Populiarėjantis sveikos mitybos kultas – laikina mada ar sąmoningas pasirinkimas?

Populiarėjantis sveikos mitybos kultas – laikina mada ar sąmoningas pasirinkimas?

03. May 2018, 09:52 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

 

Pasaulinės maisto tendencijos byloja, kad vis daugiau žmonių domisi sveika gyvensena, o kartu ir alternatyvia mityba – vegetarizmu, veganizmu ir žaliavalgyste. Europinės tendencijos rodo, kad sveikuoliškų produktų rinka išsiplėtė dvigubai. Populiariausios šiuo metu yra pieno alternatyvos, taip pat sparčiai auga alternatyvių mėsos, desertų ir sūrių produktų paklausa.

Anot maisto poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės, šiuos bei kitus pokyčius mityboje skatina ne tik smalsumas, bet ir sveikatos žinių augimas.

20180503095449-10821.jpg

Vegetarizmas, kai atsisakoma mėsos, tačiau vartojami pieno produktai arba veganizą, kai atsisakoma visų gyvūninės kilmės produktų, A. Matulevičiūtės teigimu, žmonės dažnai pasirenka net tik mitybos atžvilgiu, bet ir kaip tam tikrą gyvenimo būdą.

„Vis daugiau žmonių supranta ir domisi ilgalaikiais sveikos bei visavertės augalinės mitybos teikiamais privalumais sveikatai. Jie renkasi pakeisti mitybos įpročius ne tik tada, kai to reikalauja sustreikavusi sveikata, bet ir tam, kad išvengtų ar sumažintų ligų galimybę ateityje“, – žmonių pasirinkimą komentuoja A. Matulevičiūtė.

Ieško veganiškų dešrelių ir burgerių

Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, pastaruoju metu Lietuvoje daugėja žmonių, vengiančių glitimo bei netoleruojančių laktozės, todėl ypač pastebima didėjanti šių prekių paklausa.

„Savo asortimente prekių be glitimo turime bene daugiausiai – tai įvairūs miltai, makaronai, sausi pusryčiai ir padažai. Gausu ir produktų netoleruojantiems laktozės – augalinės kilmės alternatyvų įprastam pienui, sviestui ar jogurtui. Nors sveikos mitybos kultas dažnai traktuojamas kaip mados reikalas, tačiau lietuviai pastaruoju metu išties yra susidomėję sveikesniu gyvenimo būdu“, – sako B. Čaikauskaitė.

Labiausiai, anot B. Čaikauskaitės, jaučiamas pirkėjų susidomėjimas renkantis mėsos ir pieno produktų pakaitalus. Taip pat pirkėjai, kurie savęs nepriskiria prie vegetarų ar veganų, renkasi sveikuoliškus produktus ir įsigyja brangesnės mėsos ar žuvies.

„Pastaruoju metu tarp pirkėjų ypač populiarus produktas – „Frankfurto“ dešrelių veganiška alternatyva bei įvairūs veganiški burgeriai. Kiekvienam pirkėjui, ieškančiam kasdienių maisto produktų alternatyvų, siūlome produktus, pažymėtus „Verta pasirinkti“ ženklu – jie be glitimo, pridėtinio cukraus, laktozės, konservantų ar kitų priedų. Taip pat mūsų asortimente yra ne tik maisto produktų, bet ir kosmetikos, higienos, namų ūkio priemonių, kurių sudėtyje nėra dažiklių ir parabenų“ – pasakoja B. Čaikauskaitė

Skatina ir smalsumas

Eksperimentuoti virtuvėje ir keisti savo mitybos racioną, pasak A. Matulevičiūtės, dažną žmogų skatina paprasčiausias smalsumas – noras išmėginti netradicinius patiekalus, kitų kultūrų kulinarinį paveldą. Tiesa, net ir nedidelius mitybos pokyčius specialistė rekomenduoja į kasdienybę įvesti palengva. 

„Žaliavalgiška virtuvė yra labai turtinga. Eksperimentuodami su augalinės kilmės produktais – įvairiomis kruopomis, sėklomis ir daržovėmis, retai kada pritrūksite kulinarinių idėjų. Tačiau nepamirškite, kad visų svarbiausia – turėti sveiką požiūrį į mitybą ir nepasinerti į kraštutinumus“, – sako A. Matulevičiūtė.

Anot mitybos sveikatai poveikio tyrėjos, daug kam tinkantys pirmieji teigiami mitybos pokyčiai gali būti šie: gruzdintų bei dideliame kiekyje riebalų keptų patiekalų atsisakymas, riebių padažų bei daug pridėtinio cukraus turinčių produktų pašalinimas iš mitybos raciono. 

„Jei norite pradėti maitintis sveikiau, iš pradžių pabandykite tiesiog išsikepti mėgstamą kepsnį be arba su labai mažu kiekiu riebalų jų nesudeginant, pavyzdžiui, kepant ant grotelių. Jeigu ruošiate blynus, maišykite tešlą iš pilno grūdo miltų arba bandykite pasigaminti ją su natūraliu raugu. Tai tikrai nėra sudėtinga, netgi atvirkščiai – labai įdomi veikla, galinti įtraukti visus šeimos narius“,– patarimais dalijasi A. Matulevičiūtė.