Specialistė pataria: Kaip prižiūrėti vilnonius drabužius ir išsirinkti vilną?

Specialistė pataria: Kaip prižiūrėti vilnonius drabužius ir išsirinkti vilną?

24. Feb 2016, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Vis dažniau mamos atsigrežia į gamtą - rūpinasi ne tik kaip sveikiau maitinti vaikučius, bet ir būtiniausius daiktus renkasi natūralesnius. Todėl vis labiau populiarėja mūsų protėvių vertinta vilna. Kalbamės su trijų vaikų mama, mezgėja ir ženklo „Bug2Hug“ įkūrėja Asta Padagaite, kuri aiškiai ir atvirai atsako į visus klausimus apie vilną. 

- Priminkime mamoms, kokios gerosios vilnos savybės?

- Apie vilnos gerąsias savybes galima kalbėti labai daug. Pirmiausiai tai higieniškas natūralus pluoštas, geriausiai sulaikantis šilumą. Vilna puikiai prisitaiko prie kūno temperatūros, sulaiko tiek šilumos, kiek reikia, todėl su natūralios vilnos drabužiu ne tik nesušalsite, bet ir nesuprakaituosite. Jeigu vis dėlto nepaskaičiavote ir apsirengėte ar vaiką aprengėte per daug, netgi jeigu jis šiek tiek suprakaituos, natūrali vilna dėl savo puikių termoreguliacinių savybių padės tuo momentu neperšalti: pirmiausiai, vilna sugeria gana daug drėgmės nesijaučiant šlapiam ir neleidžia kūnui greitai atvėsti.

Taip pat daug kalbama apie vilnos gydomąsias savybes: nedažyta šiurkštoka vilna gerina kraujotaką ir odos būklę – ne be reikalo ką tik gimusiems mažyliams dedamos vilnonės kojinės, o neišnešiotukus, kurių kūno šilumos reguliavimas sutrikęs, net rekomenduoja nuogus trumpam įsupti į gana šiurkščią vilną, kad stimuliuotų visą odos paviršių ir taip gerintų kraujotaką. Sakoma, kad šiurkšti vilna savo savybėmis šiek tiek primena akupunktūrą, o kad gydo sąnarius, radikulitą ir eilę kitų ligų, manau esame daug girdėję iš savo močiučių, tačiau čia jau negaliu patarti, labiau vilna domiuosi, kaip skirta patogiam nešiojimui.

20160223110303-68533.jpg

- Pamenu, kaip mano mama rankomis su šampunu skalbdavo vilnonius drabužius, kaip prižiūrėti ją siūlote jūs?

- Siūlau prižiūrėti taip pat. Tik nenaudokit savo šampūno! Specialiai vilnai yra sukurti skysti plovikliai, kurių nedidelį kiekį įpylus į drungną vandenį vilnonį drabužį užtenka išgniaužyti ir atsargiai perskalauti. Jokiu būtu stipriai netrinkit, geriau daugiau kartų papildomai išskalauti. Džiovinti reiktų patiesus ant rankšluosčio, kad drabužis neprarastų savo formos. Daugelio vilnonių gaminių etiketėse nurodyta, kad galima chemiškai valyti. Aš nesirinkčiau šio būdo, vilnos skalbti dažnai nereikia, o nusipirkus ekologišką, natūralų skalbiklį ir išskalbus rankomis tik pagerinsite, pagražinsite ir paminkštinsite drabužį.

- Esu girdėjusi, kad jeigu nėra dėmių, galima ne skalbti, o vėdinti. Ar tai tiesa?

- Taip, tiesa. Lietuvoje dar nemačiau, bet yra netgi specialūs šepetukai vilnos dėmėms valyti, kad nereiktų skalbti viso megztinio. Visiškai natūrali vilna kažkiek atstumia drėgmę ir nešvarumus, todėl visai nedideles dėmes galima tiesiog nuvalyti, “nukrapšyti” nuo paviršiaus, nes jos neįsigeria. O jeigu megztinis nėra susitepęs, tada taip – užtenka jį tik gerai išvėdinti.

20160223110324-83060.jpg

- Kokias ir kaip pasirinkti vilnos priežiūros priemones?

- Kaip ir minėjau, geriausiai rinktis skystas, iš natūralių medžiagų pagamintas priemones, skirtas specialiai vilnai. Jeigu paieškosite, kad sudėtyje būtų lanolino, išskalbus vilnonis drabužis pasidarys minkštesnis. Taip pat yra impregnavimo priemonių, kuriomis padengus storą megztinį galėsit vaikščioti gana drėgnu oru ir per nedidelį lietų – megztinis nesušlaps, o impregnantas lengvai išsiskalbia su skalbikliu. Viena klientė pasakojo, kad gerai impregnavusi storą vilnonį megztinį nuvažiavo į festivalį – kur lietus, tikras purvas ir jo daug! Vanduo nuo impregnuoto megztinio tiesiog nuvarvėjo lyg nuo striukės. Kūnas liko sausas, megztinis išskalbtas atrodė lygiai taip pat. Būtinai išbandysiu ir pati.

- Kaip pasirinkti patį vilnonį gaminį - į ką atkreipti dėmesį? Kaip nustatyti vilnos ir paties gaminio kokybę?

- Pirmiausia reikia išnagrinėti etiketę. Patikrinkite, ar gaminio sudėtyje yra 100 procentų vilna. Pardavėjai kartais mėgsta pavadinti megztinius vilnoniais ir šiltais, nors sudėtyje natūralios vilnos yra vos 10 procentų. Kitas aspektas į kurį reiktų atkreipti dėmesį – tai vilnos rūšis. Kašmyrinis gaminys bus pačios aukščiausios kokybės, labai minkštas ir purus, tačiau toks drabužis ir kainuoja labai daug. Alternatyva galėtų būti merinosų vilna, tačiau ji truputį greičiau dėvisi. Alpakų vilna taip pat labai kokybiška, gerai dėvisi, tačiau yra šiek tiek labiau pūkuota, pūkas gali kibti prie kitų drabužių. Natūralios, šiurkštokos, storos avių ar ožkų vilnos gaminiai yra ilgaamžiškiausi, tačiau jie nėra tokie plonyčiai ir minkšti – jie daugiau naudojami kaip viršutiniai lauko drabužiai. Pačios vilnos kokybę “iš akies” vargiai nustatysite, nebent peržiūrėsite ir paliesite tikrai daug gaminių, taip palyginant tikrai jaučiasi, kuris gaminys geresnis. Pirmiausiai reiktų pasižiūrėti ar ji natūrali, jeigu maišyta, išnagrinėti su kuo (kuo mažiau sintetikos!) ar dažyta/nedažyta, patį gaminį gerai apžiūrėti ar nėra net menkiausių skylučių, nes jos nešiojant tikrai prairs.

20160223110337-41893.jpg

- Dažnai vilna maišoma su kitais pluoštais, kodėl? 

- Vilna maišoma su medvilne, šilku, pieno pluoštu suminkštėja bei įgauna naują, kitokią išvaizdą, pasipildo kitomis savybėmis. Vilna maišyta su šilku įgauna prabangos, maišyta su medvilne neatrodo tokia “vilnonė”, bet išlieka pakankamai šilta, derinys su pieno pluoštu tinka net tiems, kurie yra alergiški vilnai. Maišant su sintetika, gaminys gerokai atpinga, tačiau labai nukenčia gerosios vilnos savybės ir paties gaminio išvaizda bei ilgaamžiškumas. Pateisinu nebent vos keletą procentų elastano, tam tikrais atvejais (pavyzdžiui, kai drabužis labai apsitempia) tokį vilnonį drabužį lengviau apsirengti. Tačiau geriausi gamintojai vis dėlto renkasi tik natūralią vilną ir jos derinius su kitais natūraliais pluoštais.

- Kuo skiriasi vilnonių ir nevilnonių megztų daiktų priežiūra?

Natūralios vilnos megztus drabužius reikia skalbti rankomis, kitaip jie susitrauks ir susivels. Kitų pluoštų megztus drabužius dažnai galima skalbti ir skalbimo mašinoje, tačiau būtinai reikia patikrinti, kas parašyta priežiūros etiketėje.

Ačiū už patarimus!

Nuotraukose - „Bug2Hug“ vilnoniai megztiniai ir ekologiškos medvilnės aksesuarai.

20160223110348-55584.jpg