloje, nors ir esi tarp sodybų, kuriose vis dar gyvenama ar vasarojama.