Psichologė Vika: Keiskite savo gyvenimo būdą tik dėl savęs ir savo sveikatos, ne dėl kitų!

Psichologė Vika: Keiskite savo gyvenimo būdą tik dėl savęs ir savo sveikatos, ne dėl kitų!

19. May 2014, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

ŠIANDIEN, 11-13 val. kviečiame visus diskusijai - MK portale startuos virtuali psichologės Vikos Aniulienės konsultacija apie teisingą svorio mažinimą! O kol kas psichologė dalinasi mintimis ir patarimais apie tai, kas yra dieta ir kaip pasiekti norimų rezultatų.

Pirmiausiai, mano kaip specialistės nuomone, kiekvienas straipsnis, reklama ar bet kokio pobūdžio agitacija apie  svorio mažinimą turėtų būti kartu su įspėjimu, jog  neteisingas suvokimas apie dietas, drastiškos dietos  ar neteisingas mitybos planas gali sukelti valgymo sutrikimus.

Valgymo sutrikimai priklauso priklausomybių grupei, t.y. jie linkę atsinaujinti, tad grįžti į normalų ritmą yra labai sunku.

 

Kas yra dieta?


Dieta - tai, visų pirma, gyvenimo būdas ir valgiaraštis, kurį naudojate kas dieną nuolat. Ne savaitę ar mėnesį, bet paskutinius 3-6 mėn. mažiausiai. Taigi, kokia yra Jūsų dieta? Ką valgote pusryčiams? Kada valgote pusryčius? Kokie maisto produktai yra pagrindiniai Jūsų racione? Jei į šituos klausimus atsakymų neturite, pirmiausiai reikia pradėti stebėti save.

Ar Jums reikia keisti mitybos įpročius? 
Į šį klausimą turėtumėt atsakyti patys sau. Ar paskutiniu metu pablogėjo Jūsų sveikata? Ar turite problemų su kraujospūdžiu? Ar Jums sunku susilenkti rišantis batus? Ar greitai „uždūstate“ nuo aktyvios fizinės veiklos?

Pirmiausiai turite atsakyti į šiuos klausimus. T.y kiek mano fizinė būklė įtakoja mano  sveikatą. Ir gyvenimo būdo keitimas dėl sveikatos turėtų būti pagrindinė to keitimo priežastis.

Kodėl? Pirmiausiai, gyvename visuomenėje, kai grožio kultas yra suvedamas į vieną atvaizdą: ne pagal amžių liesa moteris yra daugumos moterų idealas. Tačiau lazdos perlenkimas gresia valgymo sutrikimais (anoreksija, bulimija), rimtais sveikatos sutrikimais: nuo plikimo ar parodontozės iki kraujotakos sutrikimų bei rimtų sveikatos sutrikdymų, kurie gali grėsti mirtimi.  



Taigi, nuo ko pradedam:
 ar Jums reikia mitybos įpročių keitimo, geriausiai atsakys Jūsų sveikatos būklė ir KMI (kūno masės indeksas).

Jei reikalingas mitybos įpročių keitimas, pirmiausiai pagalvokite, kokiu būdu tai atlikti. Daugelį motyvuoja nepasiduoti grupės (pvz. forumuose), kur yra galimybė kiekvieną dieną bendrauti ir dalintis pasiekimais. Taip pat pvz. Kaune yra organizuojamos nemokamos uždaros grupės, kurių trukmė 6 savaitės, per kurias suformuojami nauji įpročiai, bei sukuriama bendru patyrimu paremta palaikymo atmosfera.
 Kiti geriau jaučiasi viską darydami „tyliai“, nieko neviešindami ir apie savo mitybos įpročių pokyčius prasitaria tik tada, kai rezultatas matomas.


Pasirinkite sau tinkamiausią būdą ir prisiminkite - rezultatą pasieksite užtikrintai, jei nekelsite sau per didelių reikalavimų, ir rezultatui pasiekti skirsite pakankamai laiko.

Jei suklupot, nieko tokio, kam nepasitaiko? Svarbiausiai  atsikelti ir toliau eiti link tikslo.
 Visada prisiminkite, jog tai, kas Jūs esate, yra ne Jūsų kūnas. Jūsų draugai, vaikai ir net vyras nepradės Jūsų daugiau mylėti, jei sversite 5 kg mažiau.

Niekada nedarykite to dėl kitų, keiskite save, keiskit savo gyvenimo būdą tik dėl savęs ir savo sveikatos. Nes mylite save, nes norite gerai jaustis kiekvieną dieną, būti energinga ir pagerinti savo sveikatą, užkirsti kelią ligoms.



Kviečiu visus bendrai diskusijai, susitinkame 11 val. Rašykite klausimus jau dabar šiame straipsnyje!

Vika

19. May 2014, 11:06

Zylutee, visiems vieno recepto nėra. Vieną motyvuoja kai tikslo siekiama kampanijoje, o kitą atvirkščiai.
Pirmiausiai reiktų rasti mitybos klaidas ir jas taisyti.
Labai praverčia vesti dienoraštį, kuriame rašytumėt ką, kada valgėt kaip jautėtės prieš ir po valgymo.
Toks dienoraštis suteikia labai daug informacijos: kaip jūsų mityba priklauso nuo emocinės būsenos, koks jūsų požiūris į maistą, kaip ir kada valgot. Dėl to mano rekomendacija pradėt nuo savianalizės.

19. May 2014, 10:57

Sveiki visi, kviečiu visus draugiškai diskutuot, dalintis patirtimi ir gerbt vienas kitą 😀