Šarlotė Brontė ,, Džeinė Eir''

Šarlotė Brontė ,, Džeinė Eir''

12. Jun 2013, 17:12 neri neri

 

"Džeinė Eir“ – autobiografiškiausia Šarlotės Brontės knyga. Tai ir viena gražiausių meilės istorijų anglų literatūroje. Tačiau jos negalima pavadinti banalia meilės istorija su laiminga pabaiga...

Džeinės Eir istorija, parašyta 1847 m., įdomi ir šiandien: prieš keletą metų romanas buvo įtrauktas į populiariausių visų laikų Didžiosios Britanijos knygų dvidešimtuką. Romanas daug kartų ekranizuotas."

Tai labiausiai man  patinkanti ir širdžiai miela knyga ,jau net nepamenu kada pirmą kartą ją perskaičiau . Kad nereiktų laiks nuo laiko dėl šios knygos eiti bibliotekon ,ją turiu nusipirkusi .

Ji mane taip sužavėjo ir paliko  neišdildomą įspūdį. Taigi karts nuo karto aš vis grįžtu ir grįžtu prie šios knygos. Nors turinys jau pažįstamas ,bet kiekvieną kartą ją skaitau lyg pirmą kartą .

Tiesa ,pirmiausia  pamačiau filmą ,o tik tada susiradau knygą .

Džeinė Eir yra našlaitė, auganti giminaičių šeimoje .Jos šiuose  namuose niekas nemylėjo, niekino ir stumdė,už menkiausią žodį ne taip ištartą ,bausdavo . Čia ji ,kartais norėdama pasislėpti nuo savo pusbrolio ,pasislėpdavo už storos užuolaidos ant palangės .Vėliau dėdės žmona išsiunčia  Džeinę į pigią našlaičių prieglaudą... Tai namai kuriuose skurdas buvo kasdienybė ir  bausmės kaip vienas iš dažniausiai naudojamų auklėjimo būdų. Baigusi šią mokymo įstaigą, ji susiranda guvernantės darbą ir pakliūna į turtingus namus. Ten ji turi mokyti mergaitę.  Ji atsiduria gana nuošalioje vietoje, apsuptoje nuostabios gamtos. Namas senas, didžiulis, kuriame begalės kambarių ir kuris slepią vaiduoklį. Ir štai šiame atšiauriame ir drėgname name ji patyria savo pirmąją meilę.
Misteris Ročesteris yra uždaras, nedraugiškas, nekalbus ,griežtas ir gana atšiaurus žmogus .Tačiau ,net ir kokie atsiskyrę žmonės būtų ,anksčiau ar vėliau ir juos aplanko meilė . Įvykiams besirutuliojant labai greitai ir atėjus lemtingai ir reikšmingiausiai dienai, paaiškėja baisi paslaptis, kurią misteris Ročesteris ir prietemoje paskendęs namas gerai saugojo nuo žmonių akių.

Po skaudaus nusivylimo ,Džeinė pabėga iš tų namų kur akys veda ...

Bet ,kaip sakoma , meilė nugali viską  ir viskas baigiasi, galima sakyti , laimingai .

Mano manymu ,knyga verta dėmesio ir tikrai reikia nors kartą ją perskaityti.

13. Jun 2013, 11:18

Sudomino 👍

neri neri 13. Jun 2013, 10:32 kodelcia

ačiū ,jau vakar įsitraukiau į sąrašiuką 😉

kodelcia kodelcia 13. Jun 2013, 10:29 neri

pasiieškokit, tikrai nenusivilsit - Emily Bronte "Vėtrų kalnas".

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 13. Jun 2013, 09:23

Pirmą kartą Džeinę Eir skaičiau kokioje penktoje ar šeštoje klasėje, kai tuomet rydavau viską kas po rankas pakliūdavo. Jau ir tada padarė TOKĮ įspūdį, vėliau jau skaičiau suvokdama apie ką skaitau ir įspūdis nesumažėjo. Klasikų klasika.

12. Jun 2013, 23:17

Dabar suprantu kodėl mano močiutė dievino šią knygą, tik gaila,kad knyga pasimetė mūsų namų bibliotekoje.

neri neri 12. Jun 2013, 21:03 kodelcia

reiks paieškoti bibliotekoj ir paskaityti tą ,, Vėtrų kalną '' 😉

kodelcia kodelcia 12. Jun 2013, 20:08

neri, ši knyga ir yra mano mėgstamiausiųjų dešimtuko sąraše 😀 nors skaičiau ją tik kartą. Taip pat labai patinka ir Š. Brontės sesers rašyta knyga "Vėtrų kalnas". Pati ateity pasvajoju paskaityti Šarlotės dienoraščius, mačiau, jog , berods, jau išleisti ir lietuvių kalba 😀