Vasaros gidas. Angelų kalva

Vasaros gidas. Angelų kalva

18. Jun 2020, 19:55 Gintarep Gintarep

Akylesnis skaitytojas jau žino, kad mokinukė kasdien turi įveikti 10 000 žingsnių, nes to reikalauja kūno kultūros mokytoja. O kad būtų įdomiau, įsidiegėme programėlę ir lankomės ten, kur ji pasiūlo. Tad šį sykį renkamės 1 iš 30 pasiūlymų – Angelų kalvą, esančią Būdos kaime, 5 km nuo Trakų važiuojant Užutrakio ir Rykantų kryptimi. Šis atstumas mums labai tinka ir darbo dieną.

Koordinatės:

 GPS 54.67745218571275, 24.92746881522214

Sužinome legendą:

Anuomet Dievas tvėrė Trakų kraštą, jam talkino Jautrios sielos angelas. Po ilgų liūčių vandenys pripildė Dievo piršto įspaustus įvairaus dydžio duburius. Taip čia atsirado gausybė ežerų. Jautrios sielos angelas negalėjo atsigrožėti krištolinio tyrumo vandenimis, juose plaukiojančių žuvų gausa ir bangose nardančių paukščių margumynu – nuolat plasnojo virš ežerų laumžirgius gainiodamas ir visiškai pamiršo savo darbus.

Susirūpino broliai angelai ir kreipėsi į Dievą, matydami, kad Jautrios sielos angelas dėl ežerų galvą pametęs ir savo kasdienes užduotis užmiršęs. Kūrėjas rankos mostu nuraminęs angelus pranešė: ten, kur bus galima matyti tris vietas, kuriose garbinamas Dievas, Jautrios sielos angelas atrasiąs savo galvą! Ėmė drebėti žemė, sugaudė dangūs ir netikėtai vienoje vietoje atsirado kalva. Aplink tyvuliuojantys ežerai prisijungė prie jos, tapdami angelo kūnu ir plačiai išskleistais sparnais.

Praėjus tūkstantmečiams užlipo žmonės ant tos kalvos, nuo kurios matėsi trys mūrai – bažnyčia, cerkvė bei salos pilis, ir visuose juose buvo garbinamas Dievas. Jiems ši kalva labai patiko, tad ėmėsi čia įkurdinti medinius angelus. Vos pirmieji angelai iškilo, atsibudo Jautrios sielos angelas ir atpažino, kad čia ir yra Dievo išpranašauta jo pamestoji galva. Nužvelgęs kalvos grožį angelas tarė: „Gausės angelai kalvoje, saugos jie Trakus ir visą Lietuvą, ir taps Trakai taku gerumui ir meilei skleistis!“

Angelai

„Meilės“, „Dvasios ramybės“, „Santarvės“,  „Gerosios žinios“,  „Palaiminimo“,  „Saugojimo nuo pikto“,  „Gyvybės“,  „Pasiaukojimo“,  „Sveikatos“,  „Atjautos“,  „Vilties“,  „Taikos“,  „Tikėjimo“,  „Kūrybos“,  „Dvasios stiprybės“,  „Trakų krašto globos“,  „Bičiulystės“,  „Šeimas globojantys“,   „Atgimimo“,  „Lietuvos seniūnų vienybės“,  „Senolių globos“,  „Kantrybės“,  „Mokslo ir Prasmingų žinių“,  „Gyvenimo džiaugsmo“,  „Tiesos“,  „Šviesių minčių“,  „Lietuvos vienybės“,  „Baltijos kelią saugantys“,  „Slėnio globos“,  „Mokytojų“ „Saugantis nuo ugnies“,  „Motiną ir vaiką saugantys“, „Derliaus“, „Gerumo“, „Našlaitėlių globos“, „Arkangelas Mykolas“, „Arkangelas Gabrielius“ „Santuoką globojantis“.

Šalia (bet ne pačioje)   Angelų kalvos galima surasti suoliukų, tad puiki vieta piknikui, į kurį mums reikėjo pasiimti mėtų arbatos, o kibinų išsinešimui pirkome pačiuose Trakuose esančioje mūsų pamėgtoje kibininėje.

jaldija jaldija 19. Jun 2020, 20:06

Kartą šitą kalvą buvome įtraukę į savo maršrutą, bet taip ir neaplankėme, nes pavedė automobilis :-)

Ačiū už pasidalinimą. Reikės būtinai apsilankyti.