Taisyklinga laikysena - iššūkis ir tėvams, ir vaikams

Taisyklinga laikysena - iššūkis ir tėvams, ir vaikams

29. Aug 2019, 10:58 Kristina B. Kristina B.

Artėjant mokslo metams su dičkiu apsilankiau paskaitoje apie taisyklingą laikyseną. Kalbėjo gydytojai, kineziterapeutai, buvo galima išbandyti įvairias laikysenos koregavimui skirtas kėdes. Buvo gana įdomu, sužinojome ne tik, kad taisyklinga laikysena padeda mūsų savivertei, bet ir padeda sulaukti daugiau pagarbos iš aplinkinių ir net geriau išspręsti matematikos užduotis. Akcentavo, ką reiškia taisyklingai sedėti, kaip reikia teisingai išsitiesti (pasirodo pečių atlošti nepakanka), kokią svarbią įtaką vaikų sedėsenai turi tėvų pavyzdys. Vaikai namo parsinešė užduotį stebėti tėvų laikyseną ir atkreipti į ją dėmesį.

Kineziterapeutės ir gydytojas itin pabrėžė, kad vaikų laikysenai reikia ne tik įgūdžio, bet ir raumenų stiprinimo, kurį pasiektume sportu ir viso kūno lavinimu. Ypač laikysenai tinka baseinas, šokiai (labiau klasikiniai ir liaudies,baletas,  bet tiktų ir kiti) ir gimnastika, vis dėlto ne visais atvejais tinka bet kuris iš būrelių, tad jei vaikui diagnozuota netaisyklinga laikysena, prieš pradedant lankyti būtų gerai pasitarti su kineziterapeute ar gydytoju traumatologu –ortopedu. Gydytojas paaiškino, ko gydytojas chirurgas ieško apžiūrėdamas vaikus prieš mokyklą, pabrėžė du amžiaus tarpsnius (prieš mokyklą ir paauglystės laikotarpis) kuomet gali atsirasti fiziologinė netaisyklinga laikysena (koreguojasi savaime, ji vyksta dėl spartaus augimo) ir kada reiktų susirūpinti, aptarė net skoliozės diagnostikos ir gydymo būdus.

Po paskaitos buvo pristatytas taisyklingos laikysenos būrelis (net negalvojau, kad toks būna) ir kitas, kuriame integruotos kompiuterinės technologijos ir sveika gyvensena (neįtikėtina, kad tai dera kartu). Suteikė daug minčių, o su MK norėčiau pasidalinti kineziterapeučių pamokymu kaip taisyklingai išsitiesti. Reikia apsičiupinėti galvą, surasti aukščiausią jos vietą, čiupti save už plaukų ir patempti, patartina net atsistoti.

Kristina B. Kristina B. 29. Aug 2019, 19:47

Vilniuj

Profesionali Mama Profesionali Mama 29. Aug 2019, 18:20

Tikrai aktuali paskaita, o kokiame mieste tas būrelis?