Rūgšti balta sveikata – kas?

Rūgšti balta sveikata – kas?

28. Apr 2014, 18:27 InetaBu InetaBu

Keistas pavadinimas ar ne? Tačiau kalbame apie...rūgštaus pieno produktus. Visi rūgštaus pieno produktai pasižymi gydomosiomis savybėmis, tinka dietinei mitybai: jie lengvai virškinami, naikina žarnyne esančias puvimo bakterijas, stimuliuoja naudingų žarnyno mikroorganizmų atsinaujinimą, gerina skrandžio sekreciją ir žarnyno veiklą. Gydymui ir profilaktikai svarbiausi yra jogurtas, pasukos, kefyras. Tad apie juos plačiau.

Vienas populiariausių rūgštaus pieno produktų yra kefyras, jis gaminamas iš įvairaus riebumo pieno. Kefyre esančios acto bakterijos suteikia jam būdingą skonį. Kefyras gerina apetitą, stimuliuoja skrandžio sekreciją, žarnyno peristaltiką. Jis rekomenduojamas nutukus, sergant diabetu, kepenų ir kasos ligomis, gastritu, enterokolitu.

Jei skundžiatės arterine hipertenzija, siūlome stiklinėje kefyro išmaišyti 1 arbatinį šaukštelį cinamono ir išgerti. Gerti 3 kartus per dieną. Jei užkietėjo viduriai, rekomenduojama pe rideną išgerti 2-3 stiklines kefyro. Reguliariai gerti kefyrą patariama sergantiems cukriniu diabetu, osteoporoze ir lėtiniu gastritu.

Liaudies medicinos atstovai kefyrą rekomenduoja kaip profilaktikos priemonę nuo anemijos, aterosklerozės, žarnyno atonijos, gastrito, viduriavimo, rėmens, miokardo infarkto, infekcinių šlapimo bei lytinės sistemos organų ligų, išsekimo, žarnyno infekcijų, regėjimo sutrikimų, inkstų akmenligės, osteoporozės, podagros, stenokardijos, lėtinio apsinuodijimo, baltymų netoleravimo, nagų trapumo, dėmesio sutrikimo. Rekomenduojama kasdien išgerti bent po 250 g šio nuostabaus gėrimo.

Jogurtas – labai vertingas ir skanus maisto produktas. Jis valo organizmą, padeda gydyti daugelį ligų, taip pat ir piktybines. Jogurtas gaminamas iš sutirštinto karvių pieno arba pieno miltelių, todėl jame daug baltymų, angliavandenių, mikro ir makroelementų, ypač kalcio, kalio, fosforo. Jogurtas ypač naudingas vaikams, gydo žarnyno sutrikimus. Dabar daugelį vaikų kamuoja disbakteriozė, naudingųjų žarnyno mikroorganizmų susilpnėjimas,  o kenksmingųjų suaktyvėjimas. Ši liga pasireiškia viduriavimu arba vidurių užkietėjimu . o sutrikus žarnyno floros veiklai, pradeda kamuoti dažni peršalimai, infekcijos, odos ir plaukų ligos. Geriausia jogurtą valgyti rytais ir vakarais. Geriausia per dieną sumaitinti du 50 g talpos indelius. Beje, perkant jogurtą reikia pasidomėti, kas rašoma jo etiketėje. Jeigu rekomenduojama laikyti 2-6 laipsnių temperatūroje, vadinasi, produktas turi pieno rūgšties bakterijų, o jei leidžiama laikyti 20-25 laipsnių temperatūroje – jų neturi ir todėl yra mažiau vertingas.

Pasukos – liaudies medicinoje naudojamos nuo seno. Jos susidaro gaminant sviestą. Jos ypač rekomenduojamos senyviems žmonėms, nes reguliariai jas vartojant stiprėja kraujagyslių sienelės. Pasukose yra 90 procentų vandens, 3,2-3,5 procentai baltymų, 0,5-0,7 procentai mineralinių medžiagų, 0,2-0,5 procentai riebalų, vitaminų A, B1, B2, B12, C, D, H, E, biotino, PP1, cholino, fosfatų. Grietinėlės, iš kurios gaminamas sviestas, riebaliniai komponentai pereina į sviestą, o pagrindinė baltymų dalis ir riebalinių rutuliukų apvalkalėliai lieka pasukose. Jos sudaro aktyvų antisklerotinių medžiagų kompleksą, kurios ypač naudingos apsaugant nuo sklerozės galvos smegenų ir širdies kraujagysles. Be to, pasukose esantys riebalai yra praturtinti polinesočiųjų riebiųjų rūgščių.

Vertinant šiuos produktus, galima pasakyti, kad juos verta valgyti pirmiausia todėl, kad jie lengvai pasisavinami, aprūpina organizmą svarbiai vitaminais. Rūgštaus pieno produktai gerina medžiagų apykaitą, virškinimą, apetitą, normalizuoja žarnyno veiklą. Šie produktai naikina mikrobus, nes pieno rūgšties bakterijos, pateikusios į organizmą, sukuria jame rūgščią terpę. O tokioje terpėje negali daugintis puvimą sukeliančios bakterijos. Rūgštaus pieno produktai rekomenduojami sumažėjus skrandžio  sekreto rūgštingumui, sergant kai kuriomis žarnyno, kepenų, tulžies latakų, inkstų ir odos ligomis. Jų reikia vengti sergant kasos uždegimu, opine liga, gastritais, tačiau ir šiais atvejais gydytojai dažniausiai leidžia vartoti kefyrą, pasukas, į juos įbėrus šiek tiek sodos. 

Mėgaukimės rūgštaus pieno produktais ir būsime sveiki visus metus J

InetaBu InetaBu 29. Apr 2014, 16:43

Kaip šaunu girdėti 😀))) tikrai, aš asmeniškai neįsivaizduoju ryto be jogurto indelio 😀) maišau jį su maltais linų sėmenimis ir cinamonu 😀