Rudenį persodinamus sodo, daržo augalus tinkamai paruoškite

Rudenį persodinamus sodo, daržo augalus tinkamai paruoškite

11. Sep 2012, 00:00


Ruduo yra labai svarbus metas braškes, sodo ir dekoratyvinius augalus, gėles, žieminius česnakus auginantiems žmonėms – tai jų sodinimo laikas ir metas, kai juos reikia paruošti žiemai.

 

Labai svarbu, kad augalai prigytų, spėtų suformuoti stiprią šaknų sistemą, teigia "Nutritechsystem Baltic" agronomė-konsultantė dr. Rasa Karklelienė.

 

Augalams galima ir reikia padėti, kad pavasario jie sulauktų stiprūs ir sveiki. Rūpestingai paruošta, patręšta dirva bei daigai, sodinukai yra svarbiausia, kuo turi pasirūpinti augintojai.

 

Dirvai pagerinti prieš sodinimą rekomenduojame įterpti "Biocat-15%" organinės kilmės pagalbinės medžiagos. Šiose trąšose esančios fulvo rūgštys stimuliuoja šaknų sistemą, o humuso rūgštys stabilizuoja ir gerina fosforo paėmimą iš dirvos bei jo įsisavinimą augaluose, pagerina katijonų prieinamumą. "Biocat-15%" gerina ir išlaiko dirvožemio struktūros stabilumą, pagerina aeraciją ir vandens pralaidumą.

 

"Biocat-15%" naudoti nesudėtinga – pakanka 100-200 mililitrų jos ištirpinti 10 litrų vandens ir palaistyti šiuo tirpalu dirvožemį, į kurį vėliau bus sodinami augalai.

 

Persodinamus augalus paruošti galima universaliomis "Razormin" trąšomis. Jos kaip tik skirtos augalų sodinimui bei persodinimui ir stimuliuoja augalų augimą. Produkto sudėtyje yra makro ir mikroelementų, augalinės kilmės alfa laisvosios amino rūgštys ir polisacharidai. Trąšos naudojamos pačios vegetacijos pradžioje – jomis apdorojamos sėklos, gumbai, auginiai, daigai augalų sodinimo, persodinimo metu.

 

Taip pat jas galima naudoti ir vėlesniu vegetacijos laikotarpiu, norint užtikrinti tvirtą šaknų sistemos vystymąsi, gerą krūmijimąsi, augalų augimą bei didesnį vaisių kiekį ir geresnę kokybę.

 

Prieš sodinimą braškių daigų šaknis, gėlių ir česnakų dauginamąją medžiagą pamirkyti "Razormin" tirpale (40–60 ml produkto 10 litrų vandens) nuo 0,5 iki 4 valandų, o dekoratyvinių, miško, sodo augalų ir uogakrūmių dauginamąją medžiagą 4-8 valandų.

 

Taip paruošti daigai ir sodinukai greičiau prigis ir bus atsparesni nepalankioms aplinkos sąlygoms ir džiugins žiedais bei vaisiais.

 

Dr. Rasa Karklelienė, „Nutritechsystem Baltic“ agronomė-konsultantė