Patarimai pradedantiesiems, kurie palengvins maisto gaminimą karantino metu + receptas

Patarimai pradedantiesiems, kurie palengvins maisto gaminimą karantino metu + receptas

17. Dec 2020, 12:12 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Maisto gaminimas namuose neretam tapo vienu iš karantino iššūkių. Net ir tie, kurių kulinarinė patirtis iki karantino apsiribojo keptu kiaušiniu, prie puodų dabar priversti suktis dažniau. Kad kulinarinių nesėkmių būtų mažiau, o maisto ruošimas teiktų daugiau malonumo, į pagalbą ateina maisto tinklaraščio „Nestoras maistas“ autorė Ieva Greičiūnaitė.

Sveiką mitybą propaguojanti tinklaraštininkė sako, kad viskas prasideda nuo maisto planavimo ir tinkamo produktų laikymo. Ji ragina drąsiau eksperimentuoti ir nebūtinai aklai sekti receptais.

Uždarytos kavinės ir restoranai, darbas iš namų, nuotolinis vaikų mokslas ar atostogos iš esmės pakoregavo gyventojų maisto ruošimo įpročius. Parduotuvėse jau kurį laiką išaugusios kepiniams skirtų produktų kategorijos, o elektroninė maisto parduotuvė „Barbora“ į namus išvežioja jau tiek užsakymų, kiek karščiausiomis pirmojo karantino dienomis. E. parduotuvėje perkančių pirkėjų krepšeliuose taip pat dominuoja maisto gaminimui namuose skirti produktai – šviežios daržovės, šviežia mėsa, kiaušiniai, įvairūs pieno produktai.

Pasak tinklaraštį „Nestoras maistas“ rašančios ir aktyviai socialiniuose tinkluose receptų idėjomis besidalinančios Ievos, maisto gaminimą namuose ypač palengvina planavimas, kurį reikėtų pradėti nuo virtuvės spintelių revizijos.

„Virtuvės spintelėse galima rasti bazinių produktų, kurie pasufleruos idėją pietums ar vakarienei. Aš visada peržvelgiu kruopų skyrių, daržoves, ankštines daržoves, baltyminius produktus (kiaušinius, žuvį, mėsą), kurių dėka visada galima susimaišyti skanų ir maistingą patiekalą. Pavyzdžiui, vieną dieną tai gali būti dubenėlis su grikiais, keptomis daržovėmis, kiaušiniu ir avokadu, kitą - ryžių, daržovių ir lašišos dubenėlis, o trečią – avinžirnių troškinys.

Pamačiusi, kokių produktų trūksta, juos iškart įsidedu į „Barboros“ krepšelį, kad vienu kartu užsisakyčiau produktų visam savaitės meniu. Maisto planavimas yra puikus būdas sutaupyti laiko, išlaidų ir stipriai nenukrypti nuo pilnavertiškos mitybos. Taip pat tai padeda sumažinti maisto švaistymą“, - patarimais dalijasi I. Greičiūnaitė.

Tinklaraštininkės patarimai, kaip išvengti maisto ruošimo klaidų

Sutikite, maisto gaminimas reikalauja tam tikrų įgūdžių ir žinių, ypač jei norime šeimai patiekti maistingą ir įvairų maistą. Receptai gali būti puikus gidas, įkvepiantis idėjų ir padedantis nepaklysti virtuvėje. Tačiau I. Greičiūnaitė drąsina eksperimentuoti ir nepabijoti pasirinktam receptui suteikti savitą skonį.

„Labai patogu susirasti receptą ir žingsnis po žingsnio juo sekti, o elektroninės maisto parduotuvės receptų skiltyje galite ne tik išsirinkti idėją vakarienei, bet ir iškart susidėti visus reikalingus produktus į krepšelį. Taip nesėkmių tikimybė sumažėja iki minimumo. Tačiau aš drąsinu nebijoti namų virtuvėje įnešti savų interpretacijų, ypač gaminant kasdienius patiekalus. Nereikėtų bijoti pakeisti vienos ar kitos daržovės ar įmaišyti šiek tiek kitokių prieskonių, suteikiančių patiekalui autentiškumo ir savito skonio. Maisto gamybos interpretacijas gali įkvėpti ir spintelių peržiūra, pvz., daugelyje receptų nesunkiai galima vienas kruopas pakeisti kitomis, kurių šiuo metu turite namuose“, - eksperimentams įkvepia tinklaraštininkė.

Pasak I. Greičiūnaitės, galutiniam rezultatui tinkamas produktų laikymas yra labai svarbus. Tokias daržoves kaip bulvės, pomidorai, svogūnai, cukinijos, morkos reikėtų laikyti kambario temperatūroje – taip užtikrinsite geriausią jų išsilaikymą ir maistingumą. Šaldytuve laikykite brokolius, grybus, įvairius žalumynus. Beje, pastarieji linkę gan greitai vysti, todėl maisto tinklaraštininkė rekomenduoja juos pamerkti kaip gėles – ilgiau išliks švieži ir žali. 

„Viena dažniausių klaidų, kuri pasitaiko ir patyrusiems namų virtuvės šefams, - neteisingas aliejų naudojimas maisto gamyboje. Jeigu patiekalui naudojate aliejų, rekomenduoju atidžiau pasižiūrėti į jo paskirtį, ar jis tinkamas gaminimui aukštoje temperatūroje, ar vertingesnis, kai naudojamas šaltuose patiekaluose, salotose ir pan. Pvz., jei esate įpratę vartoti alyvuogių aliejų, reikėtų žinoti, kad maisto ruošimui aukštoje temperatūroje tinkamas tik itin tyras ir kokybiškas alyvuogių aliejus. Kepimui aukštoje temperatūroje ypač tinka kokosų aliejus, turintis aukštą smilkimo temperatūrą“, - sako „Nestoro maisto“ autorė.

Neretai mažiau patyrusiems kulinarams klausimų kelia ir daržovių paruošimas: kaip jų nepervirti? Pervirtos daržovės praranda ir išvaizdą, ir skonį, ir maistingąsias savybes. Maisto tinklaraštininkė sako, kad daržovių nereikėtų virti ilgiau kaip 3-7 min., priklausomai nuo daržovės. Pvz., ilgiau verdamos morkos, bulvės, o vos kelių minučių užteks brokoliams, cukinijai, žiediniam kopūstui. Dar geriau – daržoves ruošti garuose.

Patarimų tinklaraštininkė turi ir nepasitikintiesiems savo kepinių ruošimo įgūdžiais.

„Blynai bene pats paprasčiausias kepinys, tačiau ir jie gali nepavykti. Aš dažniausiai tešlą maišau „iš akies“, tačiau, prieš kepdama visą keptuvę, pabandau iškepti vieną blyną. Jeigu jis neapsiverčia ar plyšta, man tai ženklas, kad tešla per mažai sukibusi, todėl reikia įdėti šiek tiek daugiau miltų ar įmušti kiaušinį. Kepant blynus ar pyragus su kvietiniais miltais reikėtų nepermaišyti tešlos, tada ji geriau iškils ir bus puresnė. O jeigu kepiniuose naudojate alternatyvius miltus, pasidomėkite jų savybėmis. Pvz., kokosų miltai daug geriau sugeria drėgmę, todėl jų kepiniuose reikia tris kartus mažiau nei kvietinių“, - patarimus dalija I. Greičiūnaitė.

RECEPTAS: „Burito“ dubenėlis

Maisto tinklaraštininkė dalijasi ir nesudėtingu, maistingu, vos vienoje keptuvėje ruošiamu patiekalu, kurį pavyks paruošti bet kuriam namų virtuvės šefui.

Reikės:

1/2 svogūno 

2 skiltelės česnako 

1 a. šaukštelis saldžiosios paprikos prieskonių 

1 a. šaukštelis kumino prieskonių 

1 nedidelė saldi bulvė 

1/2 brokolio 

1 skardinė raudonųjų pupelių 

1 mažesnė skardinė kukurūzų 

200 g ryžių 

1 skardinė smulkintų konservuotų pomidorų 

~400 ml sultinio 

80 g kietojo sūrio 

Druskos ir pipirų

Papildomai patiekimui: avokado, laimo, kalendros, čili pipirų.

Gaminame:

Svogūną, česnaką ir prieskonius sudedame į keptuvę su įkaitintu aliejumi, porą minučių apkepiname. Sudedame smulkintą saldžiąją bulvę, brokolį, pupeles, kukurūzus, ryžius ir viską sumaišome. Supilame pomidorų skardinę, sultinį, palaukiame, kol užvirs. Kai užverda, pamažiname ugnį ir, uždengus dangčiu, troškiname apie 15min. arba kol ryžiai ir bulvės suminkštėja. Nepamirštame karts nuo karto pamaišyti. Ryžiams ir bulvėms suminkštėjus, įmaišome tarkuotą sūrį. Ragaujame, ar netrūksta druskos bei pipirų. Gardiname avokadu, laimo sultimis, kalendra bei čili pipirais. Skanaus!