Vargina pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, refliuksas, skausmas pavalgius ar atvirkščiai – nieko nevalgius? Jaučiate pilnumo jausmą, pykina, trūksta energijos, skauda galvą, kamuoja alergijos? Metas susirūpinti ką ir kaip valgote. Mitybos specialistė, VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė pataria, kaip sumažinti nemalonius simptomus, pagerinti virškinimą bei jaustis kur kas geriau.
Virškinimo sistema, sulaukus virš 30 metų ne retam sutrinka, todėl būtina atsigręžti ir imtis priemonių gerinant savo mitybą ir gyvenimo būdą.
Atsisakykite maisto produktų ar jų derinių, kurie paaštrina simptomus
Mūsų organizmas aiškiai parodo, koks maistas tinkamas, todėl geriausia įsiklausyti į organizmo poreikius, o ne pasiduoti vienokiomis ar kitokiomis mitybos tendencijoms.
„Vienodai netinkančių produktų visiems nėra. Tai labai individualu. Vieni blogai jaučiasi valgydami pieną ir jo produktus, kiti netoleruoja glitimo turinčių produktų, tretiems alergiją sukelia kiaušiniai, ketvirtiems rūgštingumą kelia kava ar saldumynai, penkti negali valgyti ankštinių kultūrų (žirnių, pupų, avinžirnių ir pan.). Stebėkite savo organizmą ir atsisakykite tų maisto produktų, kurie neigiamai veikia Jūsų virškinimo sistemą, pavalgius jaučiatės negerai“, - sako R.Bogušienė.
Po sočių pietų nerekomenduojama valgyti deserto, vaisių ar kitų greitų angliavandenių, kurie skatina puvimo procesus, trikdo virškinimą. Nerekomenduojama pavalgius gerti vandens, kavos, o ypač saldintų, gazuotų gėrimų, kurie, sutrikus virškinimui, tik paaštrins simptomus. Valgant nemaišyti daug rūšių produktų, pavyzdžiui, jei valgome žuvį, tai mėsos nesirinkti.
Nepersivalgykite – kontroliuokite porcijas
Viena iš svarbiausių taisyklių, palankių sveikatai, yra saikas. Persivalgymas ne tik žaloja organizmą, bet visuomet tai buvo nuodėmė, o dabar kasdienybė. Toleruodami maisto perteklių provokuojame oksidacinį stresą, aktyviname senėjimo geną. Valgant mažiau, bet kokybiškesnio maisto ne tik išlaikomas normalus kūno svoris, netrikdomas virškinimas, bet ir sumažinama vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Mitybos specialistė pabrėžia, jog būtina stebėti porcijos dydį. Rekomenduojama valgyti iš mažesnių lėkščių, nes taip vizualiai atrodys daugiau maisto. Jei norite kartoti, palaukite 10 min., sotumo jausmas ateina neiškart maistui patekus į skrandį! Ir geriau rinkitės 5-6 valgymus per dieną, esant mažesniems tarpams – persivalgyti neteks, nes žinosite, kad po kelių valandų bus sekantis valgymas.
Valgykite reguliariai
Valgant rečiau nei kas 3-4 val. jaučiamas per didelis alkis, kuris veda į persivalgymą. Svarbiausia nepraleisti pusryčių valgymo ir nuolat neužkandžiauti. Kasdien rekomenduojamas 12 val. nevalgymo tarpas, o iškrovos dieną gali būti ir 16 val. nevalgymo tarpas. Paskutinis valgymas rekomenduojamas likus iki miego 2-3 val. Rekomenduojamas valgymų skaičius – 3-6 kartai per dieną, geriausia tuo pačiu metu. Kasdien įtraukite į darbotvarkę valgymus – kokybiškas ir reguliarus valgymas tik padės dirbti efektyviau.
Valgykite subalansuotą maistą
Tinkamai subalansuotas maistas – tiesus kelias į gerą savijautą. Būtina kasdien gauti visų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Labai svarbu, kad patiekalai kiekvieno valgymo metu turėtų angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų, tik tokiu atveju išlaikysime sotumą iki kito valgymo. Be visa to svarbu, kad lėkštėje būtų spalvingas, įvairus, kokybiškas maistas, suteikiantis ne tik sotumą, bet ir geras emocijas.
Pasak Ramintos Bogušienės proporcijos turi atrodyti taip (remiantis padidinto skaidulinių medžiagų kiekio dieta – sutrikus virškinimui), baltymai turi sudaryti 12-15 % viso maisto raciono, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių. Riebalai – 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų (didžiausi kiekiai šių riebalų mėsoje, pieno produktuose). Angliavandenių reikiamas kiekis - 55-58 %, įskaitant apie 10% monosacharidų. Skaidulinių medžiagų sutrikus virškinimui žmogus per parą turi suvartoti ne mažiau 30 g, nes dažniausiai tokiu atveju taikoma padidinta skaidulinių medžiagų dieta. Pagrinde, kiekvieno valgymo metu prie patiekalo rinktis daržoves (troškintas, blanširuotas, keptas orkaitėje, virtas garuose ar šviežias (jei tik nėra paaštrinančių sutrikimus simptomų)). Suvartojamų produktų energetinė vertė - 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal). Svarbūs ir skysčiai – jie yra būtini mūsų organizimui - 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).
Šalinkite streso šaltinius, ilsėkitės, išsimiegokite, skirkite laiko savo pomėgiams
Raskite laiko sau, savo pomėgiams, pašalinkite streso šaltinius, išsimiegokite.Rekomenduojama eiti miegoti ne vėliau kaip 22 val. vakaro, o keltis ne vėliau kaip 6 val. ryto, vadinasi, miegoti ne mažiau kaip 7-8 val.
„Miego ir budrumo režimas neturi skirtis poilsio ir darbo dienomis. Kokybiškai išsimiegoję būsite emociškai stabilesni, išnyks greitų angliavandenių (saldainių, sausainių ir pan.) noras, nepersivalgysite”, - miego svarba neabejoja R.Bogušienė.
Praturtinkite mitybą arbatomis, prieskoniais, prieskoninėmis žolelėmis
Į savo racioną įtraukite vaistažolines arbatas, kurių nauda organizmui neginčijama. Ramunėlės daugeliui žinomos dėl raminamojo poveikio, tačiau jos taip pat slopina uždegimą, atpalaiduoja spazmus ir mažina dujų kaupimąsi žarnyne. Pelynas turi keletą junginių, iš kurių vienas pagrindinių yra artemizininas, kuris yra atsparus kenksmingiems organizmams. Vaistažolinės arbatos ir prieskoniai (pankoliai, kmynai, krapai, medetkos, mėtos, čiobrelis ir t.t.) ne tik sušildys, bet ir palaikys gerą virškinimo sistemą.Cinamonas – subalansuos cukraus lygį kraujyje, sumažins norą saldumynams.
Būkite fiziškai aktyvūs
Kad būtume fiziškai aktyvesni, mums nebūtina lankyti sporto klubų. Galime rinktis kiekvienam prieinamus fizinio aktyvumo būdus: greitąjį ėjimą, mankštą ir pan.
Pasak R.Bogušienės, jei į dienos režimą įtrauksite paprastus fizinio aktyvumo pratimus, jie greitai taps pastoviais įpročiais. Vaikščiojimas bent 10 000 žingsnių ir 10-15 min. mankšta kasdien rekomenduojama kiekvienam pagerins ne tik virškinimą, bet ir nuotaiką.
Vartokite daugiau šarminančių produktų
Žmogaus organizmas privalo išlaikyti rūgščių-šarmų pusiausvyrą tam, kad vyktų normali medžiagų apykaita, būtų užtikrinamos gyvybinės funkcijos. Tačiau dažnai nutinka taip, kad mūsų organizmas rūgštėja – valgome per daug mėsos, žuvies, pieno produktų ar saldumynų. Šarmų pusiausvyrą atkuria daržovės ir vaisiai.
„Daržovių, vaisių, uogų reikėtų suvalgyti bent 2 kartus daugiau nei mėsos, pieno produktų, miltinių gaminių. Daržoves, vaisius vartoti – troškintus, virtus garuose, keptus orkaitėje, blanširuotus, šviežius ir pan. Vartoti daugiau skysčių iki 2,5 l per dieną. Baltyminio maisto, ypač mėsos, sumažinti iki 12-15 proc. nuo visų kalorijų, tai reiškia ne 7 kartus per savaitę ir ne 2-3 kartus per dieną, o 2-3 kartus per savaitę rinktis mėsą, įtraukti į racioną vegetarinę dieną, žuvį, kiaušinius, bet kiekvienam individualu būtina stebėti savo organizmo reakcijas. Atsisakyti rūkytų mėsos ir žuvies gaminių, vartoti mažiau druskos, vengti stipriai perdirbto, nešviežiai pagaminto maisto“, - pastebi mitybos specialistė.
Rinkitės šviežiai ruoštą maistą
Kokybiškas, sveikas maistas – šviežias maistas ruoštas namuose. Neprisigaminkite maisto kelioms dienoms, tik tam valgymui. Gamindami maisto nepersūdykite, nepadauginkite pridėtinių riebalų, cukraus, tai taip pat turi įtakos virškinimo procesui. Atsisakykite pusfabrikačių, maisto kavinėse ar restoranuose, formuokite valgymo kultūrą namuose, kol pagerės virškinimas.
„Gamintas maistas šviežiai turi daugiau vertingų maistinių medžiagų, yra skanesnis, sveikesnis. Tačiau taip pat svarbu suprasti, kad valgymas kartu, geros emocijos ir bendravimas prisideda prie to, kad valgome ilgiau, dėl to geriau sukramtome, o tai padeda gerai suvirškinti maistą. Maistas nėra vien maistinės medžiagos, svarbu valgant gera savijauta, galvojimas, kad maistas padeda išsaugoti sveikatą – tuomet virškinimo sistema veikia puikiai”, - įsitikinusi mitybos specialistė, VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė