Uogų vasarą reikia valgyti kuo daugiau: mitas ar tiesa?

Uogų vasarą reikia valgyti kuo daugiau: mitas ar tiesa?

07. Jul 2021, 09:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Penki kilogramai braškių, vienas kilogramas vyšnių, mėlynių, aviečių... Galbūt girdėjote tokias nuomones, tačiau vistik kiek reikia suvalgyti uogų, kad organizmui pakaktų atsargų ilgesniam laikotarpiui? Ar įmanoma aprūpinti organizmą vitaminais vasarą, kad užtektų ir žiemą? Mamyčių klubą konsultuoja mitybos specialistė Inesa Siksna.

Dažnai girdime, kad vasarą reikia suvalgyti kuo daugiau uogų ir daržovių, kad užtektų ir žiemai. Deja, tai netiesa. Pasirodo, organizmas kasdien pasisavina tiek vitaminų, kiek jam reikia, o likutis pašalinamas. 

Vitaminai, kurie yra uogose ir daržovėse, tirpsta vandenyje, tad organizme jie neužsibūna. Tai taip pat reiškia, kad vasarinių daržovių ir uogų neįmanoma perdozuoti, jei, žinoma, nėra joms alergijos. Patartina atsargiau vartoti vitaminus, kurie tirpsta riebaluose, jie organizme užsilaiko ilgiau.

Vasaros laikotarpis neilgas, todėl valgyti uogų reikia tiek, kiek, liaudiškai tariant, telpa. Geriausia jas valgyti šviežias ir be jokių papildomų priedų. Žinoma, jei norisi uogų įsidėti į jogurtą, ledus, galite, bet nepamirškite, kad tai jau tampa desertu.

Kartais mes galvojame, kad uogų metas - tai puiki galimybė sulieknėti. Tada pradedame laikytis braškių ar kitos mono dietos. Svoris šiek tiek sumažėja, bet ne tiek, kiek norėtume. Tai normalu, nes uogos turi daug cukraus, todėl mes gauname energiją, o svoris mažeja ne taip greitai. Sočios nesijaučiame ir, tikėtina, kad jokių fizinių pratimų nedarysime. Beje, po mono dietos svoris gali padidėti.

Todėl, norint sumažinti svorį, reikia laikytis subalansuotos mitybos ir, žinoma, neapleisti fizinio judėjimo ir mankštos.

Norite padidinti svorį?

Uogos su grietinėle ir ledais nebus geriausias to būdas. Svoris gali tik nedaug padidėti. Geriausia valgyti varškę, nes joje yra daug baltymų ir kalcio.

Taigi, prisivalgyti vasarą uogų tiek, kad vitaminų pakaktų ir žiemai - neįmanoma! Geriausia dalį uogų užšaldykite. Tai vienas geriausių būdų, kaip išsaugoti vitaminus uogose.

O ar žinote, kodėl mūsų organizmui apskritai reikalingi vitaminai?

Jie stiprina viso organizmo imuninę sistemą, padeda kiekvienai ląstelei susidoroti su savo funkcijomis. Tačiau viena svarbiausių vitaminų ypatybių - jei organizmas jų turi pakankamai, jie padeda kovoti su kasdieniu stresu ir nenumatytomis situacijomis.