Vasaros gidas. Dionizo Poškos Baublių muziejus

Vasaros gidas. Dionizo Poškos Baublių muziejus

26. Jul 2020, 23:59 irmantaite irmantaite

Iš Vilniaus vykstant į pajūrį kelias gan ilgas, nors įveikiamas ir be ilgesnių sustojimų. Tačiau vykstant pajūrin šį kartą, pasukome link Bijotų kaimo Šilalės rajone aplankyti Dionizo Poškos BAUBLIŲ. Dar nebuvome čia lankęsi, o ir iš kelio visai ne daug išsukti.

Bilietas suaugusiam kainuoja 2 Eur

Moksleiviui 1 Eur

Ikimokyklinukui nemokamai.

Muziejaus tertorija nemaža, pasivaikščiojant smagu apeiti visą dvaro sodybą.

Takeliai veda prie atstatyto malūno. Vaikai turi progos pabėgioti, o aš pajutau tą tylią, senovės laikų vasarą, kai žiogai čirpia, saulė šildo ir jokio triukšmo aplink, kaimo ramuma - tyluma.

Malūnas atstatytas, apžiūrimas tik iš išorės

Apsukus ratuką grįžtame prie muziejaus pastato - informacinio centro.

Jame yra galimybė pasimatuoti senąjį mokyklinį suolą, apžiūrėti esamas parodas, paskaityti daugiau apie pačius Baublius.

Iš čia lydimi darbuotojos keliaujame prie Baublių.

Baubliai – pirmasis senienų muziejus Lietuvoje. Muziejų išskabtuoto ąžuolo kamiene 1812 m. įrengė žemaičių bajoras, rašytojas ir istorikas, kultūros šviesuolis Dionizas Poška (1764 – 1830). Ąžuolą, kuriam tuomet buvo apie tūkstantis metų, žmonės vadino Baubliu. 1824 m. šalia Baublio pastatytas antrasis ąžuolo kamienas (Baublio brolis). Žmonės ąžuolą Baubliu vadino todėl, kad vėjas jo giliose drevėse baubte baubdavo.

Šiai dienai Baubliai yra po stikliniais gaubtais. Bet lankytojams leidžiama pažvelgti iš arti, apeiti aplink, pabūti šalia kadaise buvusio didingo ąžuolo.

Išlikęs originalus rašytojo stalelis, jame išraižytas tekstas, jog svečiai ir draugai čia besilankantys nieko neimtų kas Baubliui priklauso.

 Baublyje rašytojas dirbo ir ilsėjosi, kaupė archeologinius radinius. Labai įdomūs eksponatai antrajame Baublyje: alebarda, šarvas krūtinei, šalmas, patrankos sviediniai

Priešais muziejų yra vaikų žaidimo aikštelė.

Muziejus labiau sudomins suaugusius ir ūgtelėjusius mokinukus, o mažiesiems patiks žaidimo aikštelė.